La nivelul anului 2014, aproape o treime din copiii României trăiau în condiții de sărăcie extremă (32 %) iar unul din doi copii se afla în situație de risc de sărăcie și excluziune socială. 2 din 3 copii săraci nu pot beneficia de educație timpurie din cauza condițiilor materiale iar rata abandonului școlar este în creștere (18,1% în 2014) în ciuda obiectivelor ambițioase asumate de România prin Strategia Europa 2020 (11,3% în 2020). Conform unui raport al Băncii Mondiale România ar câștiga un miliard de euro pe an în productivitate şi venituri din taxe dacă cei mai săraci cetăţeni ai ţării ar fi educaţi. OvidiuRo implementează din 2010 un program ce stimulează frecvența copiilor săraci la grădiniță ca prima și cea mai importantă șansă de a avea o viață mai bună. Prin legea nr. 248 / 2015, începând cu 15 februarie 2016, tichetele sociale pentru grădiniță – mecanismul central al programului Fiecare Copil în Grădiniță – sunt finanțate de la bugetul de stat. Detalii aici. Ministerul Muncii estimează că aproximativ 111.000 de copii ar putea fi beneficiari ai tichetelor sociale.

Tema de anul acesta a Burselor pentru Jurnalism Civic OvidiuRo este accesul la educație timpurie al celor mai săraci copii din România, inclusiv calitatea implementării în comunitățile sărace ale țării a legii nr. 248/ 2015 Fiecare Copil la Grădiniță (insert link here) care oferă un stimulent educațional de 50 lei / lună sub formă de tichet social părinților săraci care își duc copiii regulat la grădiniță.

15 burse, în valoare de 2500 Ron fiecare, vor fi acordate jurnaliștilor care sunt interesați să documenteze în profunzime lipsa accesului la educație preșcolară a copiilor săraci din județul lor, problemele cu care se confruntă și, atunci când există, soluțiile pe care le găsesc la nivel local actorii relevanți pentru această problematică.

Materialele jurnalistice – reportaje și fotoreportaje – vor fi documentate în comunități defavorizate din mediul rural, mic-urban sau urban și vor surprinde relația dintre grădiniță – autorități – copii și părinți din familii defavorizate, realitatea cu care aceștia se confruntă și eforturile tuturor acestor ‘actori’ de a depăși un status-quo absurd.

Selecția bursierilor va avea în vedere următoarele criterii:

 • Calitatea predocumentării și planul documentării (30%)
 • Subiectul ales & unghiul de abordare a temei (30%)
 • CV (top 3 materiale/ articole / proiecte fotojurnalism realizate) (20%)
 • Componenta vizuală (photo/video)(20%)
 • Acord de publicare de la o publicație locală, regională sau centrală (condiție eliminatorie)

Ce trebuie să faci pentru a beneficia de bursă?

Descarcă de aici și completează formularul de înscriere și trimite-l, alături de CV și alte documente relevante pentru aplicație, până la 31 martie 2016 pe adresa irina.dobrita@ovid.ro.

Calendar

 • 31 martie 2016                    termen limită pentru trimiterea aplicațiilor
 • 15 aprilie                             termen limită desemnare câștigători
 • 15 aprilie – 15  iunie           documentare, scriere, tutoriat, editare
 • 5 iunie                                 întâlnire finală cu membrii juriului
 • 30 iunie                               termen limită publicare/ difuzare material

Membrii juriului (în ordine alfabetică):

 • Cosmin Bumbuț (fotograf și voluntar OvidiuRo din 2013)
 • Andrei Crăciun (jurnalist și voluntar OvidiuRo din anul 2014)
 • Maria Gheorghiu (Cofondator OvidiuRo)
 • Leslie Hawke (Cofondator OvidiuRo)
 • Viorel Ilișoi (jurnalist)

De ce vorbim despre sarăcie, educație, grădiniță?

Pe www.ovid.ro poți afla care este misiunea noastră, de ce credem în educația timpurie și de ce avem convingerea că, pentru copiii săraci, grădinița este prima și cea mai importantă șansă pentru a reuși să iasă din cercul vicios al sărăciei. Și mai ales, ce am realizat până acum și ce ne propunem să facem de acum încolo. Îți recomandăm să descarci de aici cel mai recent raport de activitate al nostru care prezintă cel mai frumos și plin de provocări ani din istoria OvidiuRo, când am reușit să transformăm tichetele sociale pentru grădiniță în politică publică.

Dacă ai întrebări, echipa OvidiuRo te ajută cu drag! Tot ce trebuie să faci este să îi scrii colegei noastre Irina, pe adresa irina.dobrita@ovid.ro și ți se va răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Alte detalii:

 • Fiecare aplicant poate să înscrie maximum un proiect.
 • În cazul în care optați pentru formula echipă redactor / reporter – fotograf / fotoreporter, contra-valoarea bursei va fi virată titularului de aplicație, urmând a fi împărțită apoi de către coechipieri
 • Materialele publicate trebuie să conțină mențiunea că au fost realizate în cadrul Burselor de Jurnalism Civic OvidiuRo (cu link către pagină).
 • Echipele vor putea publica materialele în orice publicație doresc, dar drepturile asupra materialelor vor reveni organizatorilor, respectiv Asociației OvidiuRo.
 • Jumătate din valoarea bursei va fi virată imediat după anunțarea câștigătorilor, iar a doua parte, la jumătatea proiectului, dacă echipa face dovada că a lucrat conform planului de documentare propus. În caz contrar, organizatorul își rezervă dreptul de a suspenda cea de-a doua tranșă a bursei.
 • Echipele se angajează să pună la dispoziţia juriului materialele de documentare (înregistrări video, audio, fotografii de documentare, contactele persoanelor intervievate) pentru a putea fi realizat procesul de fact-checking înainte de publicarea materialului.