Asociația OvidiuRo desfășoară, începând cu luna februarie 2018, Caravana Fiecare copil merită o poveste, ce are ca obiectiv creșterea calității activităților de dezvoltare a limbajului în grădinițele din comunități sărace și, de asemenea, formarea profesorilor pentru modulul educațional Șotron Doi*, ediția 2018. Caravana se desfășoară pe parcursul celui de-al doilea semestru al anului școlar 2017 – 2018, în parteneriat cu Inspectoratele Școlare Județene și va ajunge în județele cu un număr mare de comunități defavorizate, la nivel național. Până la finalul lunii martie, Caravana a ajuns în județele Covasna, Brașov, Dolj, Prahova, Vrancea și Iași.

Cum funcționează? Timp de o săptămână, sute de copii ce provin din comunități defavorizate dintr-un județ – atât cei ce frecventează deja grădinița cât și cei ce urmează să fie înscriși, din septembrie – participă, alături de părinții lor, la ateliere de lectură în grădinițe-gazdă. Fiecare zi de activități în grădiniță se încheie cu un atelier de literație dedicat profesorilor participanți – atât din grădinița-gazdă cât și din grădinițele învecinate. În cadrul aceleiași săptămâni, OvidiuRo organizează o sesiune de formare privind modulul educațional Șotron Doi, pentru profesorii din învățământul preșcolar care predau în comunități defavorizate.

Fiecare dintre copiii participanți la atelierele de lectură primesc câte o carte pentru acasă, iar profesorul-gazdă și ceilalți profesori din învățământul preșcolar participanți la activități primesc un kit educațional pentru grupă constând în cărți mici, mari și uriașe, materiale, postere și fișe educative. De asemenea, la sesiunea de formare, toți profesorii primesc kituri educaționale pentru grupă, iar celor care organizează modulul educațional Șotron Doi, OvidiuRo le pune la dispoziție kitul Șotron Doi.

Anul acesta continuăm să fim prezenți în grădinițele din zone sărace, acolo unde este nevoie să creăm și să susținem o infrastructură pentru educație de calitate și literație. Am pregătit deja mii de kituri cu resurse educaționale ce stimulează cunoașterea și cărți ilustrate – ce vor ajunge atât în grupele de grădiniță, cât și acasă, la copii. Ca Agenție pentru Educație Timpurie, vom susține în continuare profesorii și vom organiza sesiuni de formare în practici educaționale axate pe dezvoltarea vocabularului și stimularea lecturii în grădinițe, prin metode de învățare centrate pe copil” declară Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo.


Fiecare copil merită o poveste este o continuare a caravanei Poftă de Carte, implementată de OvidiuRo în anul școlar 2016-2017, la nivel național, cu suportul Fundației Carrefour, în grădinițele din mediul rural cu cei mai mulți copii care provin din familii defavorizate, precum și a seriei de conferințe și de sesiuni de formare la care au participat peste 1000 de profesori din învățământul preșcolar.

*Modulul Șotron Doi este un program ce constă în 10 sesiuni săptămânale prin care copiii de doi ani sau mai mari care, din diverse motive, nu au descoperit încă grădinița, și părinții lor, se familiarizează cu mediul structurat de învățare. Anul acesta, Șotron Doi se va desfășura în perioada martie – iunie 2018 iar OvidiuRo le va pune la dispoziție profesorilor voluntari un kit de resurse educaționale care să susțină activitățile Șotron Doi.
**Legea 248/2015 încurajează familiile care trăiesc sub limita sărăciei să își înscrie copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani la grădiniță – oferind tichete sociale pentru grădiniță (în valoare de 50 lei/ lună) dacă își aduc zilnic copiii la grădiniță. Accesul la educație timpurie s-a dovedit a avea un impact pozitiv asupra rezultatelor școlare de mai târziu – legea reprezentând un element important al strategiei României de a-și îndeplini obiectivele cu privire la reducerea abandonului școlar, ce și-a dovedit deja impactul, prin creșterea numărului de copii săraci înscriși la grădiniță, precum și a numărului celor care au frecvență zilnică.

Pentru informații suplimentare: Larisa Dumitru, telefon: 0728 778 821, e-mail: larisa.dumitru@ovid.ro.

Despre Asociația OvidiuRo

Misiunea Asociației OvidiuRo este ca fiecare copil sărac să beneficieze de educație timpurie de calitate și să devină, astfel, un membru activ al societății românești.

Eficacitatea programului-pilot Fiecare Copil în Grădiniță a determinat Parlamentul României să transforme mecanismul central al acestuia în program național, în vigoare începând cu februarie 2016.

Ca Agenție pentru Educație Timpurie, OvidiuRo mobilizează resurse publice și private pentru a asigura educație preșcolară de calitate pentru cei mai săraci copii din România. Focusul OvidiuRo este să ofere materiale educaționale de cea mai bună calitate, să formeze profesorii pentru a valorifica aceste resurse și să ajute comunitățile defavorizate să formeze noi grupe de grădiniță pentru ca niciun copil de vârstă preșcolară să nu fie respins din cauza „lipsei de spațiu”.
În 2017, prin dezvoltarea de Centre pentru Educație de Calitate și Literație  în zone defavorizate, OvidiuRo a sprijinit grădinițele din mediul rural să le ofere copiilor acces la un vocabular divers și la lumea fascinantă a cărților de ficțiune și non-ficțiune. Anul trecut, OvidiuRo a instruit 700 de profesori din învățământul preșcolar, focusul sesiunilor de formare fiind metodele de învățare centrate pe copil și cele pentru dezvoltarea literației.
OvidiuRo își propune ca în 2018 să formeze 1000 de profesori din medii defavorizate, să dezvolte Centre pentru literație în grădinițele rurale și să distribuie minim 15.000 de cărți pentru acasă copiilor din cele mai sărace comunități rurale din țară.