Fiecare copil merită o poveste


Fiecare copil merită o poveste este un program pilot de stimulare a lecturii în grădinițe și acasă și de dezvoltare a vocabularului, ce se adresează cu precădere copiilor din zone rurale defavorizate și profesorilor lor, la nivel național. Programul se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și cu Inspectoratele Școlare Județene.

Lansat în luna septembrie 2018, programul a ajuns până la finalul lui 2019 în toate județele țării. În total, Fiecare copil merită o poveste a adus, la nivel național, un mix de intervenții constând în: (1) 500 de centre de bibliotecă adaptate vârstei preșcolare (2) formarea unui număr de 35.000 de profesori în metode de dezvoltare a comunicării orale și a premiselor citirii și scrierii folosind cărți ilustrate, inclusiv un kit de literație pentru fiecare profesor și (3) distribuirea a 100.000 de cărți ilustrate pentru copiii din mediul rural, prin proiectul „Prima Carte“.

Ce intervenții aduce Fiecare copil merită o poveste în fiecare județ:

1. Formează profesori – resursă care să disemineze către colegii lor, prin sesiuni de formare, metode de învățare centrate pe copil și pe dezvoltarea literației.
2. Formează restul de profesori pentru învățământ preșcolar din județ – cu ajutorul profesorilor- resursă – în metode de dezvoltare a vocabularului, prin activități educaționale susținute în grădinițe cu ajutorul cărților ilustrate.
3. Îi echipează pe acești profesori cu materiale educaționale de calitate, care să îi ajute să pună în practică, în activitățile cu preșcolarii, ceea ce au învățat.
4. Oferă „Prima Carte” unui număr de minim 25% dintre preșcolarii din mediul rural din fiecare județ și expune astfel copiii, părinții și profesorii mesajelor despre importanța cititului împreună în fiecare zi.
5. Aduce GrădiBiblioteci în grădinițele cu cele mai puține resurse; o GrădiBibliotecă înseamnă:
– un raft de cărți prietenos, de înălțimea copiilor, în care cărțile sunt expuse frontal;
– o selecție de cărți ilustrate potrivite vârstei și adaptate noului curriculum.