Punguța cu 2 cărți

La finalul anului 2019, OvidiuRo a lansat proiectul-pilot de încurajare a lecturii cu copiii, începând de la naștere – Punguța cu 2 cărți. Proiectul este implementat cu susținerea Kaufland România, iar odată cu lansarea lui, OvidiuRo extinde intervențiile pe care le aduce începând cu 2016 în zone defavorizate – centrate pe literație și pe dezvoltarea vocabularului – de la preșcolari (3-6 ani) la copiii mici (0-3 ani), astfel încât copiii aflați în situație de risc să înceapă grădinița – și apoi școala – mai bine pregătiți, reducând astfel riscul de abandon școlar timpuriu.

Scopul proiectului este de a-i expune pe părinții din zone rurale și urbane sărace la mesaje despre importanța cititului împreună cu cei mici, de a aduce cărți ilustrate în casele lor și de a iniția o rutină a cititului împreună, acasă. În acest sens, în decembrie 2019, zeci de profesori de învățământ preșcolar au participat la una din cele 2 formări susținute de OvidiuRo în județele Vrancea, respectiv Neamț; fiecare profesor participant a primit câte un kit de formator și, în medie, 5 kituri Punguța cu 2 cărți pe care să le ofere părinților, în cadrul sesiunilor de lectură pe care ei înșiși le vor susține până la finalul lunii ianuarie, în grădinițe.

Kitul (punguța) pentru copii conține 2 cărți cartonate potrivite vârstei antepreșcolare – o carte de ficțiune și una de non-ficțiune – iar cărțile sunt oferite de educatorul-formator în cadrul a două întâlniri succesive cu părinții și copiii, la grădiniță.

Până la finalul lunii ianuarie 2020, 300 de familii din 20 de județe și Republica Moldova au primit câte o Punguță cu 2 cărți, în cadrul proiectului-pilot. Anul acesta, împreuna cu Kaufland vom extindem proiectul la nivel național, astfel încât 9.000 de copii cu vârsta de 0 – 3 ani născuți în familii defavorizate să primească primele lor cărți pentru acasă, cu suportul a 1000 de profesori de învățământ preșcolar.