Reality Check

logorcAsociația Reality Check a fost fondată în 2017 de un grup de tineri profesioniști români cu experiență vastă în managementul non-profit, afaceri, cercetare și administrație publică și sprijină programe și politici inteligente, care au impact și sunt aplicate eficient.

Pentru a asigura implementarea corectă a legii Fiecare Copil în Grădiniță, Reality Check, în colaborare cu Ministerul Muncii, a propus modificări legislative pentru a ușura accesul familiilor sărace la program și pentru ca autoritățile locale, asistenții sociali și profesorii să implementeze mai ușor legea.

Modificările legislative au fost înaintate Parlamentului în iunie 2019 de către deputatul Florin Manole. În octombrie 2019 au primit raport favorabil din partea Comisiei de Muncă din Senat. În toamnă 2019 au trecut de Senat, pe 3 aprilie 2020 au fost votate în Parlament iar pe 16 aprilie 2020 Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat amendamentele la Legea 248/2015.

Legea nouă (Legea 49/2020 pentru completarea și modificarea legii tichetelor sociale de grădiniță) va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021 și va ajuta 100.000 de copii săraci să frecventeze în mod constant grădinița.
Amendamente:
1. Schimbarea condițiilor de eligibilitate – de la 284 lei venit maxim pe lună pe membru de familie (în prezent), la toți copiii înscriși la grădiniță din familiile care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei, de la 1 ianuarie 2021. Acest lucru crește pragul de eligibilitate la 530 lei/lună pe membru de familie (aproximativ 100.000 de copii pot beneficia de această lege);
2. Eliminarea cererii – simplificare administrativă prin care stimulentul se acordă din oficiu copiilor din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, iar părinții nu mai trebuie să depună încă un dosar la primărie;
3. Mărirea cuantumului tichetului social – de la 50 la 100 de lei pe copil pe lună, pentru a îi crește utilitatea, având în vedere faptul că suma de 50 de lei a fost propusă în 2010 și era prea mică pentru ca părinții să poată acoperi din ea cheltuielile legate de grădiniță;
4. Introducerea responsabilității primarilor și directorilor de grădinițe de a organiza campanii de informare și înscriere în program, de două ori pe an.

Reality Check continuă să lucreze cu ministerele responsabile pentru finalizarea legislației secundare și informarea autorităților publice, astfel încât acestea să poată aplica lega începând cu 2021.

Reality Check susține, de asemenea, mai multe proiecte de dezvoltare comunitară, inclusiv două proiecte care au fost inițial dezvoltate de OvidiuRO:

Sat Ponorâta, județul Maramureș: oferă o masă caldă zilnic pentru 275 de copii; rechizite școlare, haine și încălțăminte; tichete sociale condiționate de prezența regulată la școală; reparații la locuințele a 20 de familii; acces la baie publică și mașini de spălat.

Sat Castelu, județul Constanța: oferă educație prin sport pentru 400 de copii și asistență medicală pentru cei mai vulnerabii copii și familiile acestora.

Mai multe informații despre activitatea Reality Check găsiți aici.

poza RC-01