Mesajul Fondatoarelor

mesajul fondatoarelor

Dragi susținători ai educației, ca singură șansă de a schimba destine,

Ne mândrim cu faptul că munca OvidiuRo a dus la implementarea Legii nr. 248/2015, datorită căreia mulți copii săraci au fost înscriși și au putut frecventa grădinița. Legea stimulează participarea copiilor din familii defavorizate (venit lunar de maxim 284 lei/membru) în învățământul preșcolar prin acordarea tichetelor sociale pentru grădiniță condiționate de prezență, în valoare de 50 de lei/lună. 

Astfel, în România, mai mulți copii săraci au fost înscriși și au frecventat regulat grădinița. În anul școlar 2016-2017, 70.000 de copii erau înscriși în programul național, iar 40.000 dintre ei au beneficiat de tichetele sociale și de beneficiile educației preșcolare. „Legea Fiecare Copil în Grădiniță” a reprezentat un important pas înainte pentru sistemul educațional și pentru echitatea socială din România. Dar este doar un prim pas. 

În procesul de susținere a  autorităților locale și a școlilor să pună în practică legislația, ne-am lovit de câteva probleme:
     1. Încă există copii din familii defavorizate neînscriși la grădiniță din cauza lipsei de spațiu sau de cadre didactice. Soluții pot fi găsite, însă este nevoie de inițiativă și perseverență din partea directorului școlii. În prezent, OvidiuRo susține echipele locale să formeze grupe noi de grădiniță prin programul de granturi „Hai la grădiniță”.
     2. De multe ori, nu se găsesc în programul grădinițelor activități care ar putea pregăti cu adevărat copiii pentru succes, în mare parte din cauza lipsei resurselor educaționale sau a formării continue a profesorilor. De exemplu, doar 15 din 100 cele mai sărace grădinițe pe care le-am vizitat aveau un raft pentru cărți, dar niciuna nu avea cărți ilustrate, special gândite pentru preșcolari și un spațiu destinat lecturii.

     Ca Agenție pentru Educație Timpurie, OvidiuRo va lucra îndeaproape cu autoritățile județene și cu echipele locale și va investi în formarea profesorilor și în resurse educaționale de calitate, cu scopul de a ajuta cele mai sărace comunități să înscrie cât mai mulți copii la grădiniță – așa încât niciun copil să nu piardă șansa de a merge la grădiniță, din cauza situației materiale precare a familiei.

Maria Gheorghiu & Leslie Hawke
Cofondatori, Asociația OvidiuRo

semnaturi 2015