Sâmbătă, 16 martie, Caravana cu Medici și Asociația OvidiuRo au organizat Caravana Pediatrică și Sănătatea Femeii în satul Stâna, comuna Socond, din județul Satu Mare. Timp de o zi, 137 de copii și 87 de femei au beneficiat de consultații gratuite pentru specialitățile: pediatrie, radiologie, oftalmologie, stomatologie, ginecologie și oncologie.

În total, 52 de medici specialiști, medici primari, rezidenți și studenți la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca au voluntariat pentru această acțiune.

Copiii au fost măsurați, cântăriți, au fost consultați clinic și, după caz, li s-au făcut ecografii abdominale. Toți au beneficiat de consult oftalmologic și stomatologic și au primit câte o periuță și o pastă de dinți. Femeile au beneficiat de examen ginecologic, de testare Babeș-Papanicolau, de ecografie mamară și ecografie morfologică fetală, după caz.

În urma investigațiilor, cel mai des depistate la copii au fost rinofaringitele și virozele respiratorii, parazitoze și deficite staturo-ponderale. La femei, rezultatele ecografiilor mamare au fost majoritatea în limite normale, urmând ca în perioada următoare să fie analizate și rezultatele examenului Babeș-Papanicolau.

Despre Caravana cu Medici
Asociația Caravana cu Medici este o organizație neguvernamentală înființată în anul 2014 de către cinci medici rezidenți, cu scopul de a oferi servicii medicale gratuite în zonele rurale dezavantajate socio-economic. Până în momentul actual, echipa de medici a asociației a înființat 3 centre de lucru în Iași, Cluj și București lor alăturându-se peste 800 de medici și studenți voluntari activi, având 53 caravane organizate, 6000 de beneficiari direcți și cca 30.000 km parcurși.

Mai multe detalii legate de proiect regăsiți pe: www.caravanacumedici.ro.