20.000 de copii din medii defavorizate vor primi câte o punguță cu două cărți ilustrate

/
/

Pe 7 iunie am lansat proiectul Punguța cu două cărți, ediția 2023, o inițiativă ce are ca scop încurajarea lecturii în familie, pentru copiii de 0-3 ani din grupuri vulnerabile. Proiectul constă în sesiuni de formare centrate pe importanța cărților și a cititului împreună, încă de la naștere, dedicate tuturor celor care doresc să se implice voluntar și să facă o schimbare în comunitatea din care provin

Cei care participă la sesiunile de formare devin ambasadori ai lecturii, iar după încheierea formărilor, fiecare ambasador primește punguțe cu cărți pe care le va oferi copiilor ce provin din familii defavorizate.

Ambasadorii lecturii organizează ateliere de citit pentru copii și familiile lor. Părinții și bunicii sunt încurajați să le citească zilnic copiilor și învață despre avantajele cititului încă de la naștere și chiar dinainte de naștere, precum și despre importanța accesului la educație timpurie.

Proiectul este implementat la nivel național în parteneriat cu Kaufland România, cu sprijinul căruia, de la lansarea din 2019 și până acum, peste 57.300 de copii au primit și răsfoit primele lor cărți adecvate vârstei antepreșcolare și cel puțin tot atâția părinți și bunici au aflat despre importanța cărților și a cititului.

În cadrul edițiilor anterioare ale proiectului, peste 3000 de profesori, educatoare, puericultori, bibliotecari, asistenți sociali, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari și alți specialiști au fost formați, au devenit ambasadori ai lecturii în comunitățile lor și au primit setul de cărți, afișe și flyere despre importanța cititului.

„Pentru unii dintre copiii la care am ajuns cu Punguța cu două cărți a fost prima dată când au văzut o carte. Au explorat-o întâi ca obiect, ca jucărie, iar mai apoi au citit-o împreună cu părinții. Am rămas puternic impresionată de felul în care fiecare copil ia contact cu cartea. Se creează o dimensiune magică, pe care toți copiii ar trebui să o experimenteze acasă, în familie,” 

Alexandrina Toader,
inspector principal Direcția de Asistență Socială a Primăriei Bălan, județul Harghita, ambasador al lecturii.

Găsiți aici o scurtă prezentare video a proiectului.