Evoluția unei strategii eficiente pentru integrarea celor mai săraci copii din România

Anul

Etape

Distincții și Onoruri

2000Voluntara Peace Corps, Leslie Hawke, descoperă copii cerșind pe stradă în centrul Bacăului, așa că se hotărăște să aplice pentru finanțare, în numele ONG-ului în cadrul căruia fusese desemnată să își desfășoare activitatea, Fundația de Sprijin Comunitar, pentru a-i ajuta pe acești copii să meargă la școală.
2001Maria Gheorghiu, specializată în sistemul alternativ Step-by-Step se mută la Bacău alături de Leslie și împreună concep „Gata, Dispus și Capabil“. Inițiativa include un program educațional pentru copii, pentru a-i aduce de pe străzi la școală, și o componentă menită să le ajute pe mamele acestora să obțină locuri de muncă, folosind modelul programului Ready, Willing & Able, aplicat de Doe Fund (www.doefund.org).
The Alex Fund 501 (c)(3) este fondat în New York, cu scopul de a strânge fonduri pentru progamele educaționale din România.
2002Programul se extinde de la o clasă în căminul liceului Vasile Alecsandri (oferită cu generozitate de directoare) la două școli primare din Buhuși și Izvoare.Leslie Hawke primește premiul „People First“ oferit de revista People
2003Echipa creează un proiect ce are ca scop îmbunătățirea condițiilor de locuit pentru copiii din programul „Gata, Dispus și Capabil“, denumit „Cartiere mai bune“. Programul de reintegrare școlară gândit de Maria Gheorghiu este aprobat de Ministerul Educației.Camera de Comerț Americană în România acordă programului „Gata, Dispus și Capabil“ Premiul Special al Juriului pentru Inovație, la prima ceremonie de cernare a Premiilor pentru Responsabilitate Socială.
2004Gheorghiu și Hawke pun bazele Asociației OvidiuRo (OvR) și extind programul în sectorul 5 din București.
2005OvR începe să implementeze programe de reintegrare, de tipul „A doua șansă“ în București.Hawke primește de la USAID distincția pentru spirit civic deosebit.
2006OvR lansează programul Fiecare Copil în Școală și inițiază echipele municipale în implementarea metodologiei pentru includerea și păstrarea copiilor în școală. Hawke și Gheorghiu se angajează să aducă Fiecare Copil în Școală până în 2020.Premiul pentru servicii publice din partea revistei Beau Monde și Pantene.
20071700 de copii din 60 de școli, din 8 județe, beneficiază de programul OvR „Ateliere de Vară“. Premiul USAID pentru „Bune practici“.
Premiul Bucharest Business Week pentru Responsabilitate Socială.
Fondatoarele OvR analizează rezultatele copiilor care au beneficiat de program la începutul anilor 2000 și constată că cei care au început mai devreme, și-au continuat studiile pentru mai mult timp.Raportul Roma Education Fund menționează OvidiuRo ca lider în dezvoltarea de politici educaționale pentru romi.

Premiul Avon Femeia Anului - Drepturile Copilului
2008OvR publică studiul „Să învățăm din greșelile Americii: O propunere pentru eliminarea decalajului educațional“. The Economist citează OvidiuRo drept „exemplu de succes în dezvoltarea de servicii comunitare pentru copiii dezavantajați“ (21 iunie).
4400 de copii participă la „Atelierele de Vară“.
2009OvR lansează capamania multi-media de conștientizare publică „Școala te face mare“ pentru a încuraja înscrierea timpurie. Inițiază programul „Adoptă o școală“ și începe testarea tichetelor sociale drept stimuelente pentru prezența zilnică în Vizurești.Premiul Global Fund for Children pentru dezvoltare durabilă
Premiul Galei Societății Civile pentru campania de conștientizare publică: „Școala de face mare“.
2010OvR inițiază programul Fiecare Copil în Grădiniță, în parteneriat cu Ministerul Educației. Sunt selecate 13 comunități pilot în urma unui concurs național.Articol de opinie scris de Leslie Hawke publicat pe blogul The Economist
Campania de conștientizare publică „Școala te face mare” continuă cu sprijinul unor personalități precum Andreea Esca, Horia Brenciu, Margareta Pâslaru & Ethan Hawke. Premiul Galei Societății Civile pentru campania de conștientizare publică „Școala te face mare"
Premiul Galei Oameni pentru Oameni pentru inițiativa „Adoptă o școală"
2011OvR extinde programul Fiecare Copil în Grădiniță în 20 de comunități din 12 județe și își asumă misiunea de a transforma elementele FCG în program național până în anul 2020. Premiul „Citizen Award" și 50.000 EUR în competiția organizată de Societe Generale.
Premiul CSR al Galei Societății Civile pentru Pro TV și OvidiuRo.
2012Campania de conștientizare publică cu sloganul „Fiecare Copil în Grădiniță este responsabilitatea fiecăruia dintre noi” subliniază importanța educației timpurii. Un raport al Băncii Mondiale, despre educația timpurie, descrie programul Fiecare Copil în Grădiniță ca fiind un model pentru integrarea copiilor săraci în sistemul educațional de la o vârstă fragedă.
Nouă ambasadori în România (reprezentanți ai Austriei, Finlandei, Franței, Germaniei, Italiei, Spaniei, Elveției, Marii Britanii și Statelor Unite ale Americii) creează ,,Inițiativa Ambasadorilor pentru Educație Timpurie 2012-2020” pentru a evidenția, în cadrul sectorului de afaceri și cel guvernamental, importanța educației preșcolare în lupta împotriva sărăciei. Premiul I al Galei Societății Civile la categoria Educație, Învățământ, Cercetare.
Premiul I al Galei Societății Civile pentru Carrefour și OvidiuRo la categoria CSR.
2013FCG ajunge la 2100 de copii. OvR semnează un parteneriat de 2 ani cu Ministerul Educației pentru a analiza rezultatele și impactul programului Fiecare Copil în Grădiniță. Sibiu și Cluj extind FCG în 6 noi comunități.Premiul ANR pentru Excelență în Educație.
Ambasadorii din Danemarca, Norvegia și Suedia se alătură ,,Inițiativei Ambasadorilor pentru Educație Timpurie”.
2014Grant-ul EEA (Norvegia, Liechtenstein & Islanda) ajută la extinerea programului în Brașov, Dâmbovița și Dolj. Premiul I al Galei Societății Civile pentru Rompetrol și OvidiuRo la categoria CSR.
Premiul revistei The One pentru Implicare Socială.
Cluj este primul județ care include costul tichetelor sociale (folosite ca stimulent pentru prezența la grădiniță) în bugetul județean. Se creează un Grup Interministerial de Lucru ce are drept scop pregătirea extinderii programului FCG la nivel național.
Premiul Revistei VIP pentru Contribuția la Dezvoltarea Societății
Premiul Acorns pentru Contribuții Extraordinare aduse Educației.
2015
Februarie
FCG sprijină acum peste 2.500 de copii din 11 județe.
OvidiuRo, Ministerul Educației și Ministerul Muncii semnează un acord interministerial, în vederea extinderii naționale a programului Fiecare Copil în Grădiniță.
Evaluarea Independentă de Impact a Programului demonstrează că FCG crește ratele de înscriere și prezență pentru copiii de preșcolar și primar.
MartieRomanian PR Award Premiul I pentru Lobby & Public Affairs, acordat OvidiuRo & McGuireWoods.
7 OctombrieCamera Deputaților votează finanțarea proiectul național care încurajează prezența la grădiniță a copiilor săraci de vârstă preșcolară. Bazat pe modelul FCG, familiile care trăiesc în condiții de sărăcie extremă vor primi tichete sociale în valoare de 50 lei/lună dacă își aduc copii la grădiniță în mod regulat.
28 OctombriePreședintele Klaus Iohannis promulgă legea 248/2015.
Guvernul alocă 70 milioane lei pentru a acoperi costurile tichetelor sociale pentru cei 111.000 de copii estimați a trăi în familii defavorizate.
2016
Ianuarie
Publicarea Normelor de Implementare a Legii nr. 248/2015 (Fiecare Copil în Grădiniță) în Monitorul Oficial.Premiul publicației Nine O'Clock pentru "Responsabilitate Socială de Impact".
Premiul pentru Advocacy la Gala Foreign Policy.
FebruarieEchipa OvR organizează Caravana de Diseminare a Pachetului Legislativ „Fiecare Copil în Grădiniță" care ajunge la peste 8000 de angajați ai statului din 41 de județe și București.
ApriliePremiul pentru Advocacy la Gala Premiilor Paricipării Publice.
MaiOvidiuRo lansează Campania Zi de zi la Grădiniță, ce încurajează părinții săraci să-și înscrie copiii la grădiniță.
Maria Gheorghiu este selectată în echipa Prim Ministrului ca și Consilier de Stat pe problematica incluziunii sociale
Iulie-AugustCaravana de vară Fiecare Copil în Grădiniță ajunge în 99 de comunități defavorizate din 15 județe. Rezultate: 5700 de copii, 3100 de părinți și 200 de profesori.Gala Societății Civile: Marele Premiu; Premiul I pentru „Impact“ și Premiul I penru „Comportament civic și participare publică“.
OctombrieÎncepe Caravana Poftă de Carte, finanțată de Carrefour.Maria Gheorghiu și Leslie Hawke primesc premiul pentru implicare socială și activitate umanitară, la Gala ALIANȚA 2016, organizată în Washington, DC
DecembrieRaportul Guvernului din 2016 arată că Legea Fiecare Copil în Grădiniță a avut peste 70.000 de beneficiari, copii proveniți din familii defavorizate.
2017
Ianuarie
Maria Gheorghiu se întoarce la conducerea Asociației OvidiuRo, după ce ocupase funcția de consilier al premierului Dacian Cioloș, pe durata mandatului technocraților.
AprilieSe lansează Granturile Hai la gradinita! finanțate de NN
MaiSe încheie Caravana Pofta de carte, care a ajuns la peste 6000 de preșcolari aflați în 200 de comunități defavorizate din 25 de județe.
IunieOvidiuRo organizează 8 Conferințe Regionale pentru Educație Timpurie de Calitate la care participă peste 600 de profesori de învățământ preșcolar.OvidiuRo și Carrefour câștigă locul 2 la Romanian CSR Awards cu proiectul Poftă de Carte
SptembrieMinisterul Educației și OvidiuRo semnează un Protocol de colaborare în vederea aplicării la nivel național a bunelor practici pentru educație timpurie de calitate pentru toți copiii.Ambasada SUA găzduiește aniversarea celui de-al doilea an de implementare a Legii Fiecare Copil in Gradinita
OvidiuRo lansează campania de strângere de fonduri Dai carte, ai parte, ce promovează importanța cititului pentru cei mici și modalitatea de donație recurentă prin SMS
2018
Februarie
Începe caravana națională Fiecare copil merită o poveste prin care peste 20.000 de carți illustrate ajung la copiii din comunități defavorizate.
Iunie - IulieConferințe Regionale pentru Educație Timpurie de Calitate organizate de OvidiuRo în 18 județe la care participă 767 de profesori de învățământ preșcolar și primar.
SeptembrieOvidiuRo lansează programul pilot de lectură în grădinițe „Fiecare copil merită o poveste" prin care își propune ca până la finalul anului 2019 să aducă resurse și să formeze profesori, astfel încât să construiască o infrastructură pentru educație de calitate și literație în comunitășile rurale sărace, la nivel național. Programul se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratele Școlare Județene.
2019
Ianuarie
OvidiuRo și Ministerul Educației Naționale semnează Protocolul de Colaborare nr. 8139/2019, ce are ca scop pilotarea în grădinițe a programului Fiecare Copil Merită o Poveste, ca fundament pentru dezvoltarea limbajului, a comunicării și a premiselor citirii și scrierii pentru copiii de 3-6 ani.
AprilieOvidiuRo lansează, în parteneriat cu Fundația Noi Orizonturi, primul proiect-pilot de educație parentală și training psihologic bazat pe conceptul “Cercul Siguranței”. Proiectul are ca scop dezvoltarea emoțională a celor mici, prin creșterea calității interacțiunii părinte-copil si educator-copil.
Iulie – AugustAtelierele de Vară „Șotron” au mobilizat 1200 de profesori de învățământ preșcolar ce au susținut, voluntar, 480 de ateliere, în 37 de județe. În total, 6000 de copii din zone defavorizate au participat la acest modul educațional de 2 săptămâni organizat anual, iar 18.000 de cărți ilustrate au fost distribuite în toată țara.
SeptembrieProgramul Fiecare Copil Merită o Poveste a adus, în perioada septembrie 2018 – septembrie 2019, 100.000 de cărți illustrate pentru copii, acasă și în grădinițe, 450 de GrădiBiblioteci în grădinițe fără resurse din întreaga țară și a reunit 1500 de educatori care au beneficiat de formări intensive.
DecembrieOvidiuRolansează „Punguța cu 2 cărți”, proiect-pilot ce încurajează lectura cu copiii, începând de la naștere. Scopul este de a-i expune pe părinții din zone defavorizate la mesaje despre importanța cititului împreună cu copiii, extinzând astfel intervențiile centrate pe literație și pe dezvoltarea vocabularului – de la preșcolari la copiii de 0-3 ani.
2020
Ianuarie
Asociația OvidiuRo și ISJ Dâmbovița lansează „Acceleratorul de bune practici”, un program dedicat dezvoltarii competențelor de citit – scris ale copiilor de clase primare ce provin din medii defavorizate.
AprilieLegea 248/2015 (tichete sociale pentru grădiniță) a fost modificată astfel încât modalitatea de înscriere în program a devenit mai simplă, valoarea tichetului social s-a dublat și s-a instituit obligativitatea autorităților locale de a promova, bi-anual, acest mecanism. Toate aceste modificări vor intra în vigoare din ianuarie 2021.