Ateliere de Vară

summer school

Ateliere de Vară în comunități defavorizate

Atelierul de Vară Șotron este un modul educațional de două săptămâni creat și susținut de OvidiuRo. În fiecare comunitate, Atelierele sunt organizate de profesori pentru învățământ preșcolar care s-au oferit voluntar să desfășoare sesiuni zilnice în grădiniță și au participat la unul din training-urile regionale organizate de OvidiuRo.

Beneficii:

✓ Oferă copiilor defavorizați o experiență de învățare de neuitat pe durata verii;

✓ Asigură profesorilor oportunitatea de a pune în practică activitățile prezentate în timpul training-urilor;

✓ Oferă copiilor materiale educaționale de calitate;

✓ Familiarizează părinții din comunități defavorizate cu sistemul educațional intr-un context mai puțin formal, pe perioada vacanței, atunci când școlile sunt libere.

În 2018, 3600 de copii din 250 de comunități sărace au participat la Ateliere de Vară Șotron, cu implicarea voluntară a 630 de profesori de învățământ preșcolar, din 32 de județe.

Pentru fiecare Atelier de Vară, OvidiuRo a asigurat:

  • Kit-ul pentru fiecare copil, care conținea cărți illustrate, magneți-planetă, caiet-carte Șotron și o rigletă;
  • Kit-ul pentru profesori, conținea cărți uriașe și cărți mici ilustrate, seturi de fișe, caiete de exerciții și seturi de figuri geometrice;
  • Kit-ul pentru experimente: semințe, cochilii, lupe, lut etc.;
  • Sumele necesare pentru asigurarea unei gustări sănătoase, zilnice, fiecărui copil.

Astăzi (într-o sâmbătă) la 8:15 dimineața, una dintre mame m-a sunat: <<Doamna, sunteți astăzi la grădiniță? Băieții mei [doi frați care au participat la Șotron] mi-au cerut să îi duc la grădiniță. >> Cuvintele sunt de prisos. Mulțumim!”.  Profesor din Sărata, județul Bistrița-Năsăud

Astăzi am avut ceremonia de absolvire în cadrul Atelierului de Vară Șotron. Copiii și-au prezentat portofoliile părinților, iar aceștia au promis că le vor citi copiilor în fiecare zi din cărțile primite.”  Profesor din județul Vrancea

Caravana de formare a profesorilor

În fiecare an, Atelierele de Vară sunt precedate de sesiunile de formare regionale organizate de OvidiuRo în sprijinul profesorilor de învățământ preșcolar care predau în cele mai defavorizate zone ale României. Miza unor astfel de formări este echiparea profesorilor cu un set de practici educaționale moderne și un pachet generos și divers de materiale educaționale care vor crește gradul de atractivitate al activităților de învățare din toamnă.

Fiecare workshop interactiv este condus de o echipă dinamică formată din profesori experimentați. Sesiunile de formare sunt axate pe metode de învățare centrate pe copil, promovează literația prin activități de citit interactiv și asigură elemente pentru activități cu diferite teme din domeniul științei.

În perioada iunie – iulie 2018, peste 600 de profesori din 32 de județe au participat la traininguri regionale care să îi pregătească pentru modulul educațional Șotron. Trainigurile au fost susținute de echipa OvidiuRo și de profesorii-resursă, parte din Rețeaua Profesorilor pentru Literație Timpurie.

Înainte să particip la training, nu m-am gândit vreodată că folosind un simplu măr, pot să îi învăț atât de multe pe copii, legat de forme sau amprente. Folosind doar pastă modelatoare făcută chiar de noi și câteva fructe, ne-am bucurat împreună de o activitate interesantă și distractivă”.  Profesor din Valea Stanciului, județul Dolj

harta caravana training 19-29 iunie 2017

Mai multe detalii despre Atelierele de Vară Șotron din anii trecuți, inclusiv opiniile profesorilor și ale copiilor care au participat, puteți găsi aici.