București, septembrie 2019. Asociația OvidiuRO anunță încheierea Atelierelor de Vară Șotron 2019, cu cea mai mare mobilizare de până acum: 1200 de profesori de învățământ preșcolar au organizat voluntar 480 de Ateliere de Vară, în 37 de județe. 6000 de copii au participat în lunile iulie și august, timp de 2 săptămâni, la Ateliere – un modul educațional organizat an de an de OvidiuRO, începând cu 2001, cu scopul de a le oferi copiilor din comunități defavorizate experiențe de învățare prin joc și explorare, pe timpul verii; activitățile sunt organizate voluntar de profesori, iar trainingurile și materialele educaționale sunt puse la dispoziție de OvidiuRO. Proiectul a fost susținut anul acesta de Grupul Fildas-Catena, Raiffeisen Bank și GlaxoSmithKline România.

Timp de 10 zile, copii și profesori deopotrivă au fost invitați să exploreze prin joc, lectură, științe, muzică și mișcare sau elemente preluate din pedagogia Montessori – printr-o abordare integrată, care a inclus multe din elementele noului curriculum pentru educație timpurie, recent aprobat. Obiectivul Atelierelor a fost acela de a crea o comunitate de învățare, cu scopul de a dezvolta autonomia în învățare a copiilor, de a încuraja cooperarea, de a aprofunda cunoștințe și, de asemenea, pentru a le deschide poarta spre cunoaștere acelor copii care nu au alte experiențe de învățare pe timpul vacanței.

În total, 18.000 de cărți ilustrate au fost distribuite vara aceasta în cadrul Atelierelor, în toată țara – cărți care au rămas în grădinițe sau pentru copii, acasă. Facilitarea accesului la cărți și încurajarea lecturii pentru copiii de vârstă preșcolară a fost una din componentele de bază ale Atelierelor de Vară 2019, ca o continuare firească a proiectelor centrate pe literație timpurie desfășurate de OvidiuRO începând cu 2016.

Maria Gheorghiu, Cofondator OvidiuRO: „Vara aceasta am avut o participare-record la Ateliere, față de anii trecuți. Practic, numărul educatoarelor care au susținut un Atelier aproape s-a dublat. Este pentru noi un semn evident că schimbarea începe să vină, din interior: profesorii simt ei înșiși nevoia de a aduce metode interactive de învățare în activitățile la grupă, vor să atragă resurse noi și de calitate, mai ales în grădinițe defavorizate și sunt deschiși să schimbe semnificativ felul în care s-au raportat până acum la copii, în activitățile zilnice.

De exemplu, eliberarea sălii de grupă (crearea unui spațiu aerisit, ordonat, adecvat nevoilor de învățare ale copiilor mici – vs. sala de grupă tradițională, aglomerată, cu multe decorațiuni inutile) a fost una din condițiile de participare la Ateliere și o provocare pentru profesori. Au făcut însă această schimbare și – sperăm noi – ca și din toamnă, cele câteva sute de săli să rămână acel spațiu de învățare structurat, centrat pe copil, care facilitează dezvoltarea unei comunități de învățare. Și astfel, cu pași mici, alături de mulți profesori, vom putea asigura educație timpurie de calitate – mai ales acolo unde este cea mai mare nevoie, în zonele defavorizate.”

Anul acesta, Atelierelor li s-a adaugat un modul de științe și experimente – Povești de Vară sub Lupă, o continuare a proiectului lansat în 2018 de OvidiuRO cu susținerea Raiffeisen Bank – Povești sub Lupă; ca și ediția anterioară, și anul acesta proiectul s-a bucurat de un impact major, aducând numeroase cărți și resurse centrate pe experimente sau matematică în grădinițe defavorizate și formând profesori în activități de predare prin STEM .

Materiale educaționale puse la dispoziție de OvidiuRO – de la cărți ilustrate de ficțiune sau non-ficțiune la hărți, lupe, magneți, kituri de germinare sau forme geometrice – au rămas în grădinițe și vor fi folosite de copii, în noul an școlar; fiecare Atelier a primit și un kit de igienă, iar costurile pentru gustarea zilnică au fost acoperite de OvidiuRO. De asemenea, profesorii au participat la cel puțin unul din trainingurile regionale, județene sau locale dedicate Atelierelor – în total, peste 50 de sesiuni susținute de trainerii și profesorii-formatori OvidiuRO în lunile iunie și iulie în toată țara.

12 zile de Ateliere!
Fiecare Atelier s-a desfășurat pe parcursul a 12 zile, timp de minim 3 ore, zilnic, în perioada iulie – august 2019; Atelierul a început cu Ziua 0, când copiii și părinții lor luau contact pentru prima dată cu modulul. Au urmat 10 zile consecutive (de luni până vineri) de activități tematice la grădiniță pentru ca, la final, în ziua 12, să aibă loc festivitatea de încheiere a Atelierului, din nou cu participarea părinților.