Copiii iubesc inima-resizeLa începutul anului 2021, Asociația OvidiuRo a lansat programul „Citește-mi 100 de povești!”, dedicat preșcolarilor din România și prin care își propune ca, până în 2025, să transforme toate grădinițele publice în grădinițe-bibliotecă, insule de lectură, cultură și natură. Scopul este de a cultiva celor mici dragostea pentru lectură și de a-i apropia de cărți încă de la cele mai fragede vârste, astfel încât aceștia să aibă ocazia de a descoperi frumusețea și informațiile așternute între copertele cărților. Programul se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației și Ministerul Culturii și se află sub egida proiectului „România Educată”, derulat de Administrația Prezidențială.

De 1 Iunie, toți educatorii din sistemul public de învățământ din România au primit câte un exemplar al cărții „Ghici, ce e în depărtare?”, cu mult talent scrisă de Simona Epure și minunat ilustrată de Cornelia Revulets, pe care să îl citească celor mici din grupele lor, iar 90,000 de preșcolari au primit câte o carte, pe care să o citească acasă, în familie.

Catena susține din 2014 programele de literație ale Asociației OvidiuRo și crede, la fel ca aceasta, în dreptul fiecărui copil de a avea acces la educație timpurie de calitate, o condiție esențială pentru dezvoltarea sa viitoare.

„Prin campania «Donează o poveste», care a venit ca o continuare firească a acestei colaborării îndelungate, ne dorim să stârnim curiozitatea și dragostea pentru lectură a celor mici. Este important ca experiențele de lectură să fie memorabile, de aceea cartea aleasă este una de ghicitori. Fiecare ghicitoare este un joc în sine și poartă, în cele 4 versuri, informații interesante, care sunt de fapt doar un pretext de discuție a educatorului sau părintelui cu copilul, pe teme diverse. A fost un proiect cu multe provocări, însă ne-am bucurat și de sprijinul – și de aceea îi mulțumim! – Ministerului Educației, cu ajutorul căruia am reușit să livrăm la timp cărțile către educatori. La fel de importantă a fost și contribuția echipei de distribuție a Catena, care a mers în peste 700 de localități din România pentru a livra copiilor cărțile. Fiecare dintre noi poate oferi unui copil dintr-o familie defavorizată prima sa carte, printr-un SMS recurent de 2 EURO, cu textul CARTE, trimis la 8844”, a declarat Patricia Pușchilă, Director Operațional OvidiuRo.

„Am observat de mulți ani atenția pe care Asociația OvidiuRo o acordă educației și mai ales educației timpurii. Și, pentru că am fost invitată la lecturi organizate de asociație, am fost și educator pentru o zi, am văzut ce înseamnă ochii plini de bucurie și lumină ai copiilor care ascultă o poveste. Cred că această campanie este extrem de valoroasă, pentru că intră în conținutul educației, în creuzetul în care se fabrică povești și ne bucurăm că ne putem alătura acestei inițiative, de a dărui fiecărui copil o poveste”, a declarat Anca Vlad, fondatorul lanțului de farmacii CATENA, în cadrul evenimentului de prezentare a proiectului și cărții, organizat online de Asociația OvidiuRo.

 


Despre Asociația OvidiuRo

Misiunea Asociației OvidiuRo este ca fiecare copil să beneficieze de educație timpurie de calitate și să devină, astfel, un membru activ al societății românești. Eficacitatea programului pilot Fiecare Copil în Grădiniță, desfășurat de asociație în intervalul 2010-2015, a determinat Parlamentul României să transforme mecanismul central al acestuia în program național, prin Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate.
OvidiuRo mobilizează resurse publice și private pentru a asigura educație preșcolară de calitate pentru copii din medii defavorizate din România, prin materiale educaționale de cea mai bună calitate și formarea profesorilor și părinților pentru a valorifica aceste resurse.
De la înființare până în prezent, beneficiarii direcți ai OvidiuRo au fost 67.000 de copii preșcolari și 9.000 de profesori ce au participat la programe de formare centrate pe literație. Beneficiarii indirecți au fost 21.500 de părinți, 100.000 de frați și surori ai copiilor ce au participat în programele OvidiuRo, precum și mii de profesori, colegi ai celor implicați direct în programele asociației. Peste 225.000 de cărți au fost dăruite și citite copiilor, aprinzându-le curiozitatea și dorința de cunoaștere. Pentru mai multe informații, vizitați www.ovid.ro

Despre Catena

CATENA, lanț de farmacii înființat în 1999, numără în prezent peste 800 de unități la nivel național, fiind principalul jucător din retailul farma românesc. Catena a devenit un simbol în ceea ce priveşte calitatea şi profesionalismul serviciilor oferite și a demonstrat, de-a lungul anilor, nu doar că vine în sprijinul sănătății, ci că se implică activ şi în ample acțiuni de informare și în diverse campanii sociale și de sprijinire a categoriilor defavorizate.