Comunicat de Presă
Iulie 2011

Peste 3,000 de copii din România prind aripi vara aceasta

la Atelierele de Vară „Şotron”

„Copilăria este o mișcare spre înainte. Copilăria este vârsta mirării și a curiozitătii. Copilăria este înariparea cunoașterii prin imaginație.” Eniko Lupu, profesor, Araci, jud. Covasna.

În vara anului 2001, 20 de copii din Bacău, cu vârste între 3 și 12 ani, pășeau pentru prima dată într-o sală de clasă amenajată cu multă grijă: clopoței la geam, scoici și frunze, creioane colorate si cărți, la primul Atelier de Vară Șotron, organizat de Asociația OvidiuRo.

De atunci, în fiecare vară, din ce în ce mai mulți copii din tot mai multe comunități participau timp de 10 zile la  activități educative nonformale, prin care descopereau bucuria de a învăţa.

Zece ani mai târziu, în 2011, peste 3000 de copii și 300 de profesori din 66 de comunități sărace vor participa în lunile iulie – august la cele 175 de Ateliere organizate în 81 de grădinițe și școli din România.

Rolul Atelierelor Șotron este de a ajuta copiii să se pregătească pentru grădiniţă şi şcoală şi să se familiarizeze, atât ei cât şi părinţii lor, cu mediul didactic pentru a avea şanse mai mari de a se integra în sistemul de învățământ.

În cadrul Atelierelor sunt folosite metode și resurse educaţionale interactive care stimulează gândirea, curiozitatea şi plăcerea de a descoperi şi ajută copiii să dobândească cunoştinţele de care au nevoie pentru a face faţă cerinţelor sistemului de învăţământ formal. Astfel se reduce decalajul cu care ei pornesc la drum şi scad şansele unui abandon timpuriu.

Așadar, pentru copii, Atelierele de Vară Şotron reprezintă o călătorie în care explorează lumea – natura, numerele, literele – de la lucrurile familiare până la stelele depărtate, descoperind diversitatea și unicitatea.

,,În meseria mea dau aripi copiilor în fiecare zi. Aripile dăruite de noi nu se văd, dar se simt şi cu fiecare zi ele cresc şi iau forme diferite.” Aurelian Ignat, profesor, Buhuși, jud. Bacău

Pentru organizarea Atelierelor de Vară, cadrele didactice sunt formate de specialişti OvidiuRo în management educaţional: importanţa spaţiului de învăţare, dezvoltarea inteligenţelor multiple, construirea încrederii şi a stimei de sine, utilizarea creativă a resurselor educaţionale etc.

,,Un suflet tânăr, ca acela al unui copil, este ca o pasăre care doreşte să îşi ia zborul. Acest ”zbor” nu poate fi îngrădit sau restricţionat. Îndată  ce un copil este dezavantajat, marginalizat, zborul lui este compromis.” Christa Dengel, profesoară, Alţîna, jud. Sibiu.

Atelierele de Vară se adresează tuturor copiilor, dar au un rol deosebit de important pentru cei proveniți din familii defavorizate. Activitățile sunt adaptate grupelor de vârstă, care cuprind de la copii de grădiniță (3-6 ani) până la cei de clasa a VIII-a (14 ani).

,,Avem nevoie de oameni lângă noi care să ne sprijine, iar când cei care cer ajutorul sunt copiii, cu atât mai mult ne putem uni forţele pentru a-i ajuta.” Daniela Cărăușu, Bălan, jud. Harghita

Misiunea OvidiuRo este de a integra fiecare copil sărac între 3 și 6 ani din România în sistemul de învățământ pentru a le oferi șansa să devină membri activi ai societății.


Contact media: Oana Parvu – 0728 77 88 17, oana.parvu@ovid.ro
www.ovid.ro