Comunicat de presă
12 mai 2011

Primăriile din România invitate să aplice pentru fonduri Fiecare Copil în Gradiniță
Inițiativa strategică lansată de Asociația OvidiuRo și Ministerul Educației

Impactul educației preșcolare asupra economiei naționale

Investiția în educația timpurie aduce beneficii de până la 6 ori mai mari decât suma cheltuită.

Studiile internaționale demonstrează că mediul în care copiii trăiesc și învață în primii cinci ani determină posibilitățile lor de a avea succes în viață.

În România, chiar și atunci când oficial sunt înscriși, mulți copii din familii sărace nu merg la grădiniță regulat. Ajunși în clasa I, ei au deja un decalaj față de ceilalți copii și riscă să părăsească școala timpuriu.

Absența educației preșcolare crește riscul abandonului școlar, nevoia de educație specială, șomajul și infracționalitatea în rândul adulților.

Pentru a contracara aceste efecte negative, Asociația OvidiuRo și Ministerul Educației invită pentru al doilea an consecutiv toate primăriile din țara să aplice pentru o finanțare care să le ajute să aducă la gradiniță fiecare copil sărac cu vârsta între 3 și 6 ani.

„O idee frumoasă a devenit, prin eforturi comune, un program pilot care, an de an, se extinde. Implicarea întregii comunități școlare, alături de eforturile Ministerului Educației și ale Asociației OvidiuRo reușesc să apropie și mai mult copiii noștri de școală. Legea Educației Naționale propune, pentru prima dată, generalizarea educației preșcolare ca soluție la problematica abandonului școlar. Politicile naționale, însă, necesită a fi corelate și cu cele locale. De aceea, mă bucură răspunsul pozitiv pe care comunitățile locale l-au dat apelului nostru de anul trecut. Și anul acesta ne așteptăm la un număr important de aplicații”, a declarat Secretarul de Stat în Ministerul Educației, Oana Badea.

Rezultate spectaculoase după primele șase luni

Inițiativa Fiecare Copil în Gradiniță a fost lansată în iulie 2010 și până în prezent a sprijinit 1,300 de copii și familiile acestora din 19 comunități. Rata prezenței zilnice aproape s-a dublat față de anul școlar precedent și a crescut constant lună de lună ajungând la 84% în martie. Acesta este cel mai mare procent de copii care vin zilnic la grădiniță din ultimii 3 ani, deși mulți coordonatori locali ne-au spus că aceasta este cea mai mare prezență la grădiniță înregistrată vreodată în comunitățile lor.

„Vizitele în comunitățile din toată țara au confirmat faptul că există un număr foarte mare de copii care nu merg la grădiniță. Dar vestea bună este că mulți primari, directori de școli și cetățeni vor să schimbe acest lucru și ar putea să o facă atunci când beneficiază de fondurile și de expertiza necesare”, Maria Gheorghiu, co-fondator și director executiv al Asociației OvidiuRo.

Asociația OvidiuRo a alocat aproximativ 150 euro pentru un an pentru fiecare copil a cărui familie trăiște sub pragul sărăciei. Această sumă acoperă necesarul lunar de resurse educaționale și tichete sociale pentru familiile ai căror copii au avut prezență zilnică. În plus, OvidiuRo asigură formarea în metode educaționale moderne a profesorilor.

Pentru a identifica toți copiii, proiectul se bazează pe recrutarea din ușa în ușă. Prezența copiilor la gradiniță este notată zilnic de cadrele didactice și monitorizata saptamanal de coordonatorii locali si, prin sondaj, de echipa OvidiuRo. La sfârșitul fiecărei luni, asistenții sociali distribuie tichete sociale, în valoare de 50 de lei, părinților ai căror copii au avut prezența zilnică în luna respectiva.

„Am reușit să schimbăm mentalitatea unor părinți care, la țnceput, spuneau << copilul meu stă foarte bine și acasă> >, iar acum zâmbesc plini de bucurie pentru ca cei mici au învățat culorile.” , Erika Rendes, asistent social și coordonator local Band, Mureș.

Asociația OvidiuRo și MECTS lansează o nouă invitație tuturor Primăriilor pentru a selecta cinci comunitaăți noi în proiectul Fiecare Copil în Grădiniță. Pentru a fi selectate acestea trebuie să aibă (1) peste 50 de copii foarte săraci de 3-6 ani care nu merg la gradiniță (2) un mediator școlar calificat și normat (3) un asistent social care să se implice activ în proiect (4) capacitatea și motivația membrilor echipelor locale pentru a implementa metodologia.

OvidiuRo susține gândirea inovatoare a primarilor și a directorilor de școli și grădinițe care sunt preocupați de viitorul comunității lor și iși corelează strategia de dezvoltare locală pentru educația timpurie cu cea natională în vederea generalizării educației preșcolare.

Prin campania de conștientizare a opiniei publice „Scoala te face mare”, aducem accesul universal la educație preșcolară pe agenda publică din România, ca prioritate națională.

Contact media: Oana Parvu – 0728 77 88 17, oana.parvu@ovid.ro
www.ovid.ro