15.000 de calendare Fiecare Copil în Grădiniță au ajuns luna aceasta pe birourile celor implicați în implementarea Legii nr. 248/2015*. Asistenții sociali, primarii și directorii de școală din toată țara au acum la dispoziție un instrument util de urmărire a atribuțiilor care le revin și, mai ales, a termenelor-limită importante pentru implementarea legii tichetelor sociale pentru grădiniță.

Rolul acestui calendar este acela de a susține echipele locale în maximizarea impactului programului național care încurajează accesul la grădiniță al copiilor ce provin din familii defavorizate.

Deloc întâmplător, calendarul începe cu luna aprilie 2017 – când echipele locale inițiază acțiunile de recrutare a copiilor neînscriși la grădiniță, din comunitățile lor. Acesta este momentul T0 de care depind șansele la educație ale celor mai marginalizați copii dintr-o comunitate: înscrierea copiilor și informarea părinților cu privire la importanța educației preșcolare.

Calendarul pentru autorități poate fi descărcat de aici.

De aceea, pachetul de informare include și un instrument adresat părinților din comunitățile defavorizate, actuali sau potențiali beneficiari ai Legii Fiecare Copil în Grădiniță – și anume, un calendar de perete realizat de OvidiuRo pentru a încuraja părinții să povestească împreună cu cei mici și să le citească cât mai multe cărți ilustrate. Calendarul pentru părinți ajunge în peste 200 de comunități defavorizate vizitate de asociația noastră pe parcursul Caravanei de Vară (iulie-august 2016) sau a Caravanei Poftă de Carte (octombrie 2016 – iunie 2017).

Calendarul pentru părinți poate fi descărcat de aici.

Un pachet informativ complet ajunge zilele acestea și la autoritățile județene, pe sprijinul cărora contăm, de asemenea, pentru aducerea fiecărui copil în grădiniță în toată România.


* În 2015, Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate a fost votată, cu o majoritate covârșitoare, în ambele camere ale Parlamentului României. Drept urmare, toți copiii provenind din familii defavorizate pot beneficia de tichete sociale pentru grădiniță în valoare de 50 lei/lună, dacă vin zilnic la grădiniță. Legea reflectă recunoașterea educației timpurii ca element esențial ce oferă copiilor aflați în situații de risc mijloacele de a rămâne cât mai mult în școală – și de a rupe astfel cercul vicios al sărăciei în care s-au născut.