Ateliere de Vară

summer school

Ateliere de Vară 2019

Atelierele de Vară Șotron sunt un modul educațional susținut de OvidiuRo an de an, începând cu anul 2001, pe perioada vacanței de vară, cu scopul de a le oferi copiilor din comunități defavorizate experiențe de învățare prin joc, explorare și colaborare. Activitățile sunt organizate voluntar de profesori, iar materialele educaționale sunt puse la dispoziție de OvidiuRo.

În perioada iulie – august 2019, 480 de Ateliere de Vară au fost posibile datorită celor peste 1.200 de profesori-voluntari din toată țara. 6000 de copii au beneficiat de Ateliere vara aceasta, din 37 de județe, iar 18.000 de cărți ilustrate au ajuns în grădinițe și acasă, la copii. Comparativ cu anul trecut, ediția 2019 a Atelierelor a înregistrat o participare record, cu un număr dublu de profesori care s-au mobilizat pentru a susține modulul. Mai multe detalii găsiți în Raportul Atelierelor de Vară 2019.

harta AV

Profesorii voluntari de la Ateliere sunt promotorii schimbării în educație și susținători ai accesului la educație preșcolară de calitate pentru toți copiii!
Profesorii care au organizat un Atelier vara aceasta: (1) au beneficiat de formări centrate pe activități integrate ce urmăresc implementarea noului curiculum pentru educație timpurie; (2) au primit materiale educaționale interactive, adecvate vârstei copiilor; (3) au devenit parte din comunitatea de profesori care transformă educația timpurie din România; (4) au primit validarea atelierului printr-o adeverință, care atestă respectarea standardelor minime.

Profesorii s-au grupat în echipe de 2-4 membri și s-au înscris on-line pentru a susține un Atelier (materialele educaționale au variat în funcție de gradul de defavorizare al comunității și de gradul de complexitate al atelierului).

Cine a organizat un Atelier de Vară? Profesorii de învățământ preșcolar și primar care s-au înscris primăvara aceasta și care: (1) lucrează cu copii ce provin din familii defavorizate sau și-au dorit să organizeze un Atelier într-o altă grădiniță, acolo unde este mare nevoie de resurse și de astfel de intervenții; (2) au participat (cel puțin un membru al echipei) la unul dintre cele aproximativ 50 de sesiuni de fomare regionale, județene sau locale; (3) au eliberat sala de grupă, au reorganizat spațiul și au postat pe paginile de Facebook câte o fotografie cu sala de grupă înainte și după reamenajare.

12 zile de Ateliere! Fiecare Atelier s-a desfășurat pe parcursul a 12 zile, timp de minim 3 ore, zilnic, în perioada iulie-august 2019. Atelierul a început cu Ziua Zero, când copiii și părinții lor s-au familiarizat cu echipa și structura atelierului. Au urmat 10 zile de activități tematice centrate pe literație, științe, dezvoltare personală și sănătate; la nal a avut loc festivitatea de absolvire a Atelierelor, din nou cu participarea părinților.

Anul acesta, Atelierelor li s-a adaugat un modul de științe și experimente – Povești de Vară sub Lupă, o continuare a proiectului lansat în 2018 de OvidiuRo cu susținerea Raiffeisen Bank – Povești sub Lupă; ca și ediția anterioară, și anul acesta proiectul s-a bucurat de un impact major, aducând numeroase cărți și resurse centrate pe experimente sau matematică în grădinițe defavorizate și formând profesori în activități de predare prin STEM .

Povesti sub Lupa

Ateliere de Vară 2018

În 2018, 3600 de copii din 250 de comunități sărace au participat la Ateliere de Vară Șotron, cu implicarea voluntară a 630 de profesori de învățământ preșcolar, din 32 de județe.

Pentru fiecare Atelier de Vară, OvidiuRo a asigurat:

  • Kit-ul pentru fiecare copil, care conținea cărți illustrate, magneți-planetă, caiet-carte Șotron și o rigletă;
  • Kit-ul pentru profesori, conținea cărți uriașe și cărți mici ilustrate, seturi de fișe, caiete de exerciții și seturi de figuri geometrice;
  • Kit-ul pentru experimente: semințe, cochilii, lupe, lut etc.;
  • Sumele necesare pentru asigurarea unei gustări sănătoase, zilnice, fiecărui copil.

Astăzi (într-o sâmbătă) la 8:15 dimineața, una dintre mame m-a sunat: <<Doamna, sunteți astăzi la grădiniță? Băieții mei [doi frați care au participat la Șotron] mi-au cerut să îi duc la grădiniță. >> Cuvintele sunt de prisos. Mulțumim!”.  Profesor din Sărata, județul Bistrița-Năsăud

Astăzi am avut ceremonia de absolvire în cadrul Atelierului de Vară Șotron. Copiii și-au prezentat portofoliile părinților, iar aceștia au promis că le vor citi copiilor în fiecare zi din cărțile primite.”  Profesor din județul Vrancea

Caravana de formare a profesorilor

În fiecare an, Atelierele de Vară sunt precedate de sesiunile de formare regionale organizate de OvidiuRo în sprijinul profesorilor de învățământ preșcolar care predau în cele mai defavorizate zone ale României. Miza unor astfel de formări este echiparea profesorilor cu un set de practici educaționale moderne și un pachet generos și divers de materiale educaționale care vor crește gradul de atractivitate al activităților de învățare din toamnă.

Fiecare workshop interactiv este condus de o echipă dinamică formată din profesori experimentați. Sesiunile de formare sunt axate pe metode de învățare centrate pe copil, promovează literația prin activități de citit interactiv și asigură elemente pentru activități cu diferite teme din domeniul științei.

În perioada iunie – iulie 2018, peste 600 de profesori din 32 de județe au participat la traininguri regionale care să îi pregătească pentru modulul educațional Șotron. Trainigurile au fost susținute de echipa OvidiuRo și de profesorii-resursă, parte din Rețeaua Profesorilor pentru Literație Timpurie.

Înainte să particip la training, nu m-am gândit vreodată că folosind un simplu măr, pot să îi învăț atât de multe pe copii, legat de forme sau amprente. Folosind doar pastă modelatoare făcută chiar de noi și câteva fructe, ne-am bucurat împreună de o activitate interesantă și distractivă”.  Profesor din Valea Stanciului, județul Dolj

harta caravana training 19-29 iunie 2017

Mai multe detalii despre Atelierele de Vară Șotron din anii trecuți, inclusiv opiniile profesorilor și ale copiilor care au participat, puteți găsi aici.