Legea 248/2015, cunoscută ca Legea Fiecare Copil în Grădiniță (Legea FCG), stimulează participarea în învățământul preșcolar a copiilor cu vârste între 3 și 6 ani, oferind câte un tichet social (condiționat de prezența zilnică a copilului la grădiniță) în valoare de 50 de lei pe lună familiilor al căror venit lunar nu depășește 284/lei pe membru.

Mai multe informații despre condițiile de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniță: www.fiecarecopilingradinita.ro


De ce este legea FCG necesară?

România are cea mai mare rată a abandonului școlar, la nivelul Uniunii Europene – 18,5%. În mediul rural, situația este cu atât mai gravă, ajungându-se chiar și la 26,6%..

La nivel național, peste 80% din numărul total de copii merg la grădiniță, cel puțin un an; în mediile defavorizate, doar unul din 3 copii săraci au acces la grădiniță.

Cu o treime din numărul total de copii din România ce trăiesc în sărăcie, există foarte mulți copii care nu au văzut nici măcar o carte înainte de a merge la școală – ceea ce a dus la diferențe majore între copiii săraci și ceilalți copii în ceea ce privește abilitățile de citit și a generat unul dintre cele mai scăzute niveluri de alfabetizare, la nivel european.

Legea Fiecare Copil în Grădiniță reprezintă un element important al strategiei României de a-și îndeplini obiectivele cu privire la reducerea abandonului școlar (la 11,3%) și a sărăciei și inechității sociale ce derivă din Strategia Europa 2020. Promulgarea Legii Fiecare Copil în Grădiniță a reprezentat un important pas înainte pentru sistemul educațional și pentru echitatea socială din România. Acesta este, însă, doar un prim pas.

Este nevoie de politici publice susținute și de proiecte de literație care să vizeze direct cei mai marginalizați copii – pentru a-i ajuta să depășească diferențele de cunoștințe și de abilități cu care încep școala (comparativ cu ceilalți copii).

Evoluția Programului național Fiecare Copil în Grădiniță

În 2010, OvidiuRo a lansat programul pilot Fiecare Copil în Grădiniță(FCG) în parteneriat cu Ministerul Educației și cu ajutorul unui grant în valoare de 30.000 de dolari de la The Alex Fund. Era de notorietate publică situația copiilor care trăiesc în condiții de sărăcie extremă în mediul rural (și care provin, în marea lor majoritate, din comunități de etnie romă) și faptul că rata înscrierii acestora la grădiniță era sub media națională. În același timp, nimeni nu avea date clare cu privire la frecvența copiilor la grădiniță, efectuarea și monitorizarea prezenței nefiind un obicei în rândul profesorilor din învățământul preșcolar.

Responsabili de această situație erau considerați părinții. Însă, după nouă ani de muncă în comunități defavorizate, în care am lucrat și cu acești părinți, am înțeles că (existând, desigur, câteva excepții) nu refuzul lor de a-și duce copiii la grădiniță îi ținea pe cei mici departe de educație. Era vorba despre combinația, nefericită dar frecventă, dintre lipsa mijloacelor financiare și a informării în rândul părinților săraci și atitudinea prea puțin primitoare a celor responsabili de înscrierea copiilor la grădiniță.

Aceiași ani de teren ne învățaseră și că, atunci când copiii săraci frecventau grădinița zi de zi, aptitudinile lor și capacitatea de a socializa se dezvoltau, ajutându-i inclusiv să aibă rezultate mai bune la învățătură (și chiar să fie mai apreciați de profesori). Am înțeles, de asemenea, că programele de tip “after school” nu aveau capacitatea de a reduce, singure, decalajul educațional instalat încă din preșcolar, între copiii de condiție medie și cei care trăiesc la marginea societății. Așa încât, în 2010, Asociația OvidiuRo și-a concentrat atenția asupra educației timpurii pentru copiii din zonele rurale sărace.

Programul pilot Fiecare Copil în Grădiniță se adresa celor mai săraci copii – celor care trăiau în condiții mizere, în colibe supra-populate, în zone izolate, fără acces la apă potabilă, electricitate, încălzire sau servicii medicale, zone unde pe timpul iernii rata șomajului printre adulții fără școală sau vreo calificare este de 100%. În cadrul programului pilot, am invitat primari și directori de școală care-și doreau să aducă fiecare copil în grădiniță să aplice; astfel încât, în perioada 2010-2015 peste 6000 de copii din 45 de comunități rurale sau semi-rurale au beneficiat de educație timpurie și nutriție mai bună prin FCG. Finanțat în principal de sectorul corporate din România și de către The Alex Fund, programul pilot FCG a fost citat drept bună practică atât de către Banca Mondială cât și de publicația financiară The Economist.

national expansion

Succesul programului pilot FCG a determinat Parlamentul României să voteze Legea Fiecare Copil în Grădiniță (Legea nr. 248/2015) care preia mecanismul central al Programului pilot al Asociației OvidiuRo: oferind familiilor sărace* posibilitatea de a beneficia de stimulentul educațional în valoare de 50 lei/ lună (sub forma tichetelor sociale pentru grădiniță) dacă își aduc copiii (cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani) la grădiniță în fiecare zi.

* gospodării unde venitul lunar nu depășește 284 lei/ membru de familie. 

Votarea Legii FCG în octombrie 2015 – cu sprijinul tuturor partidelor parlamentare – reflectă recunoașterea de către legiuitor a importanței educației timpurii în încercarea de a oferi copiilor în situații de risc o șansă să termine o școală și să depășească, astfel, sărăcia multi-generațională pe care au moștenit-o.

„Legea și normele de aplicare stabilesc cadrul legal favorabil educației preșcolare pentru toți copiii din România, dar succesul programului va fi decis la nivel local. Înscrierea cât mai multor copii la grădiniță și condiționarea strictă a acordării stimulentului educațional de prezență sunt în acest moment esențiale.” subliniază Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo.

Legea Fiecare Copil în Grădiniță
Martie, 2015Ministrul Daniel Constantin înaintează proiectul de lege privind „stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate”. Rovana Plumb, Ministrul Muncii, vizitează o grădiniță din programul pilot FCG, în Dâmbovița. Romanian PR Award: Premiul I
pentru Lobby & Public Affairs,
acordat OvidiuRo
& McGuireWoods
Iunie, 2015Senatul votează Legea 248/2015.
7 octombrie, 2015Camera Deputaților - camera decizională pentru acest proiect de lege - votează legea cu 289 voturi pentru, 5 abțineri și un vot împotrivă. Legea prevede că familiile ce trăiesc sub limita sărăciei pot primi tichete sociale pentru grădiniță în valoare de 50 lei / lună dacă își aduc copiii la grădiniță în fiecare zi.
28 octombrie, 2015Președintele Klaus Iohannis promulgă Legea 248/2015. Guvernul alocă 70 de milioane de lei pentru a acoperi costurile tichetelor sociale pentru cei 111.000 de copii estimați a trăi în familii defavorizate.
Decembrie, 2015OvR ajută la redactarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii 248/2015, care stabilesc responsabilii pentru realizarea prezenței zilnice, a mecanismului de aplicare a proiectului, a celui de distribuire a fondurilor către autoritățile locale și de distribuire a tichetelor sociale către părinți.
Ianuarie, 2016Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 248/2015 sunt publicate în Monitorul Oficial.

Avem responsabilitatea de a oferi copiilor cu părinți săraci și analfabeți instrumentele de a descoperi educația și de a se ține de ea. ducația este crucială pentru dobândirea unor noțiuni de bază cerute pe piața muncii, ori numai accesul în câmpul muncii le poate da șansa de a învinge sărăcia și de a deveni membri activi ai societății.