Fiecare Copil în Grădiniță, de la program pilot la program național
Mecanismul central al programului – extins la nivel național

București, 29 octombrie 2015 Legea privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate a fost promulgată de Președintele României, Klaus Werner Iohannis, prin Decretul 782 / 28 octombrie 2015. Legea preia, la nivel de metodologie, mecanismul programului Fiecare Copil în Grădiniță (FCG), pilotat în ultimii 5 ani de Asociația OvidiuRO în 43 de comunități din România. Astfel, conform unei evaluări inițiale a Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, 111.000 de copii din familii defavorizare vor putea beneficia de tichete sociale condiționate de prezența la grădiniță.
Ministerul Muncii estimează costul anual al tichetelor sociale, suportat de la bugetul de stat prin cotele defalcate de TVA, la 39 de milioane de lei. Prin intermediul acestei legi, familiile defavorizate primesc tichete sociale (în valoare de 50 de lei pe lună pentru fiecare copil de vârstă preșcolară), condiționate de prezența zilnică la grădiniţă a celor mici. Stimulentul educațional încurajează comportamentele pro-educație și motivează familiile defavorizate să își înscrie și să își aducă zilnic copiii la grădiniță. Prin facilitarea accesului la educație timpurie, cei mai săraci copii au acum șanse mai mari să se înscrie la școală la momentul potrivit, să aibă rezultate bune și să nu abandoneze timpuriu școala.

Klaus-Iohannis1-800x622

Proiectul de lege a fost votat în octombrie 2015 de plenul Camerei Deputaților cu 289 de voturi „Pentru”, 1 „Împotrivă” și 5 „Abțineri”. Senatul a votat legea în iunie 2015 cu o majoritate la fel de clară: 117 voturi , „Pentru”, 2 ,,Abțineri” și nici unul ,,Împotrivă”.

„Viziunea care a stat la baza acestui program a fost ca fiecare copil sărac din România să beneficieze de educație preșcolară de calitate. Mă bucur că suntem mai aproape ca oricând de momentul în care ușa grădiniței va fi deschisă pentru toți copiii din România. Urmează etapa clarificării normelor de implementare care vor avea la bază metodologia Fiecare Copil în Grădiniță – optimizată prin experiența noastră din ultimii 5 ani – care credem că își va dovedi eficiența în fiecare comunitate din România”, a declarat Maria Gheorghiu, Cofondator Asociația OvidiuRO.
„Prin intermediul acestei legi, sprijinim copiii din familiile defavorizate în primii lor pași către educație. Acordarea condiționată a tichetelor, în funcție de prezența copiilor la grădiniță, diferențiază acest beneficiu social de multe altele. Acest aspect, printre altele, a asigurat punctul de vedere favorabil al Guvernului și sprijinul colegilor mei, doamna ministru Plumb și domnul ministru Cîmpeanu”, a declarat ministrul Daniel Constantin, inițiatorul legii.
„Potrivit studiilor de specialitate, investiţia în educaţia timpurie este cea mai rentabilă investiţie în educaţie pentru că favorizează oportunităţile de învăţare de mai târziu. Deprinderile şi cunoştinţele dobândite devreme favorizează ulterior dezvoltarea competenţelor, crescând șansele de reușită școlară, de acces pe piața muncii și de integrare socială. Acest demers legislativ este încă un pas pe care îl facem alături de partenerii noştri, pentru a sprijini viitorul copiilor României”, a declarat Sorin Mihai Cîmpeanu, Ministrul Educației.

„Peste 100 de mii de copii vor beneficia de tichetul social pentru grădinițe în valoare de 50 de lei. Ideea a pornit de la un program pilot al echipei Asociației OvidiuRO, căreia doresc să-i mulțumesc. Știam de mult timp despre această inițiativă și acum câteva luni am avut ocazia să îi cunosc pe câțiva dintre beneficiari. Dincolo de ajutorul pentru familiile aflate în dificultate, e vorba de accesul la educație, care este una dintre căile de a combate sărăcia și de a ajuta copiii să aibă un start bun în viață.”, a declarat Rovana Plumb, Ministrul Muncii.

Fiecare Copil în Grădiniță sprijină în acest an școlar peste 2400 de copii din 11 județe să meargă la grădiniță. Pe lângă mecanismul tichetelor sociale condiționate de prezența riguros monitorizată, Fiecare Copil în Grădiniță asigură rechizitele de bază necesare la grădiniță, îmbrăcămintea și încălțămintea acordată de două ori pe an copiilor eligibili, fructe, produse pentru igienă, formarea profesorilor și programe de educație pentru sănătate, etc. Toate aceste componente sunt susținute din donații private ale unor ONG-uri internaționale – The Alex Fund, Fondation Carrefour –sau ale unor mari companii din România, precum: GlaxoSmithKline, Raiffeisen Bank, Dedeman, NN România, Cargill, Romstal, KMG International (fostul Rompetrol), ProTV, Catena, Athenee Palace Hilton, Carrefour România și de primăriile locale care asigură seturile de haine și încălțăminte pentru copii.

Contextul și istoricul programului Fiecare Copil în Grădiniță (FCG)
2010: OvidiuRO inițiază programul FCG, în parteneriat cu Ministerul Educației, invitând primarii să aplice pentru finanțare cu scopul de a-i aduce la grădiniță pe cei mai săraci copii preșcolari și de a le crește prezența. Programul începe în 13 comunități noi. În același an, se lansează al doilea sezon al campaniei de conștientizare publică asupra importanței educației timpurii pentru cei mai săraci copii.
2011: OvidiuRO extinde programul în 20 de comunități din 12 județe și își asumă misiunea de a transforma elementele FCG în program național până în anul 2020.
2012: Cel de-al treilea an de campanie de conștientizare publică cu sloganul ,,Fiecare Copil în Grădiniță este responsabilitatea fiecăruia dintre noi” subliniază importanța educației timpurii. Nouă ambasadori în România (reprezentanți ai Austriei, Finlandei, Franței, Germaniei, Italiei, Spaniei, Elveției, Marii Britanii și Statelor Unite ale Americii) se alătură misiunii OvidiuRO și creează ,,Inițiativa Ambasadorilor pentru Educație Timpurie 2012-2020” pentru a evidenția, în cadrul sectorului de afaceri și al celui guvernamental, importanța educației preșcolare în lupta împotriva sărăciei.
2013: Ambasadorii din Danemarca, Norvegia și Suedia se alătură ,,Inițiativei Ambasadorilor pentru Educație Timpurie”. OvidiuRO semnează un parteneriat de 2 ani cu Ministerul Educației pentru a analiza rezultatele și impactul programului FCG. Sibiu și Cluj extind programul în 6 noi comunități.
2014: Județul Cluj include costul tichetelor sociale (folosite ca stimulent pentru prezența la grădiniță) în bugetul județean. Finanțarea prin granturile SEE 2009-2014 (Norvegia, Liechtenstein și Islanda) ajută la extinerea programului în Brașov, Dâmbovița și Dolj. FCG sprijină acum peste 2.200 de copii din 11 județe. Se creează un Grup Interministerial de Lucru, format din reprezentanții Ministerului Educației, Ministerului Muncii, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului de Finanțe și autorități locale. Grupul are drept scop pregătirea extinderii programului FCG la nivel național.
2015: Clujul dublează numărul de copii susținuți prin bugetul județean, de la 100, la 200. Ministrul Educației, domnul Sorin Cîmpeanu și Secretarul de Stat al Ministerului Muncii, domnul Codrin Scutaru, participă la cea de-a patra reuniune anuală a ,,Inițiativei Ambasadorilor pentru Educație Timpurie”. Alături de ei se regăsesc ambasadori din Austria, Danemarca, Finlanda, Germania, Italia, Israel, Olanda, Elveția, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.
OvidiuRO, Ministerul Educației și Ministerul Muncii semnează un nou acord interministerial, care întărește colaborarea dintre Asociația OvidiuRO și instituțiile publice aflate în subordinea celor două ministere, în vederea extinderii naționale a programului FCG. De asemenea, parteneriatul creează premisele asumării unui set de acțiuni comune, care să contribuie la dezvoltarea de politici publice eficiente în domeniul educației preșcolare pentru copiii dezavantajați.
FCG sprijină acum peste 2.400 de copii din 11 județe.
Martie:Ministrul Daniel Constantin și Asociația OvidiuRO (OvR) înaintează proiectul de lege PL-x nr. 548/2015 privind „stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate”. Nouăsprezece deputați și senatori din PSD, ALDE, PNL, dar și independenți, se alătură în calitate de co-inițiatori.
Iunie: Senatorii votează legea cu 117 voturi favorabile, niciun vot negativ și două abțineri.
Septembrie: După primirea avizului favorabil din partea Guvernului, Comisia pentru Muncă din cadrul Camerei Deputaților introduce amendamente și transformă mecanismul de acordare condiționată a tichetelor sociale în program de interes național, finanțat prin bugetul de stat.
Octombrie: Camera Deputaților, camera decizională pentru acest proiect de lege, votează legea cu 289 voturi pentru, 5 abțineri și un vot împotrivă.