Voluntariatul a început să prindă contur și în Vrancea, mai ales dacă ne referim la proiectul „Ateliere de vară – Șotron 2017”, care a fost unul de succes. La nivelul județului Vrancea s-au înregistrat cele mai multe ateliere din toată țara, după cum spun reprezentanții OvidiuRo, care au implementat proiectul.

Pe 1 noiembrie a avut loc diseminarea proiectului, la Grădinița nr.13 din Focșani, unde toate învățătoarele care au participat la aceste ateliere de vară s-au întâlnit și au discutat. Educatoarele și-au prezentat, rând pe rând, cele mai importante și creative metode de lucru cu elevii, pentru a reuși să obțină rezultate cât mai bune într-un timp foarte scurt și, totodată, pentru a atrage cât mai mulți copii la grădiniță. La eveniment au participat educatoarele care au luat parte la proiect, reprezentați OvidiuRo, printre care și Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo și totodată director exectiv, și Amalia Chirtoc, inspector pentru învățământul preșcolar.

În cadrul proiectului, educatoarele care au vrut să participe voluntar au fost instruite în noi metode pedagogice centrate pe copii la sesiunile de formare OvidiuRo. De asemenea, copiii au beneficiat de o masă sănătoasă, ei primind zilnic fructe și legume, au primit kituri educaționale și de igienă, au participat la activități de citit interactiv, au primit cărți ilustrate și, nu în ultimul rând, câteva sute de părinți din Vrancea și câteva mii din țară au aflat cât de importantă este educația timpurie, dar și alimentația sănătoasă pentru cei mici.

Cred că a fost o experiență pentru voi și că veți continua să folosiți aceste metode, măcar una-două dintre ele și în timpul anului, pentru că Atelierele de vară au două valențe: una să ducă educația timpurie de calitate către familiile sărace, unde educația nu ajunge nici din familie, nici din școală, și în al doilea rând, voi, ca educatoare, să învățați să vedeți lucrurile un pic altfel, să vă uitați la rolul vostru și din altă perspectivă, poate socială, poate educațională și să aveți un spațiu unde să experimentați mai mult, să reflectați mai mult asupra metodelor, proiectelor de învățare”, le-a transmis Maria Gheorghiu educatoarelor prezente la întâlnirea de ieri.

Atelierele de vară au presupus activități pe care cei mici le-au îndrăgit, ceea ce înseamnă un motiv în plus pentru educatoare să vrea să continue să participe la astfel de proiecte.

La atelierele noastre au participat 18 copii și au fost 6 cadre didactice implicate. Este prima noastră experiență în acest proiect și vrem să mergem în etapa următoare”, ne-a declarat Viorica Pristavu, directorul Grădiniței nr.13 din Focșani.

Faptul că niște copii au luat contact cu o instituție de învățământ reprezintă un beneficiu multiplu, din care toată lumea are de câștigat: copilul deoarece începe să învețe, părinții deoarece află cât este de importantă educația, educatoarele care au apoi copii la grupe familiarizați cu instituția și nu în ultimul rând comunitatea, care în timp, culege roadele educației timpurii prin dezvoltare. La finalul proiectului, educatoarele care au ales să își sacrifice două săptămâni din concediu pentru a aduce în grădinițe copii care nu știu ce înseamnă să mergi la cursuri au primit diplome de voluntariat din partea OvidiuRo și a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea.

Peste 300 de copii au experimentat mersul la grădiniță

În județul nostru, peste trei sute de copii din medii defavorizate au avut parte în această vară de ateliere de lucru, rechizite și o gustare. Educatoarele cu drag de meserie și copii au ales să își sacrifice două săptămâni din vacanța lor de vară pentru a le oferi celor mici activități educative deosebite, prin metode inedite. Programul ”Ateliere de vară – șotron 2017“ a fost inițiat de OvidiuRo și a fost gândit pentru comunitățile sărace din țara noastră, pentru ca fiecare copil să poată avea șansa la educație timpurie, să poată ajunge la grădiniță, să poată lua contact cu educația, singura, de altfel, care poate scăpa o națiune de sărăcie.
Copii din Bolotești, Focșani, Vînători, Odobești, Garoafa, Dumbrăveni sau Vidra au avut parte de două săptămâni frumoase, în cadrul unui proiect menit să le dezvolte noi orizonturi de cunoaștere. Proiectul implementat de Asociația OvidiuRo, în parteneriat cu ISJ Vrancea, a început la 1 iulie și s-a finalizat pe 31 august. În acest interval, fiecare cadru didactic înscris în proiect și-a stabilit perioada celor două săptămâni de activități. Pe durata proiectului, copiii au fost implicați în activități menite să le stimuleze creativitatea și dezvoltarea personală. Acest tip de activitate se adresează copiilor defavorizați, în special celor care primesc tichete prin programul ”Fiecare copil la grădiniță”.

Reprezentanții OvidiuRo spun că astfel de proiecte vor continua și în anul 2018 și că așteaptă ca educatoarele să constate că doar prin educație comunitatea poate să se dezvolte și își poate schimba statutul de comunitate defavorizată.
De Ana-Maria BOICU, Monitorul de Vrancea