Prima învățătoare, abecedarul, ghiozdanul, emoția de a afla colegul de bancă… Sunt amintiri pe care orice copil ar trebui să le aibă din prima zi de școală. Pentru copiii din medii defavorizate, însă, prima zi de școală înseamnă tristețea și deznădejdea că nu știu să numere, să țină un creion în mână ori să distingă culorile. Sau, pentru cei mai mari, că doar mâzgâlesc niște litere și nu înțeleg ce citesc, chiar dacă sunt deja în clasa a III-a.

Pentru a veni în sprijinul acestor copii vulnerabili și pentru că educația este un drept care nu ar trebui să fie îngrădit de nimic, Asociația OvidiuRo a lansat în iunie Atelierele de Vară „Șotron”, ediția 2020.

Sute de copii beneficiază de program, pentru că anul acesta, Atelierele de Vară durează… până la finalul verii. În lunile iulie și august 2020, copiii vor socializa, se vor juca, vor sări șotronul, vor râde mult, vor avea parte de o sumedenie de surprize și experiențe interesante și, mai ales, vor învăța. Alături de educatorii și profesorii voluntari, îi investim cu încredere şi responsabilităţi, le valorizăm potențialul, le amintim că sunt “o resursă“, nu “o problemă“ și îi pregătim cât mai bine pentru luna septembrie, când sună clopoțelul.

Și cum ne confruntăm cu un context deosebit în acest an, respectăm toate normele de prevenție și igienă: grupele au cel mult cinci copii, profesorii se vor asigura că se păstrează distanța intre copii, îi vor învăța să se spele pe mâini cu apă și cu săpun și să folosească dezinfectant si măsti de protecție. Pentru atelierele organizate cel puțin o dată pe săptămână, Asociația OvidiuRo a oferit profesorilor participanți cursuri de pregatire, precum și cărți și alte materiale necesare desfășurării activităților.

Atelierele de Vară „Şotron” sunt un modul educaţional susţinut de OvidiuRo an de an, pe perioada vacanţei de vară, cu un impact major asupra copiilor, profesorilor şi părinţilor din comunităţi rurale şi urbane defavorizate. În lunile iulie și august, profesorii și educatorii voluntari susţin activităţi atât cu copiii de grădiniţă cât și cu copii din învățământul primar, care au nevoie de intervenții remediale, după un format pregătit de OvidiuRo şi diseminat în urma a numeroase traininguri. Și anul acesta, fiecare copil participant la Atelier va primi cel puțin câte trei cărți ilustrate pentru acasă.