Inițiativa Ambasadorilor pentru Educație Timpurie

2017

Foto ambasadori 2017Cea de-a șasea reuniune anuală a Inițiativei Ambasadorilor pentru Educație Timpurie a fost găzduită, pe 7 martie, de Ambasadorul Franței, Dl. François Saint-Paul, la reședința acestuia.

Ambasadorii Danemarcei, Finlandei, Franței, Israelului, Suediei, Elveției, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Statelor Unite ale Americii și reprezentanți ai Ambasadelor Germaniei și Olandei s-au reunit pentru a discuta progresele înregistrate de implementarea Legii Fiecare Copil în Grădiniță și despre activitățile complementare desfășurate de OvidiuRo în anul recent încheiat. Toți ambasadorii prezenți și-au reafirmat angajamentul față de misiunea educației timpurii pentru toți copiii.

2016

Cea de-a cincea reuniune anuală a Inițiativei Ambasadorilor pentru Educație Timpurie, găzduită de Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, și soția sa a avut loc pe 26 ianuarie 2016. Adrian Curaj, Ministrul Educației și Cercetării Științifice, și cei 10 ambasadori care fac parte din Inițiativă și-au exprimat sprijinul pentru implementarea legii nr. 248/2015 și acțiunile complementare, inspirate de programul pilot Fiecare Copil în Grădiniță.

ambassadors meeting 2015

De la stânga, la dreapta: Andreea Cîrlan, (Political Officer, Suedia), Pasi Kokkonen (First Secretry)(Finlanda), Amb. Francois Saint-Paul (Franța), Codrin Scutaru (McGuireWoods), Amb. Stella Ronner-Grubac (Olanda), Amb. Paul Brummell (Marea Britanie), Amb. Tove Bruvik Westberg (Norvegia), Maria Gheorghiu (Cofondator OvidiuRo), Amb. Hans Klemm (Statele Unite ale Americii), Leslie Hawke (Cofondator OvidiuRo), Ligia Deca (Consilier Prezidențial-Educație), Adrian Curaj (Ministrul Educației), Amb. Werner Hans Lauk (Germania), Amb. Tamar Samash (Israel).

2015

Cea de-a patra reuniune anuală a Inițiativei Ambasadorilor pentru Educație Timpurie, găzduită de Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, și soția sa a avut loc pe 5 februarie 2015. Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Codrin Scutaru, Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Muncii, și cei 10 ambasadori care fac parte din Inițiativă și-au exprimat sprijinul pentru folosirea tichetelor sociale pentru creșterea participării la educație preșcolară a copiilor săraci, prin programul Fiecare Copil în Grădiniță.

ambassadors meeting 2015

De la stânga, la dreapta: Cora Moțoc (Senior Political Officer, Ambasada Marii Britanii), Amb. Karsten Vagn Nielsen (Danemarca), Amb. Ulla Väistö (Finlanda), Amb. Diego Brasioli (Italia), Amb. Dan Ben-Eliezer (Israel), Dante Stein, Amb. Jean-Hubert Lebet (Elveția), Sorin Cîmpeanu (Ministrul Educației), Amb. Werner Hans Lauk (Germania), Maria Gheorghiu (Cofondator OvidiuRo), Amb. Gerhard Reiweger (Austria), Amb. Matthijs van Bonzel (Olanda), Adriana Brummell, Amb. Paul Brummell (Marea Britanie), Eduard Corjescu, Leslie Hawke (Cofondator OvidiuRo), Dean Thompson (Ambasada SUA), Codrin Scutaru (Secretar de Stat, Ministerul Muncii).

2014

Pe 4 februarie 2014, cofondatorii OvidiuRo s-au întâlnit cu o parte din ambasadorii în România, la reședința Ambasadorul Diego Brassioli. Momentul a marcat cea de-a treia întalnire a “Inițiativei Ambasadorilor pentru Educație Timpurie”, care a început in 2012 și își propune să atragă atenția asupra importanței educației timpurii pentru Strategia de Integrare a României.

Ministrul Educației Remus Pricopie și Prințesa Marina Sturdza au participat, de asemenea, la discuțiile despre cele mai bune metode prin care guvernele străine pot facilita accesul la educație timpurie al copiilor din familii foarte sărace.
În prezent, Ambasada Marii Britanii sprijină extiderea programului Fiecare Copil în Grădiniță în Cluj, cu o contribuție de 10.000 lire sterline, iar Norvegia a alocat 250.000 de euro pentru extinderea FCG în alte trei județe (Brașov, Dâmbovița și Dolj).

De la stânga la dreapta: Amb. Jean-Hubert Lebet – Elveția, dna Hilde Bereit Eide – Norvegia, doamna Julia Gross – Germania, Amb. Marek Szczygiel – Polonia, domnul Dante Stein, ministrul Remus Pricopie, Prințesa Marina Sturdza, Amb. Alexander Filipov – Bulgaria, Amb. Gerard Corr – Irlanda, domnul Duane Butcher – Statele Unite ale Americii, Amb. Anders Bengtcén – Suedia, Amb. Michael Schwarzinger – Austria, Amb. Michael Sternberg – Danemarca, Amb. Matthijs van Bonzel – Olanda, doamna Leslie Hawke, Amb. Diego Brasioli – Italia, doamna Maria Gheorghiu.

Pe 28 ianuarie 2013, nouă ambasadori în România ai Austriei, Bulgariei, Danemarcei, Elveției, Germaniei, Marii Britanii, Norvegiei, Olandei și Suediei s-au întâlnit pentru a discuta despre cum pot sprijini România să ofere educație timpurie cât mai multor copii, pentru ca șansele acestora de a absolvi liceul și de a deveni membri activi ai societății să crească semnificativ. Dante Stein, Secretar General pentru Strategia Națională de Dezvoltare a României până în 2019 a fost gazda întâlnirii ce a avut loc și anul trecut, la invitația OvidiuRo.

INIȚIATIVA AMBASADORILOR PENTRU EDUCAȚIE TIMPURIE 2012-2020

este formată din nouă ambasadori în România care susțin ideea de educație timpurie pentru toți copiii, ca fundație pentru construirea unei forțe de muncă europene competitive în deceniile ce urmează.
22 Aprilie 2012

Noi, Ambasadori în România, semnatari ai acestei scrisori, dorim să ne afirmăm convingerea că educația timpurie are o importanță primordială, ca bază pentru orice inițiativă sau strategie de ameliorare a situației grupurilor dezavantajate din Europa, în special a minorității rome. S-a demonstrat în nenumărate rânduri că educația timpurie este cea mai eficientă investiție pe care o societate o poate face privind educația.

Economistul James Heckman, laureat al Premiului Nobel, susține că investițiile în educația timpurie conduc la o serie de beneficii pentru societate: creșterea veniturilor, mărirea productivității forței de muncă, creștere economică, micșorarea ratei criminalității și creșterea veniturilor din impozite.

Într-un raport al Băncii Mondiale încă nepublicat, țările est-europene sunt îndemnate să ia măsuri pentru a reduce decalajul educațional dintre copiii de etnie romă și ceilalți copii, având în vedere „identificarea unor legături puternice și importante între rata participării școlare și nivelulul educațional precum și o întreagă serie de efecte târzii asupra adultului”.

Comisia Europeană a îndemnat statele membre, în mod repetat, „să investească mai mult în educația preșcolară pentru a creea o fundație solidă în sprijinul educației ulterioare, prevenind astfel abandonul școlar și crescând egalitatea de șanse”. Fondurile pentru prevenirea abandonului școlar, alocate din Fondul Social European, trebuie direcționate către educația timpurie, permițând programelor care s-au demonstrat deja eficiente în a integra copiii săraci în educația preșcolară să fie dezvoltate la scară mai largă.

În ianuarie anul acesta am creat ,,Inițiativa Ambasadorilor pentru Educație Timpurie 2012-2020” pentru a arăta susținerea noastră față de strategia Asociației Ovidiu Rom numită Fiecare Copil în Grădiniță. Acestă constelație de intervenții sociale (care include participarea autorităților locale, training pentru profesori, rechizite, stimulente pentru părinți) pune la dispoziția comunităților locale un excelent suport tehnic pentru “a aduce fiecare copil în grădiniță” și asigură resursele financiare pentru tichetele sociale. Programul dă o autonomie considerabilă comunităților locale și le pune profesorilor la dispoziție o sumă anuală pentru rechizite și alte materiale educaționale. Și cel mai important, programul le oferă părinților un stimulent financiar (sub forma unor tichete sociale) pentru a-și aduce zilnic copiii la grădiniță. Rezultatele sunt rapide și spectaculoase.

Îndemnăm cu tărie guvernul, sectorul corporativ și reprezentanții mass-media din România să transforme accesul copiilor săraci la educație timpurie de calitate în prioritate națională. Mai mult decât orice altă măsură singulară, educația timpurie încurajează dezvoltarea sănătoasă a creierului și pregătește copiii pentru succes școlar, iar acestea sunt ingrediente esențiale pentru crearea unei forțe de muncă competitive necesară pentru bunăstarea și viitorul Europei.

Michael Schwarzinger, Austria Estanislao de Grandes Pascual, Spania
Ulla Vaisto, Finlanda Jean-Hubert Lebet, Elvetia
Andreas von Mettenheim, Germania Martin Harris, Marea Britanie
Mario Cospito, Italia Mark H Gitenstein, Statele Unite ale Americii
Matthijs van Bonzel, Olanda