OvidiuRo – Facilitator pentru educație de calitate

Training Maria 6_10 2015 Apata

Stimularea cognitivă în primii cinci ani de viață este fundația pentru performanțele ulterioare – la școală și în carieră. De aceea este atât de important ca și cei mai săraci dintre copiii din țara noastră să aibă acces la educație timpurie de calitate! Iar calitatea presupune profesori bine pregătiți, motivați și echipați cu resursele educaționale potrivite.

Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo

Anii de intervenții și programe de combatere a sărăciei prin educație și testarea cu succes, timp de peste 5 ani, a mecanismului tichetului social condiționat de prezență în cadrul programului pilot Fiecare Copil în Grădiniță au dus la implementarea Legii nr. 248/2015, cunoscută și drept Legea Fiecare Copil în Grădiniță*- cu mult timp înaintea termenului asumat de Asociația OvidiuRo pentru împlinirea acestui obiectiv (2020).

Grație acestei legi, un număr important de copii săraci au fost înscriși și au putut frecventa regulat grădinița – în anul școlar 2016-2017, 70.000 de copii erau înscriși în programul național, iar 40.000 dintre ei au beneficiat de tichetele sociale și de avantajele frecvenței zilnice.

Foto Araci (copyright Cosmin Bumbut)

OvidiuRo – Agenția pentru Educație Timpurie

Legea Fiecare Copil în Grădiniță a reprezentat un important pas înainte pentru sistemul educațional și pentru echitatea socială din România. Dar este vorba doar de un prim pas.

Anul trecut, pe măsură ce abordam comunități noi pentru a sprijini autoritățile locale și școlile să pună în practică legislația, ne-a marcat absența din grădinițe a cărților pentru copii. De exemplu, deși majoritatea fuseseră renovate, doar 15 din primele 100 cele mai sărace grădinițe aveau un spațiu destinat bibliotecii sau un raft pentru cărți,dar niciuna nu avea cărți ilustrate, special gândite pentru preșcolari. Lipsa resurselor și a pregătirii continue fac ca mulți profesori să se rezume la fișe de colorat. Activități care ar putea pregăti cu adevărat copiii pentru succes lipsesc adesea din programul de zi cu zi al grădinițelor.

În perioada următoare, ne asumăm rolul de Agenție pentru Educație Timpurie, care adună resurse din mediul public și din mediul privat pentru a asigura educație de calitate pentru toți copiii. Vom investi în formarea profesorilor, în resurse educaționale de calitate – în special cărți – și în formarea de grupe noi de grădiniță pentru ca și cei mai săraci copii să aibă o șansă la educație.

infografic Raport 2016-2017 RO

Sesiuni de formare pentru educație timpurie de calitate

În iunie 2017, OvidiuRo a organizat o serie de sesiuni de formare prin care să răspundă provocărilor asociate educației preșcolare în zone cu grade ridicate de sărăcie. Împreună cu Asociația Learning by Teaching și Citim Împreună România, OvidiuRo a implicat peste 600 de profesori în sesiunile de formare regionale de la Bălan, Bistrița, Craiova, Focșani, Iași, Potlogi, Sibiu și Vulcan.

Sesiunile de formare OvidiuRo s-au bucurat de prezența unor traineri precum: Betsy Grob, coautoarea volumului: “Grupe centrate pe nevoile copilului pentru secolul 21″ (Learner-Centered Classrooms for the 21st Century), Brandi Bates, inițiatoarea campaniei Citim Împreună România, și Andreia Petcu, specialist în metode educaționale non-formale.

Temele centrale ale sesiunii de training sunt metodele centrate pe copil, dezvoltarea limbajului, metodele de citit interactiv și explorarea conținuturilor științifice prin experimente. Miza este echiparea profesorilor ce lucrează cu copii provenind din medii defavorizate cu un set de practici educaționale și un pachet generos și divers de materiale educaționale care vor crește gradul de atractivitate al activităților de învățare. Romstal a pus în mișcare Caravana sesiunilor de formare iar Carrefour a acoperit costul conferințelor și pe cel al kit-urilor educaționale.

Mai multe informații despre sesiunile de formare regionale, aici.

Sesiunile de formare pentru educație timpurie au pregătit profesorii din învățământul preșcolar pentru organizarea Atelierelor de Vară Șotron 2017 în comunități marginalizate și grădinițe cu grad ridicat de risc educațional. Mai multe informații despre Modulul educațional Șotron, aici.