CONTEXT

Un proiect pentru încurajarea lecturii în familie, pentru copiii de 0–3 ani din grupuri vulnerabile.

Primii trei ani de viață reprezintă o perioadă critică în dezvoltarea cognitivă a unui copil, caracterizată de creșterea uimitoare a numărului de neuroni și conexiuni sinaptice.

În nicio altă fază a dezvoltării sale, creierul uman nu este mai receptiv și mai flexibil decât acum, motiv pentru care expunerea copiilor la experiențe pozitive de învățare încă de la naștere le poate influența în mod definitoriu parcursul în viață.

La această vârstă copiii învață prin imitare și repetiție, încep să recunoască ritmuri în vorbire și să pună bazele dezvoltării limbajului și abilităților de comunicare. Diferențele educaționale între copiii ce trăiesc în familii sărace și cei care trăiesc în familii cu un venit mediu sunt extrem de mari, încep din primii ani de viață și se adâncesc în anii de școală.

În acest program ne propunem 3 obiective principale:

1

Stimularea curiozității și a imaginației

2

Dezvoltarea limbajului și a comunicării

3

Dezvoltarea premiselor citirii

RESURSE

Formare online

Sesiuni online de formare centrate pe literație

Webinariile sunt susținute de formatorii OvidiuRO și sunt dedicate tuturor celor care doresc să se implice voluntar și să facă o schimbare în comunitatea din care provin.

Sesiunile de formare sunt centrate pe literație (cum le citim copiilor mici, de ce tip de cărți au nevoie, ce activități pot fi realizate pornind de la o carte etc.), pe importanța cărților și a cititului împreună, încă de la naștere, dar și pe formatul activităților de lectură.

Participanții învață modalități practice de a citi împreună cu cei mici, precum și modele de activități de lectură aplicate pe exemple concrete. 

RESURSE

Resurse educaționale

După încheierea formărilor, fiecare ambasador al lecturii primește câte 10 punguțe cu cărți pe care le va oferi copiilor ce provin din familii defavorizate.


Fiecare punguță conține câte 2 cărți ilustrate, adaptate vârstei de 0-3 ani.

*Resursele educaționale au fost distribuite în funcție de participarea la sesiunile de formare și de implementarea activităților la grupă/clasă.

RESURSE

Ateliere de lectură pentru copii, părinți și bunici

Accentul acestor ateliere se pune pe cărți, lectură și activități de joc corelate conținutului cărților primite.

Ambasadorii organizează ateliere de citit pentru copii, părinți și bunici în cadrul cărora transmit mai departe cunoștințele dobândite în cadrul sesiunilor de formare.

Părinții și bunicii sunt încurajați să le citească zilnic copiilor și învață despre importanța cititului încă de la naștere și chiar dinainte de naștere, precum și despre importanța accesului la educație timpurie.

RESURSE

Grup dedicat de Facebook

Un spațiu virtual dedicat proiectului în care ambasadorii lecturii, părinții și bunicii pot discuta despre cum și de ce citim cu copii, pot cere sau oferi sfaturi și pot împărtăși experiențe și fotografii de la atelierele de lectură.

REZULTATE 2022
20

copii

1.081

ambasadori ai lecturii

40

cărți

Pentru unii dintre copiii la care am ajuns cu Punguța cu două cărți a fost prima dată când au văzut o carte. Au explorat-o întâi ca obiect, ca jucărie, iar mai apoi am citit-o. Am rămas puternic impresionată de felul în care fiecare copil ia contact cu cartea. Se creează o dimensiune magică, pe care toți copiii ar trebui să o experimenteze acasă, în familie.”

ALEXANDRINA TOADER,
inspector principal Direcția de Asistență Socială a Primăriei Bălan

PARTENERI

Mulțumim

Suntem recunoscători tuturor celor care au ales să se implice și să susțină programele noastre de acces la educație timpurie de calitate pentru copiii din grupuri vulnerabile.

Kaufland România

Proiectul a fost lansat și pilotat în 2019 de Asociația OvidiuRO în parteneriat cu Kaufland România. De atunci, peste 57.300 de copii au primit și răsfoit primele lor cărți ilustrate adecvate vârstei și cel puțin tot atâția părinți și bunici au aflat despre importanța cărților și a cititului împreună de la cele mai mici vârste.

Ambasadorii lecturii

3000 de profesori, educatoare, puericultori, bibliotecari, asistenți sociali, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari și alți specialiști au fost formați, au devenit ambasadori ai lecturii în comunitățile lor și au primit setul de cărți, afișe și flyere despre importanța cititului.