Un modul educațional susținut pe perioada vacanței de vară
Are scopul de a le oferi copiilor din comunități defavorizate experiențe de învățare prin joc, explorare și colaborare.
CONTEXT
Vacanța de vară este o perioadă dedicată jocului și relaxării.
Oferă însă și un bun prilej pentru ca cei mici să-și consolideze cunoștințele și, totodată, să învețe lucruri noi. Din păcate, atunci când sprijinul din partea familiei și a comunității lipsește, copiii nu sunt stimulați corespunzător peste vară și încep să piardă din cunoștințele acumulate în timpul anului școlar.
În acest program ne propunem 3 obiective principale:
1
Dezvoltarea abilităților socio-emoționale și cognitive
2
Dezvoltarea psihomotricității
3
Aprofundarea cunoștințelor academice
Ce acțiuni facem?
Resurse educaționale
– cărți ilustrate atent selecționate și adaptate vârstei preșcolare;
– kituri educaționale;
Ce acțiuni facem?
Ateliere de vară
Atelierele sunt zilnice, se desfășoară pe parcursul a două săptămâni, în perioada iulie – august
Fiecare atelier durează 3 ore și poate fi organizat indoor sau outdoor.
Indoor: sălile de grupă sunt reamenajate de către profesori și voluntari astfel încât spațiul să fie aerisit, structurat, adecvat nevoilor de învățare ale copiilor;
Outdoor: multe dintre proiectele tematice sunt organizate în natură;
În prima zi are loc lansarea, când copiii și părinții fac cunoștință cu echipa și află programul atelierului;
Urmează 10 zile consecutive de activități tematice: explorare prin joc, lectură, științe, muzică, mișcare și elemente preluate din pedagogia Montessori – într-o abordare integrată, care îi ajută pe copii să-și consolideze cunoștințele. Ultima zi este dedicată Galei Șotron, festivitatea de încheiere;
Rezultate 2022
ateliere de vară în 40 de județe
copii
profesori
cărți
„La vârsta aceasta, copiii învață cel mai bine experimentând – iar faptul că zilnic, la Ateliere, au fost provocați să descopere singuri cauze și efecte, combinații și legături între diferite obiecte sau procese, i-a încântat. În mod cert, am simțit că fiecare resursă și fiecare experiment le-a stimulat interesul și dorința de a învăța. Kitul de materiale a fost extrem de atractiv pentru ei – de exemplu, au fost încântați când au descoperit lupa și efectul ei, iar faptul că majoritatea activităților au fost legate de natură sau au avut loc în natură, i-a atras și mai mult.”
Maria Bîia, profesor de învățământ preșcolar, Lungani, Iași
PARTENERI
Mulțumim
Suntem recunoscători tuturor celor care au ales să se implice și să susțină programele noastre de acces la educație timpurie de calitate pentru copiii din grupuri vulnerabile.
Cu sprijinul Fildas Catena Group, în 2022 peste 4.500 de cărți ilustrate au fost distribuite în toată țara, dar și materiale didactice precum truse geometrice, riglete, seturi de grafice, jocuri interactive despre eco-obiceiuri, fișe de activități și truse de igienă.
Cu ajutorul Dedeman, în 2021, am dăruit 1200 de cărți ilustrate copiilor și profesorilor din 15 județe (Alba, Brăila, Brașov, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava și Tulcea).
În perioada 2012 – 2022, granturile din partea GSK, Împreună pentru o sănătate mai bună, în valoare totală de 460.000 de euro, ne-au ajutat să distribuim medicamente, vitamine, fructe și kit-uri de igienă în peste 400 de comunități defavorizate.
În plus, 36.000 de copii au participat la activități de igienă personală sau educație pentru sănătate în cadrul Atelierelor de vară și 55.000 de copii, părinți și profesori au participat sau au asistat la lecțiile de igienă din cadrul proiectului PHASE (Igienă personală și educație sanitară).