27 Mai 2010

Horia Brenciu, Andreea Esca, Ethan Hawke şi Margareta Pâslaru

îşi unesc forţele în campania “Şcoala te face mare” de anul acesta

Asociatia OvidiuRo a lansat astăzi etapa a II-a a campaniei sale de conştientizare a opiniei publice “Scoala te face mare”. Campania a început în 2009 pentru a încuraja şi sprijini părinţii săraci să îşi înscrie copiii la şcoală sau la grădiniţă la timp. “Educaţia timpurie este perioada critică pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor. Dacă un copil nu este stimulat corespunzător până la vârsta de 4-5 ani, nu va recupera diferenţele faţă de ceilalţi copii. Educaţia timpurie este fundaţia pe care se construieşte succesul şcolar“, a spus Maria Gheorghiu, Director Executiv OvidiuRo.

Spotul TV în care apare Ethan Hawke’s a fost filmat într-un cartier sărac din Paris, la distanţă de câteva minute de locul unde filma împreună cu Kristin Scott Thomas. În mesajul său, Ethan încurajează părinţii săraci să îşi trimită copiii la şcoală astfel încât aceştia să îşi poată atinge potenţialul maxim.

Celelalte spoturi au fost filmate pe strada Pângăraţi din Bucureşti, ai cărei locuitori trăiesc în condiţii de sărăcie extremă, fără apă curentă sau canalizare. Cu trei ani în urmă, OvidiuRo a răspuns la apelul doamnei directoare Carmen Crudu de la Şcoala 147, şi a început recrutarea copiilor care ar fi trebuit să fie înscrişi la grădiniţă sau în clasa I. În acel prim an, OvidiuRo a recrutat 43 de copii cu vârste între 3 şi 9 ani de pe această stradă lungă de doar 200m. Peste 90% dintre aceştia sunt la grădiniţă sau la şcoală astăzi.

În spoturile din acest an, cunoscutul regizor Cristian Mungiu a dorit să ilustreze faptul că fiecare dintre noi are datoria de a nu trece indiferent pe lângă aceşti copii. Fie că este vorba de Horia Brenciu care ia pe bicicleta sa un băieţel şi îl duce la şcoală, de Andreea Esca care ia de acasă o fetiţă pentru a o duce la grădiniţă sau de Margareta Pâslaru care învaţă un grup de copii pe stradă să cânte melodia din filmul “Veronica”, cu toţi putem da o mână de ajutor.

“Încercăm să transmitem mesajul că Fiecare copil în şcoală este responsabilitatea fiecăruia dintre noi” declară Leslie Hawke, Preşedinte OvidiuRo. “Este uşor să învinuieşti părinţii săraci şi needucaţi că nu-şi trimit copiii la şcoală la timp. Dar asta nu rezolvă problema. Încurajarea şi sprijinirea lor pentru a putea să o facă este ceea ce ar putea schimba ceva.”

Bucurându-se de sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi de cel al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, campania îşi propune să crească gradul de înscriere şi frecvenţă la grădiniţă şi la şcoală pentru copiii săraci şi să aducă educaţia timpurie ca prioritate pe agenda publică.

“Scuza, invocată atât de des, că nu sunt suficiente locuri în grădiniţe, pur şi simplu nu este acceptabilă pentru a priva un copil de dreptul său la educaţie timpurie. Se pot găsi soluţii provizorii, se pot folosi temporar clădiri goale, se pot crea două serii, de dimineaţă şi de după-amiază –trebuie făcut tot posibilul pentru ca toţi copiii să poată merge la grădiniţă”, declară Leslie Hawke. “Este o investiţie în viitorul ţării. De fapt, educaţia timpurie este cea mai importantă investiţie pe care o putem face pentru societatea noastră”.

Spoturile de anul trecut au fost difuzate de aproximativ 7,000 de ori pe 25 de canale TV. Începând de azi, Horia Brenciu, Andreea Esca, Margareta Pâslaru şi Ethan Hawke vor putea fi urmăriţi în spoturile de anul acesta.

Campania a beneficiat şi de această dată de sprijinul enorm al agenţiilor Saatchi&Saatchi, Zenith Media, iar Chainsaw şi Castel Film and Kodak au făcut posibilă filmarea prin donarea echipamentului necesar producţiei.

Euroanswer asigură anul acesta serviciul de call center şi pune la dispoziţie o linie telefonică, , 021 308 20 35, la care pot fi solicitate informaţii sau pot fi semnalate probleme legate de înscrierea la grădiniţă sau şcoală.

OvidiuRo promovează oportunitățile egale în rândul celor mai săraci membri ai societăţii româneşti. În 2001 Leslie Hawke şi Maria Gheorghiu au demarat în Bacău o constelație de programe menite să ajute familiile extrem de sărace să se întreţină singure. Au înfiinţat Asociaţia OvidiuRo în 2004 şi au extins programele în Bucureşti.

În 2006 OvidiuRo a lansat iniţiativa naţională Fiecare Copil în Şcoală care îşi propune să aducă fiecare copil din România la şcoală şi pe drumul absolvirii cu succes a liceului.

Contact Media: Oana Pârvu, 0728 778 817 oana.parvu@ovid.ro