fcg 2016

Fiecare Copil în Grădiniţă a fost lansat de Asociația OvidiuRo și Ministerul Educației și Cercetării Științifice în iulie 2010. De atunci peste 6.000 de copii din 43 de comunități rurale și urbane mici au beneficiat de educație timpurie și nutriție mai bună prin FCG.

Programul a fost citat atât de publicația The Economist cât și de Banca Mondială drept bună practică. Ministrul Educației l-a numit „un model în oferirea de educație timpurie copiilor în situații ridicate de risc”. Dar până în prezent, FCG nu a beneficiat de fonduri din partea Uniunii Europene. În schimb, programul a fost finanțat de sectorul corporatist din România și de o organizație non-profit din SUA. Te invităm să citești secțiunea ‘Extindere Națională’ pentru mai multe detalii.

Fiecare Copil în Grădiniţă stimulează părinții să își aducă copiii de vârstă preșcolară la grădiniță. Programul se adresează celor mai săraci copii – care trăiesc în locuințe improprii și aglomerate din zone izolate cu acces limitat la apă potabilă și servicii medicale de bază. Iarna, posibilitățile de angajare sunt aproape inexistente din cauza nivelului scăzut de educație a adulților combinat cu o cerere scăzută pentru muncă necalificată. Prin programul FCG, familiile primesc tichete sociale în valoare de 50 lei/lună, care reprezintă o creștere substanțială a sumei alocate pentru mâncare. Profesorii notează prezența în fiecare zi, până în ora 9 AM și o afișează în clasă. OvidiuRo face vizite neanunțate pentru a monitoriza prezența și a se asigura că aceasta a fost completată corect.

FCG ajută la prevenirea abandonul școlar prin:
(1) prioritizarea educației timpurii în comunitățile locale și
(2) stimularea părinților săraci să își aducă la grădiniță copiii de 3-5 ani.

Tichetele sociale condiționate de prezența copiilor la grădiniță s-au dovedit a fi un instrument extrem de eficace și de eficient pentru a motiva părinții foarte săraci și de multe ori analfabeți funcțional (care au, în medie, 4 ani de școală), să își aducă copiii la grădiniță în fiecare zi. Dacă fac acest lucru, părinții primesc la finalul lunii tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună. În România, alocația (care nu este condiționată) este de 80 de lei pe lună așa că acest stimulent educațional reprezintă un venit considerabil pentru familiile care trăiesc în condiții de sărăcie extremă.

CUM FUNCȚIONEAZĂ programul pilot Fiecare Copil în Grădiniţă:

Rolul fiecărei comunități:
• Administrația locală dezvoltă un Grup Local de Implementare care aprobă programul și îl adaptează la nevoile locale;
• Consiliul local alocă anual 150 de lei pentru îmbrăcămintea și încălțămintea fiecărui copil din program;
• Echipa locală (directorul școlii, profesorii, asistentul social și mediatorul școlar) implementează activitățile.
Rolul OvidiuRo (OvR) :
• Asigură tichetele sociale condiționate de prezența regulată la grădiniță în valoare de 50 de lei / copil / lună;
• Alocă 60 de lei / copil / an pentru materiale educaționale pe care le aleg profesorii;
• Oferă pregătire profesională și consultanță membrilor echipelor și Grupurilor Locale de Implementare;
• Organizează ateliere pentru profesori (metode moderne de predare).

„Înainte de FCG aveam copii în clasa întâi care începeau să plângă după ce scriau un rând. Adaptarea la școala primară, fără grădiniță, e pur și simplu un pas mult prea mare pentru copii.”
Claudia Pop, profesor clasa pregătitoare, Apold, Mureș