Extindere națională

Educația timpurie poate schimba destinele copiilor născuți în sărăcie și în familii disfuncționale și contribuie la realizarea obiectivelor Strategiei Europa 2020, Platforma Europeană de Combatere a Sărăciei.”
Comunicat al Comisiei Europene, 17 februarie 2011

O parte esențială a strategiei OvR este de a crește gradul de conștientizare al importanței educației timpurii pentru copiii defavorizați din România în rândul comunității de afaceri și al publicului larg. La fel de importantă este și sensibilizarea factorilor de decizie (aleși locali, membri ai Parlamentului, funcționari publici).

La acest moment, în medie, 80% dintre cei mai săraci copii din 43 de comunități din 11 județe vin la grădiniță zi de zi. Aceste rezultate reflectă o schimbare majoră în mentalitatea părinților și o creștere semnificativă în numărul total de copii din comunități rurale sărace care sunt înscriși la grădiniță.

Mai mulți factori au condus la aceste schimbări, dar principalul este că părinții care trăiesc sub pragul sărăciei primesc tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună, condiționate de prezența zilnică a copiilor la grădiniță.

Acest program dă o nouă semnificație ideii de educație pentru cei mai săraci oameni din Sibiu. Nu este un concept abstract, ci un program pe care pot să-l experimenteze direct — o șansă pe care nimeni nu le-a oferit-o înainte. Acesta este motivul pentru care sper că va deveni politică publică, disponibilă tuturor copiilor săraci.”
Dorel Bailă, Inspector Școlar pentru Minorități, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu

În februarie 2014, Consiliul Județean Cluj a fost primul care a alocat fonduri publice pentru a acoperi costurile tichetelor sociale pentru 100 de copii săraci din județ. În februarie 2015, Consiliul a dublat finanțarea: 200 de copii din nouă comunități beneficiază de tichete sociale de la bugetul local. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Cluj gestionează programul, cu asistență din partea OvR și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean.

În septembrie 2014, programul s-a extins în 13 comunități noi din trei județe: Brașov, Dolj și Dâmbovița. Grantul Spațiului Economic European 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România (cu sprijin din Norvegia, Islanda și Liechtenstein) a permis extinderea în treisprezece comunități noi, în parteneriat cu autoritățile județene și locale; includerea a șapte altor comunități a fost posibilă cu sprijinul Raiffeisen Bank și al Fundației Carrefour.

Grupul Interministerial pentru Educație Timpurie, care include 10 ambasadori și reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării Științifice și ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, lucrează în prezent la clarificarea cadrului legal în vederea aplicării metodologiei Fiecare Copil în Grădiniță la scară națională.