„Silvestru, erou în tricou”, o poveste despre natură și ce putem face ca să o protejăm

/
/

Asociația OvidiuRO și Reprezentanța Comisiei Europene în România dau startul proiectului „Silvestru, erou în tricou”, o inițiativă de promovare a educației de mediu în grădinițele și școlile din țara noastră.

Povestea grafică în versuri îl are drept protagonist pe Silvestru, un băiat născut într-un sat din România ce are o misiune pe cât de urgentă pe atât de importantă: aceea de a inspira mii de copii și adulți să transforme colțul lor de sat, oraș și lume într-unul mai bun și mai verde pentru ei și pentru generațiile viitoare.

Cartea este însoțită de un ghid pedagogic care conține cu precădere activități interactive de educație pentru mediu dedicate copiilor de grădiniță, cu rolul de a le dezvolta atitudini și comportamente ecologice pozitive încă de la o vârstă fragedă.

Seria evenimentelor ce marchează începutul acestei aventuri pedagogice cuprinde un atelier de lectură ce a avut loc vineri, 9 iunie, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene, în prezența Șefei Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, la care au participat copii și profesori de la o grădiniță din județul Dâmbovița.

Evenimentele de lansare au inclus și un webinar online, cu ocazia Zilei Internaționale a Biodiversității, la care au participat peste 1000 de profesori din toată țara și în cadrul căruia au fost prezentate cartea „Silvestru, erou în tricou”, scrisă de Carmen Tiderle și ilustrată de Sorina Vazelina, și ghidul pedagogic elaborat de Andreia Petcu.

De asemenea, în data de 29 mai, copiii prezenți la atelier au aflat povestea eroului cu walkie-talkie și beretă direct de la poeta Carmen Tiderle, printr-o înregistrare video. Apoi, magiciana noastră în științe, Andreia Petcu, a discutat cu cei mici despre flora și fauna din carte, i-a ghidat pe copii în observarea frunzelor de tei cu lupa și le-a prezentat ciclul de viață al arborelui.

Mii de exemplare ale cărții vor fi incluse în pachetul Atelierelor de Vară Șotron 2023 și vor ajunge la copii și profesori din zone rurale dezavantajate socio-economic.

„Silvestru, erou în tricou a ținut copiii cu sufletul la gură până la ultimele pagini și a fost urmată de o explozie de întrebări și observații. Achena ne-a dat bătăi de cap până când Sebi și-a amintit că este un tip de sămânță despre care am vorbit cu puțin timp în urmă. Ce au propus copiii? Să ne îmbrăcăm tricourile verzi pentru a intra în echipa lui Silvestru, să ne confecționăm walkie-talkie, să ne urcăm pe bicle și să reparăm – cât putem noi – stricăciunile făcute de adulții care nu iubesc și nu respectă natura,”

Dana Busuioc,
educatoare la o grădiniță din județul Botoșani.