Încep sesiunile de formare online pentru Atelierele de Vară Șotron 2023!
An de an, profesorii care doresc să ofere copiilor o experiență de învățare memorabilă pe timpul vacanței de vară participă la Atelierele Șotron, un modul educațional organizat de Asociația OvidiuRO începând din 2001, cu un impact major asupra copiilor, profesorilor şi părinţilor din comunităţi rurale şi urbane defavorizate
Pentru cea de-a 22-a ediție a Atelierelor de Vară Șotron am pregătit trei sesiuni de formare online, susținute de formatorii OvidiuRO împreună cu diverși invitați, de la specialiști în literație la specialiști în domeniul biodiversității. Participanții vor învăța metode alternative de predare a noțiunilor de bază incluse în curriculumul pentru învățământ preșcolar și școlar, precum și cum să valorifice noi contexte de învățare.
Programul sesiunilor:
15 iunie, ora 14:00 – sesiune de formare Grădiniță și Școală
20 iunie, ora 14:00 – sesiune de formare Șotron Grădiniță
22 iunie, ora 14:00 – sesiune de formare Șotron Școală
La sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie, profesorii voluntari vor lua parte la formări fizice și ateliere demonstrative, realizate în colaborare cu prietenii noștri din Finlanda, Sirkus & Teatteriyhdistys Aura Company, și shaperii OvidiuRO. Centrele regionale de training de anul acesta se află în județele Dâmbovița (26-30 iunie) și Iași (3-7 iulie).
Lunile iulie și august sunt rezervate organizării propiu-zise a atelierelor, cu precădere în comunități vulnerabile din punct de vedere socio-economic. Echipe mixte de educatoare și învățători sau bibliotecari, mediatori, profesori de specialitate, logopezi, consilieri sau chiar studenți vor lucra cu grupe de maxim 10 copii, timp de 10 zile consecutive, minim 3 ore pe zi.
Domeniile pe care le vom explora în cadrul atelierelor din acest an sunt literația, științele, arta, psiho-motricitatea și socio-emoționalul, pornind de la tema centrală Cine sunt eu?. Copiii vor lua parte la numeroase activități de explorare prin joc, lectură, științe, muzică, mișcare și elemente preluate din pedagogia Montessori – într-o abordare integrată, care îi va ajuta să-și dezvolte abilitățile cognitive și să-și structureze cunoștințele.
În 2022, cu susținerea Fildas – Catena Grup, aproximativ 1.000 de profesori din învățământul preșcolar și școlar au organizat voluntar peste 350 de Ateliere de Vară Șotron, în 40 de județe.
Mai mult de 3.500 de copii au participat, în lunile iulie și august, la Atelierele de Vară Șotron și peste 4.500 de cărți ilustrate au fost distribuite în toată țara, dar și materiale didactice precum truse geometrice, riglete, seturi de grafice, jocuri despre eco-obiceiuri, fișe de activități și truse de igienă.
Găsiți aici un scurt material video de prezentare a Atelierelor de Vară Șotron 2022.