Implementare program pilot

Materialele elaborate de OvidiuRo formează un pachet care ajută echipele locale să înțeleagă și să pună în practică metodologia Fiecare Copil în Grădiniță. Ghidurile colorate și atractive sunt rezultatul experienței de 10 ani a echipei OvidiuRo în educarea copiilor săraci și formarea cadrelor didactice.

În 2008, cele patru sesiuni de training au fost acredidate de Comisia Națională de Formare Profesională pentru Adulți. Profesorii sunt formați să utlizeze metode și strategii moderne în lucrul cu copiii care provin din familii sărace: „învățare tematică” și tehnici de management educațional (managementul grupului de copii, managementul spațiului de învățare, managementul timpului etc.).

Metodologia este concepută astfel încât să stimuleze curiozitatea copiilor și apetitul lor pentru învățare. Copiii între 3 și 7 ani deprind abilitățile de bază corespunzătoare vârstei lor într-o manieră creativă și interactivă.

Ghid de Implementare a programului pilot Fiecare Copil în Grădiniță, © Asociația OvidiuRo, 2013

Acest manual explică pas cu pas echipelor și autorităților locale cum pot fi aduși la grădiniță TOȚI copiii săraci dintr-o comunitate.

Materialul este ușor de parcurs și poate fi utilizat în mod interactiv: cu secțiuni care pot fi personalizate cu informații specifice despre comunitatea locală sau în care pot fi notate idei, sugestii sau întrebări. Pe lângă descrierea programului, ghidul oferă recomandări, sfaturi și exemple.

Ghidul începe cu descrierea metodologiei dezvoltate de Asociația OvidiuRo pentru aducerea fiecărui copil sărac de 3 – 5 ani din comunitate la grădiniță și arată care sunt persoanele cheie pentru formarea unei echipe locale profesioniste și care sunt responsabilitățile acestora. Urmează apoi descrierea în detaliu a activităților proiectului:

    • dezvoltarea strategiei locale privind educația preșcolară
    • recrutarea din ușă-în-ușă a copiilor cu risc ridicat de abandon școlar
    • stimulente financiare pentru familiile sărace sub formă de tichete sociale pentru prezență zilnică la grădiniță
    • ateliere de formare pentru cadrele didactice și echipa locală
    • conștientizarea opiniei publice – campania „Școala te face mare”

Capitolul dedicat managementului de proiect oferă informații despre cum echipele locale trebuie să raporteze rezultatele implementării proiectului și care sunt modalitățile de îmbunătățire a comunicării între toate persoanele implicate în proiect.

Anexele conțin exemple de agendă pentru întâlniri, minută, solicitare pentru mediator școlar, acord de parteneriat, raport narativ și financiar, foaie de monitorizare a prezenței, formular de evaluare, planificări lunare etc.

Descărcați Ghidul Esențial de Implementare a programului pilot Fiecare Copil în Grădiniță-anul școlar 2015-2016