Actorul american Ethan Hawke, nominalizat la Oscar, va fi la București pe 26 iunie pentru a încuraja investițiile în educația timpurie a celor mai săraci copii din România, cu ocazia premierei ultimului său film, Before Midnight.

Premiera este organizată de Asociația OvidiuRo, cofondata de Leslie Hawke, mama actorului, împreună cu Maria Gheorghiu. Regizorul filmului, Richard Linklater, va fi și el prezent la evenimentul ce-și propune să strângă fonduri pentru continuarea programului Fiecare Copil în Grădiniță al asociației, un program educațional premiat în repetate rânduri pentru rezultatele sale.

Evenimentul se va numi Before It’s Too Late (Înainte să fie prea târziu) pentru a face legatura cu celelalte doua filme ce fac parte din “seria Before-urilor”, Before Sunrise și Before Sunset. Organizatorii iși propun să atragă atenția asupra nevoii de a oferi copiilor săraci o educație de calitate începând de la vârsta de trei ani, înainte să fie prea târziu pentru ei, pentru integrarea lor în școală și în societate.

Importanța educației timpurii a devenit în ultima vreme un subiect de interes în S.U.A., dar și în Uniunea Europeana. Președintele Obama a anunțat de curând că educația timpurie este una dintre prioritățile mandatului său și sunt foarte bucuroasă că Ethan și Rick, care sunt părinți la rândul lor, vor să vină în România pentru a vorbi despre importanța educației timpurii și preșcolare. Sperăm că vom atrage atenția asupra acestui aspect esențial din viața copiilor, dar mai ales a celor proveniti din familii sărace” spune Leslie Hawke, mama actorului, care trăiește în România din anul 2000, când a venit ca voluntar Peace Corps.

Before Sunrise (1995) nu trebuia să facă parte dintr-o serie, dar fanii au cerut să afle continuarea poveștii de dragoste dintre Jesse (Ethan) și Celine (Julie), așa că echipa formată din cei doi actori și regizorul Richard Linklater au hotărât, după nouă ani, să le spună ce s-a mai întâmplat cu cele două personaje după despărțirea lor, în gara din Viena, în Before Sunrise. Dar și finalul celui de-al doilea film, Before Sunset, a fost la fel de incitant, așa că vara trecută cei trei au hotărât să filmeze și a treia parte a idilei, o poveste despre ce se-ntamplă atunci cand primești ce ți-ai dorit.

Cele trei filme au fost foarte apreciate în S.U.A., iar despre Before Midnight criticii  de film au spus că este „chiar mai bun decât celelalte două” și că “Ethan Hawke și Julie Delpy depășesc așteptări imposibile”. The New York Times a scris că Before Midnighteste urmarea aproape perfectă a celorlalte două filme”.

Vorbind cu echipa OvidiuRo pe Skype, Ethan a glumit: „Mă bucur că am, în sfârșit, un film pe care mama vrea să-l arate oamenilor! Serios vorbind, mă bucur că vom reuși să fim acolo – mama ne curtează de multă vreme – pentru a ajuta Asociația OvidiuRo să transmită publicului faptul că educația timpurie este foarte importantă, mai ales pentru copiii săraci, pentru ca ei să facă față școlii și să aibă parte de un început mai bun în viață!

Premiera filmului va avea loc miercuri, 26 iunie, la ora 20.00 și va fi precedată de o recepție VIP, la ora 18.30.

Ethan Hawke și regizorul filmului, Richard Linklater, vor participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri după proiecția filmului, la Palatul Copiilor.

Evenimentul se va încheia cu o petrecere cu tema Nostalgie, participanții fiind invitați să o interpreteze prin vestimentația lor. Biletul la premieră, sesiune de discuții și petrecere susține un copil să meargă la grădiniță timp de o lună. Costă 150 de lei și poate fi cumpărat de aici.  Pentru a participa și la recepția VIP cu Hawke, Linklater și alți invitați, biletul costa 300 de euro și susține un copil în grădiniță timp de un an.

Conferința de presă va avea loc la ora 17.00, pentru detalii privind participarea și acreditări găsiți contactele mai jos.