CONTEXT

Este vital ca fiecare copil să aibă acces la educație timpurie de calitate.

Expunerea la experiențe de învățare diverse, care să constituie baza dezvoltării sale ulterioare este vitală.

Mulți copii sunt privați de oportunitatea de a învăța din cauza dificultăților financiare ale familiei, discriminării, lipsei resurselor educaționale sau a profesorilor slab pregătiți. De multe ori, acești copii părăsesc școala înainte de a dobândi cunoștințele și abilitățile necesare pentru a reuși în viață. 

Credem cu tărie că educația are puterea de a schimba vieți, așa că luptăm pentru a preveni analfabetismul funcțional prin asigurarea premiselor citirii și scrierii în primii șase ani de viață. Dacă cei mici interacționează regulat cu cărți și au în jurul lor cititori, reușesc să-și formeze obiceiuri de lectură prin care își dezvoltă abilitățile lingvistice și își cresc nivelul de înțelegere a lumii din jur.

Harta insulelor de lectură

3290 unităţi de învăţământ cu certificat de Grădiniţă-Bibliotecă (inclusiv unitățile implicate în Fiecare Copil Merită o Poveste) sau cu certificat de Eco-Bibliotecă

Unităţi de învățământ certificate
Unităţi de învățământ eligibile
Unităţi de învățământ eligibile plus pachet de cărți

Cele 3 obiective principale:

A

Îmbogățirea vocabularului

B

Dezvoltarea limbajului și a comunicării

C

Dezvoltarea premiselor citirii și scrierii

Program național de încurajare a lecturii în grădiniță, în școală și în familie.

Alături de comunitățile locale, transformăm grădinițele și școlile publice din România în insule de lectură, unde copiii și adulții descifrează împreună tainele cărților și ale universului. Avem 4 activități cheie: 

01

Formare online

Sesiuni de formare live centrate pe literație pentru profesori.

Teme abordate: noțiuni fundamentale de literație, tehnici de citire cu voce tare împreună cu un copil sau cu un grup de copii, idei de activități integrate ce pot fi realizate pornind de la o carte.

Participanții se familiarizează cu o varietate de cărți ilustrate pentru copii, învață ce și cum să citească împreună cu cei mici, cum să le stimuleze curiozitatea pentru cărți și motivația pentru învățare.

02

Insule de lectură

Profesorii participanți amenajează locuri de citit și ascultat povești, în interior și în aer liber, astfel încât copiii să interacționeze cu o varietate de cărți și cititori în locuri și momente diverse.

03

Planul de lectură

Conține un minimum de activități obligatorii și propuneri de activități opționale.

Întocmit de directorul unității de învățământ în colaborare cu profesorii, planul reprezintă un set de activități de lectură ce urmează a fi implementate de către participanții în program, fiecare la grupa sau clasa sa.

Atelierele lunare cu invitați, incluse în plan, au rolul de a-i expune pe copii la o diversitate de cărți și de cititori, pentru a-i inspira să îndrăgească de mici cărțile.

04

Resurse educaționale

Cărțile oferite în program sunt atent selectate dintre cărțile valoroase din punct de vedere literar și potrivite vârstei preșcolare.

rezultate

Lansat în ianuarie 2021, programul s-a bucurat de un interes deosebit din partea directorilor și profesorilor.

Pe hartă sunt reprezentate unitățile de învățământ care au organizate ateliere pentru copii și părinți și au amenajat insule de lectură.

3.2

unități de învățământ

240

copii

11

profesori

205

cărți

Sugestiile primite în sesiunile de formare sunt foarte interesante. Acum elevii mei citesc zilnic pe insula de lectură. Când cărțile erau așezate în dulap nu le acordau atenție.

învățătoare dintr-o școală rurală
PARTENERI

Mulțumim

Suntem recunoscători tuturor celor care au ales să se implice și să susțină programele noastre de acces la educație timpurie de calitate pentru copiii din grupuri vulnerabile.

Parteneri Instituționali
  • Ministerul Culturii
  • Ministerul Educației
Parteneri privați
  • Kaufland
  • Dedeman
  • Raiffeisen
  • Catena
  • Romstal
  • Bitdefender
  • Autoklass
  • Braun
  • The Alex Fund
  • Oskar