„Scoala te face mare“ s-a nascut in Bacau: Interviu cu Leslie Hawke, presedinta Asociatiei Ovidiu Rom

Silvia Patrascanu | 21 July 2009

Ovidiu Rom a demarat in Bacau o campanie cu un mesaj simplu: „Scoala te face mare. Daca stii un copil care nu merge la scoala, ajuta-l! Suna la 116 111. Fiecare copil în scoala e responsabilitatea fiecaruia dintre noi.“

Silvia Patrascanu: Primele dumneavoastra proiecte s-au derulat in Bacau, apoi v-ati mutat in Capitala. De ce v-ati intors, ce intentionati sa faceti aici?
Leslie Hawke: Din 2001, de când am început programele noastre aici, nu am mai parasit Bacaul, în schimb, ne-am extins si în alte comunitati. Prin programele Asociatiei Ovidiu Rom am continuat sa sustinem copiii saraci sa se înscrie la timp la scoala si sa nu abandoneze. Campania „Scoala te face mare“ s-a nascut si din experienta pe care am acumulat-o în comunitatile din Bacau si Buhusi, în centrele noastre educationale “Stefanita”. De aceea am venit, azi, sa vorbim despre „Scoala te face mare“ în locul de unde a început activitatea Ovidiu Rom.
S.P.: Puneti un accent deosebit pe educatie. Au, românii, un minus in acest domeniu?
L.H.: Rata abandonului scolar este în continua crestere, prin urmare, da, România are o problema în ceea ce priveste  educatia. Aceasta tendinta negativa este în foarte mare masura rezultatul înscrierii târzii la scoala a copiilor din familii sarace, iar cu cât mai târziu are loc înscrierea, cu atât riscul de abandon creste.
S.P.: Bacauanca Narcisa Cumpana, beneficiara asociatiei, a luat licenta cu 10 si cred ca asta v-a adus mari satisfactii. E o exceptie sau mai exista astfel de cazuri?
L.H.: Ovidiu Rom i-a dat Narcisei sansa pe care altfel nu ar fi avut-o. Sunt foarte multi oameni ca ea, care ar putea deveni învatatori, medici sau ziaristi, dar sansa lor este spulberata pentru ca nu sunt sustinuti sa mearga la scoala.
S.P.: ONG-urile nu pot avea succes daca nu li se alatura autoritatile. Ce asteptari aveti de la comunitatea bacauana?
L.H.: Autoritatile din Bacau ne-au ajutat de la bun început. Ne-au sustinut prin oferirea de spatii si prin acoperirea a parte din salariile cadrelor didactice. Nu am fi reusit fara acest sprijin. Un pas urmator foarte important ar fi o directiva din partea CL Bacau prin care scolile si gradinitele sa îi caute activ în comunitati pe acei copii pe care saracia îi tine acasa. De fapt, întreaga comunitate trebuie sa participe la acest proces, iar parintii saraci care nu îsi pot trimite copiii la scoala nu trebuie judecati, ci sprijiniti.