De Ziua Copilului, Consiliul Județean Sibiu anunță că încă 1200 de bonuri valorice în valoare totală de 60.000 de lei pentru achiziționarea de rechizite au ajuns în mai la unitățile de învățământ din județul Sibiu, în cadrul acțiunii Rechizite pentru Fiecare Copil în Grădiniță. Acestea vor da posibilitatea educatorilor să desfășoare lecțiile în condiții optime și să le facă, în același timp, mai atractive și mai relevante pentru copiii din familii cu situații dificile, beneficiari ai legii nr. 248/2015. Bonurile sunt asigurate de Fundaţia KeepGiving, cu sprijinul Companiei KeepCalling și au fost distribuite de Consiliul Județean Sibiu. Este vorba de continuarea acțiunii începute în prima parte a anului școlar 2016/2017.

Consiliul Judeţean Sibiu este printre puținele autorități județene din țară care au găsit o soluție – cu sprijinul organizaţiilor neguvernamentale și a mediului de afaceri – pentru susţinerea cu rechizite a grădiniţelor şi şcolilor din județ, pentru a atrage spre educație mai mulți copii cu situaţii dificile în familie.

Nevoia de rechizite și de materiale educaționale este menționată frecvent de către părinți și profesori școlilor atunci când vine vorba de accesul celor mai săraci copii la educație preșcolară. Este foarte important să găsim soluții pentru ca fiecare copil să poată începe grădinița cu un kit de rechizite de bază. Acest tip de parteneriat public-privat care dă roade acum și în județul Sibiu poate servi drept model pentru toate județele care doresc să suplimenteze stimulentul educațional pentru frecvența la grădiniță și să elimine din costurile ascunse ale educației.” a declarat Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo.

Asociația OvidiuRo este inițiatoarea programului Fiecare Copil în Grădiniță, devenit program guvernamental prin Legea 248/2015. În județul Sibiu este notabilă creșterea ratei de cuprindere a copiilor eligibili pentru program (conform veniturilor familiei) de la 45% în septembrie 2016 la 65% în martie 2017. Județul Sibiu se situează astfel deasupra mediei naționale care este de 58% și reușește să școlarizeze mai mulți copii nevoiași de vârstă preșcolară.

rechizite SB
Președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, a văzut în acest program o oportunitate pentru bunăstarea comunităților locale:

Aş vrea să vedem atragerea copiilor spre educaţie ca pe o investiţie în bunăstarea comunităţilor locale. E interesul nostru al tuturor ca fiecare copil sărac să beneficieze de educație timpurie de calitate care să îl ajute să devină mai târziu un membru activ al societății. Numai prin educaţie putem rupe cercul vicios al sărăciei şi dependenţei de ajutor bănesc de la stat. Mă bucur că am avut alături sponsori care au înţeles acest lucru şi judeţul Sibiu a putut da un exemplu în ţară de susţinere locală pentru programul național Fiecare copil în grădiniţă.”

Cadrele didactice spun că rechizitele le-au fost de folos pentru a putea realiza activități de calitate cu copii – experiențiale dar și de dezvoltare personală.

Daniela Tugulea rechizite SB

Educatoarele au reușit astfel să doteze grădinițele cu tot ce este necesar pentru un act educațional de calitate”, spune Daniela Țugulea, director adjunct la Scoala Generală din Roșia.

Consilierii județeni din Comisia de cultura, invatamant, culte, tineret si sport Vlad Vasiu și Laszlo Mihutz, și administratorul public Sebastian Dotcoș au sprijinit logistic acțiunea prin distribuirea bonurilor valorice la unitățile de învățământ, având în acest fel ocazia de a se familiariza la fața locului cu situația grădinițelor și școlilor în județ.

În vara anului 2017 Consiliul Județean Sibiu va continua parteneriatul cu Asociația OvidiuRo pentru organizarea Atelierelor de Vară Șotron adresate educatorilor si profesorilor care doresc să învețe metode noi și să se implice în desfășurarea atelierelor educaționale pentru copii și părinți în comunități defavorizate din județul Sibiu.