Miercuri, 26 iunie, la Palatul Copiilor, actorul Ethan Hawke, aflat în România pentru premiera filmului Before Midnight, a explicat cât de important este ca educația copiilor saraci să înceapă devreme. Hawke și regizorul filmului, Richard Linklater, au venit la București pentru a susține Asociația OvidiuRO, a cărei misiune este să ofere educație preșcolară de calitate tuturor copiilor proveniți din familii sărace.

„Sunt impresionat să văd aici sute de oameni din categorii atât de diferite care susțin educația timpurie și înțeleg importanța ei. Este pentru prima dată când am ocazia să asociez premiera unui film cu o cauză socială, o cauză în care cred și despre care sunt bucuros să pot vorbi unei audiențe atât de largi”.

Evenimentul Before It’s Too Late a fost organizat de Asociația OvidiuRO, cofondată de mama actorului, Leslie Hawke, și de Maria Gheorghiu, în sprijinul programului Fiecare Copil în Grădiniță: „Ar fi grozav dacă am extinde energia obsesivă pe care o folosim pentru educaţia copiilor noştri şi către cei defavorizaţi a spus Ethan Hawke. La conferința de presă, mama actorului a explicat că fără educație timpurie, copiii săraci ajung la școală nepregătiți, nu mai recuperează niciodată decalajul față de colegii lor și astfel abandonează. Evenimentul a avut loc la Palatul Copiilor, o locație simbolică oferită pro bono și recomandată chiar de Ministrul Educației, Remus Pricopie

După vizionarea filmului, vedeta ProTV Amalia Enache a provocat audiența la o discuție, împreună cu Irina Margareta Nistor și cei doi invitați de la Hollywood. Publicul a fost curios și dezinvolt. S-a vorbit despre seria Before-urilor, Julie Delpy și sărutul franțuzesc, filmele independente, relația dintre actor și regizor, dar și despre numărul de mere pe care Ethan le-a mâncat pentru filmarea unei scene din Before Midnight sau despre porțiile mari de mâncare din America. Întreruperea filmului, din motive tehnice, le-a oferit vedetei ProTV și actorului ocazia de a-și pune șarmul la bătaie și de a întreține cei 700 de invitați până la remedierea problemei. „Dacă era și Julie aici, am fi putut juca restul filmului pe scenă”, a glumit Ethan Hawke. Proiecția filmului a reînceput imediat după ce Hawke, sfătuit de public, a strigat către cabina de proiecție: „Merge?”. Și răspunsul a venit repede: „Merge!”.

La Recepția VIP au luat parte Ministrul Educației, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, ambasadori, jurnaliști și reprezentanți ai companiilor ce susțin programul Fiecare Copil în Grădiniță, actori, regizori, vedete de televiziune și show biz. Invitații au avut ocazia să facă fotografii cu Ethan Hawke în schimbul unei donații de 35 de euro sau să cumpere postere și dvd-uri semnate de Hawke. Tot acolo i-a fost acordat „premiul pentru filantropie personală Friedrich Niemann” D-nei Cristiana Stoica, cofondatoare a firmei de avocatură Stoica&Asociații, prima donatoare ce s-a angajat în campania Direct pentru Copii cu donația lunară de 200 de euro. Campania OvidiuRO Direct pentru Copii constă în angajamentul de a face o donație recurentă pe termen lung. Peste 20 de persoane s-au înscris în urma evenimentului.

Din vânzarea biletelor, donații individuale și sponsorizări, s-a strâns o sumă netă de 73 000 de euro. Pentru continuarea programului Fiecare Copil în Grădiniță în anul școlar următor mai este nevoie de fonduri pentru încă 429 de copii. Programul susține 1400 de copii.

Seara de 26 iunie a continuat cu un concert oferit pro bono de trupa Moonlight Breakfast care a electrizat publicul, aducându-l pe ringul de dans. Petrecerea s-a încheiat târziu în noapte, After Midnight.

Contact: oana.livadariu@ovid.ro, 0722715843. Site: www.ovid.ro, Facebook: Asociatia OvidiuRO