Marele Premiu al Galei Societății Civile 2016 a fost acordat proiectului Legea „Fiecare copil în grădiniță” al Asociației OvidiuRo. Proiectul este câștigătorul Premiului I de la secțiunea Comportament civic și Participare publică și, de asemenea, câștigătorul Premiului pentru Impact.

Legea Fiecare Copil în Grădiniță reprezintă un veritabil studiu de caz, fiind printre puținele exemple de inițiative civice asumate de instituțiile de resort ale statului.

gala soc civile

Despre proiectul de lege „Fiecare copil în grădiniță”

În România, abandonul școlar este îngrijorător (peste 18% în 2014), iar doi din trei copii săraci nu au acces la educație preșcolară. În lipsa experiențelor de învățare adecvate, acești copii rămân captivi în mediul familial marcat de privațiuni, ostil dezvoltării lor.

Fiecare Copil în Grădiniță (FCG) este un program socio-educațional implementat de OvidiuRo (OvR) din anul 2010, care, în prezent, ajută 2.400 de copii foarte săraci, din 45 de comunități, să meargă zilnic la gradiniță. FCG a avut ca efect dublarea sau chiar triplarea numărului copiilor săraci care merg la grădiniță și creșterea ratei mediei de prezență a acestora de la sub 50% (înainte de program) la peste 70%, în timp ce 98% dintre “absolvenții FCG” s-au înscris apoi în școala primară.

După 4 ani de implementare cu rezultate excelente, extinderea la nivel național a programului care dă prima șansă copiilor săraci de a rupe cercul vicios al sărăciei în care s-au născut, prin educație, a devenit o prioritate pentru OvR. În acest sens, datorită demersurilor OvidiuRo, în martie 2015 proiectul de lege PL-x 548/2015 privind încurajarea participării în învățământul preșcolar a copiilor din familii dezavantajate a fost inaintat în Parlament.

În septembrie 2015, după avizul favorabil al Senatului, Comisia pentru Muncă din cadrul Camerei Deputaților transformă mecanismul de acordare condiționată a tichetelor sociale în program de interes național, finanțat de la bugetul de stat. Legea nr. 248/2015 sau Legea „Fiecare Copil în Gradiniță” privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate este votată pe 7 octombrie și promulgată de Președintele României pe 28 octombrie, cu peste 100.000 de posibili beneficiari, conform Ministerului Muncii.