Vă invităm să aplicați la Concursul Național Fiecare Copil în Grădiniță 2016-2017 pentru a deveni parteneri strategici în implementarea Legii nr. 248/2015. Vom selecta 10 județe pe care le vom susține financiar și logistic în implementarea unui set de acțiuni complementare Legii nr. 248/2015. Aceste acțiuni s-au dovedit a fi bune practici în maximizarea impactului programului pilot FCG, implementat din 2010 de Asociația OvidiuRo (OvR) în parteneriat cu comunitățile locale. Legea nr. 248/2015 a preluat mecanismul central FCG, respectiv acordarea tichetelor sociale pentru grădiniță, condiționate de frecvența regulată a copiilor, dar programul pilot conține și alte măsuri care, aplicate simultan, cresc indicatorii de impact.


Selecția partenerilor județeni se va desfășura în 2 etape:
1. trimiterea unei scrisori de intenție către gradinita@ovid.ro, până la data de 31 martie 2016, prin care clarificați motivația dumneavoastră pentru colaborarea cu OvidiuRo;
2. întâlniri de analiză ale echipei județene (reprezentanți ISJ/Prefectură/CJ/DGASPC/AJPIS) cu echipa OvR, pentru a identifica problemele întâmpinate, precum și resursele și soluțiile propuse pentru strategia județeană de extindere a programului FCG.
Desemnarea celor 10 județe câștigătoare se va face până la finalul lunii aprilie, după următoarele criterii:
• colaborarea dintre ISJ, Prefectură, CJ, DGASPC și AJPIS, pentru maximizarea impactului Legii nr. 248/2015;
• procentul copiilor înscriși la grădiniță din numărul total al copiilor eligibili;
• cofinanțarea cu minim 50% din costul rechizitelor pentru copiii eligibili (suma recomandată: 60lei/copil/an);
• procentul UAT-urilor dispuse să asigure îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copiii eligibili;
• disponibilitatea de a pilota măsuri complementare din pachetul de combatere a sărăciei .
Asociația OvidiuRo va susține fiecare din cele 10 județe selectate cu:
• maxim 50% din valoarea rechizitelor necesare copiilor beneficiari ai Legii nr. 248/2015;
• resurse financiare cu o valoare cuprinsă între 5.000 și 10.000 de euro per județ (în funcție de numărul de copii eligibili), pentru intervenții punctuale, de scurtă durată, care pot ajuta/debloca o problematică specifică (ex: igienizare spații noi, salarii posturi suplimentare, combustibil pentru transportul copiilor, etc.);
• tichete sociale pentru grădiniță, pentru situațiile neacoperite de Legea nr. 248/2015;
• sesiuni de formare a echipelor locale și sesiuni de training pentru profesori;
• pachetul Educație pentru Sănătate.
Vă dorim succes în implementarea Legii nr. 248/2015 și vă mulțumim pentru eforturile pe care le depuneți pentru a aduce la grădiniță toți copiii săraci din județul dumneavoastră.

Cu stimă,

Maria Gheorghiu

Cofondator Asociația OvidiuRo