Prahova, 23 septembrie 2021 Asociația OvidiuRo susține în Prahova, pentru cel de-al doilea an școlar consecutiv, programul național de stimulare a lecturii în grădinițe și în familie, intitulat Citește-mi 100 de povești!, derulat în parteneriat cu Ministerul Culturii și cu Ministerul Educației, sub egida „România Educată”. Planul asociației este ca, până în 2025, să transforme toate grădinițele publice din România în grădinițe bibliotecă, în care copiii să descifreze, alături de adulți, tainele cărților și ale Universului, devenind astfel cititori pentru o viață întreagă.

Reprezentanții asociației vor desfășura joi, 23 septembrie 2021, începând cu ora 10:00, o activitate de lectură pentru copii din Grădinița cu Program Normal, sat Cocorăștii Caplii, comuna Măgureni, alături de invitați din Ministerul Educației și de directori ai altor grădinițe prahovene din mediul rural. Sesiunea de lectură va fi urmată de o discuție pe tema importanței educației timpurii și se va axa pe găsirea unor metode eficiente de colaborare, astfel încât, până la terminarea anilor de grădiniță, copiii să participe zilnic la activități de lectură și să știe minim 100 de povești, dezvoltându-și astfel vocabularul, atenția și alte abilități necesare etapei următoare – școala.

Copiii din grădinițele înscrise în program vor participa zilnic la activități de lectură desfășurate în grădiniță, educatoarele vor avea ocazia de a participa în sesiuni de formare centrate pe literație, iar grădinițele vor primi din partea asociației cărți atent selecționate, potrivite vârstei preșcolare.

Pentru că în educația copilului preșcolar educatoarele au un rol foarte important, ne dorim ca acestea să participe în programul Citește-mi 100 de povești! într-un număr cât mai mare. Este esențială însă și implicarea directorilor de unități școlare, care pot comunica eficient cu cadrele didactice și pot da ritmul de lucru în proiect, prin exemplul personal și prin coordonarea eficientă. După primul an de program, în România sunt deja 633 de grădinițe transformate în grădinițe bibliotecă, peste 54.000 de copii participă la sesiuni zilnice de lectură și știm, de la cei peste 2.000 de profesori deja implicați, că participarea le-a adus beneficii și i-a ajutat în activitatea zilnică de la grupe. În anul școlar 2021-2022 programul este deschis exclusiv grădinițelor din mediul rural, de aceea lansez invitația de a se înscrie, tuturor directorilor de unități școlare din Prahova, din mediul rural, care au și structuri cu grupe de preșcolari. Detalii regăsesc pe www.100depovesti.ro”, a declarat Maria Gheorghiu, președinte Asociația OvidiuRo.

Despre Asociația OvidiuRo

Misiunea Asociației OvidiuRo este ca fiecare copil să beneficieze de educație timpurie de calitate și să devină, astfel, un membru activ al societății românești.

OvidiuRo mobilizează resurse publice și private pentru a asigura educație preșcolară de calitate pentru copii din medii defavorizate din România, prin materiale educaționale de cea mai bună calitate și formarea profesorilor și părinților pentru a valorifica aceste resurse.

Eficacitatea programului pilot Fiecare Copil în Grădiniță, desfășurat de asociație în intervalul 2010-2015, a determinat Parlamentul României să transforme mecanismul central al acestuia în program național, prin Legea Fiecare Copil în Grădiniță, ce oferă tichete de grădiniță familiilor defavorizate, lege actualizată și îmbunătățită prin Legea 49/2020.

Până în prezent, beneficiarii direcți au fost 122.000 de copii preșcolari și 11.000 de profesori. Peste 425.000 de cărți ilustrate au fost dăruite copiilor, părinților și profesorilor, începând cu anul 2016. Află mai multe pe www.ovid.ro

Programul Citește-mi 100 de povești! este umbrela sub care se desfășoară în prezent toate activitățile educaționale ale asociației (www.100depovesti.ro).

Istoric intervenții OvidiuRo în județul Prahova

Parteneriatul dintre Asociația OvidiuRo, profesorii de învățământ preșcolar, bibliotecarii și Inspectoratul Școlar Județean Prahova este unul devenit tradițional și a început în anul 2016, odată cu aprobarea legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor din familii defavorizate.

În intervalul 2016 – 2021, copiii din grădinițele din Prahova au participat în diverse programe educaționale inițiate de OvidiuRo, cum ar fi Caravanele de lectură, Atelierele de Vară Șotron, Punguța cu două cărți sau Povești sub lupă.

În primul an al programului Citește-mi 100 de povești, în Prahova au fost deja certificate 39 grădinițe-bibliotecă, 2860 de copii au participat la activități zilnice de lectură, sub îndrumarea a 143 de educatoare.

Contact media:

Patricia Pușchilă, Director Operațional –  patricia.puschila@ovid.ro, 0722665533