Asociaţia OvidiuRO derulează în fiecare an două luni de antrenament pentru copiii din grădiniţă, sub numele Șotron 2. ProTV a fost în comunităţile noastre de la Brateiu din judeţul Sibiu şi a relatat despre programul nostru care a început în 2010. Scopul lui este de a-i obişnui pe copii cu grădiniţă unde vor merge din toamnă.

„Activitatea Şotron a fost foarte importantă pentru comunitatea noastră deoarece în toamnă, copiii plângeau la venirea în gradiniţă şi ne trebuiau cam o lună- două pentru acomodarea lor. Datorită acestui proiect, aceşti copii deja sunt integraţi”, a spus educatoarea Gabriela Manciu.

Atelierul Şotron 2 se desfăşoară timp de două luni, iar părinţii sunt şi ei integraţi.  Copiii primesc la final diplome. Oana Livadariu, reprezentantul OvidiuRO a spus că „Şotron 2 nu este numai un program pentru acomodarea copiilor cu mediul din grădiniţă, unde vor veni în toamnă, ci şi pentru părinţii lor care trebuie să ştie că prin programul Fiecare copil în grădiniţă trebuie să se implice foarte mult în educaţia copiilor. De aceea este important să cunoască grădiniţa şi mediul şi ceea ce implică venirea lor zilnică aici.”

În cadrul atelierelor Şotron sunt folosite metode şi resurse educaţionale interactive care stimulează gândirea, curiozitatea şi plăcerea de a descoperi şi ajuta copiii să dobândească cunoştinţele de care au nevoie pentru a face faţă cerinţelor sistemului de învăţământ formal.  În acest fel, se reduce decalajul cu care ei pornesc la drum şi scad şansele unui abandon timpuriu.

Pentru copii, atelierele de vară Şotron reprezintă o călătorie în care explorează mediul înconjurător – natura, numerele, literele – de la lucrurile familiare până la stelele departate.