Bucureşti, 27 septembrie 2010 – În August, Asociaţia OvidiuRo şi Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Cercetării au invitat comunităţile locale din România să aplice pentru o finanţare specială care să le ajute să aducă la grădiniţă, în această toamnă, fiecare copil sărac din comunitate cu vârsta între 4 şi 6 ani. 102 comunităţi au răspuns la această provocare.

În consultare cu Oana Badea, Secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, OvidiuRo a preselectat 43 de comunităţi. Echipa asociaţiei a parcurs peste 7000 de km vizitând toate cele 43 de localităţi şi a avut întâlniri cu grupurile locale de acţiune. Combustibilul a fost oferit ca sponsorizare de Rompetrol. În această săptămână, au fost anunţate cele 14 comunităţi selectate să participe în proiect.*

OvidiuRo a alocat aproximativ 150 de euro pentru fiecare copil între 4 şi 6 ani, a cărui familie trăieşte sub limita sărăciei. În afara oferirii de tichete sociale familiilor alor căror copii au o prezenţă  impecabilă la grădiniţă (100%), aceste fonduri acoperă şi costurile necesare formării cadrelor didactice şi materialelor educaţionale. OvidiuRo va monitoriza distribuirea fondurilor, iar KPMG va realiza pro-bono auditul financiar.

Prin această investiţie de 150.000 de dolari, donaţi de Alex Fund, o organizaţie neguvernamentală din New York (în conducerea căreia este şi actorul american Ethan Hawke), OvidiuRo subliniază importanţa educaţiei timpurii – cu  scopul de a aduce acest subiect pe agenda publică din România, ca prioritate naţională majoră. Studiile internaţionale arată că investiţia în educaţia timpurie aduce beneficii de 4 până la 6 ori mai mari decât suma cheltuită. Grădiniţa reduce riscul abandonului şcolar, nevoia de educaţie specială, şomajul şi criminalitatea în rândurile adulţilor.

Oamenii care trăiesc în sărăcie extremă amână înscrierea copiilor lor la grădiniţă şi de obicei sar cu totul peste grădiniţă, deoarece nu îşi permit să acopere „costurile ascunse” ale educaţiei. Rezultatul este răspândirea largă a abandonului şcolar timpuriu – deoarece aceşti copii nu reuşesc niciodată să ajungă la acelaşi nivel şcolar ca şi colegii lor care au fost la grădiniţă. Mulţi primari şi directori de şcoli din România ştiu că educaţia timpurie este importantă pentru viitorul succes în viaţă al copiilor, dar pur şi simplu nu au bugetele sau expertiza necesară pentru a găsi o soluţie la faptul că numai foarte puţini părinţi săraci îşi trimit copiii la grădiniţă.

„Vizitele în comunităţile din toată ţara au confirmat faptul că există un număr şocant de mare de copii care nu au acces la grădiniţă”,  a spus Maria Gheorghiu, co-fondator şi director executiv al Asociaţiei OvidiuRo. „Dar vestea bună este că mulţi primari, directori de şcoli şi cetăţeni vor să schimbe acest lucru. Prin urmare, am crescut numărul comunităţilor selectate de la 5 la 14. Suntem extrem de recunoscători organizaţiei The Alex Fund pentru disponibilitatea de a suplimenta fondurile promise iniţial, pentru a ne permite să sprijinim mai multe comunităţi. Ne aşteptăm ca 800-1000 de copii să beneficieze de acest proiect, cu condiţia ca grupurile locale de acţiune să transpună entuziasmul iniţial în acţiuni concrete”.

”Provocarea pe care OvidiuRo a lansat-o comunităţilor locale este una în care cred. Consider că, dincolo de eforturile societăţii civile sau ale instituţiilor centrale ale statului, rezolvarea problemelor ţine, înainte de toate, de implicarea comunităţii locale. Numărul mare de aplicanţi arată că şi-au înţeles rolul şi caută soluţii la situatiile cu care se confruntă” a declarat Oana Badea , Secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

OvidiuRo susţine gândirea inovatoare a primarilor şi directorilor de şcoli şi grădiniţe care sunt cu adevărat preocupaţi de viitorul comunităţilor lor, nu numai de cel al „copiilor supradotaţi”. Pentru a putea face acest lucru, OvidiuRo încurajează companiile şi oamenii obişnuiţi să participe pe 30 octombrie la Balul de Caritate de Halloween de la Palatul Parlamentului, care este sursa principală de strângere de fonduri pentru programele asociaţiei. www.halloween.ovid.ro

*Comunităţi selectate: judeţul Braşov: Săcele şi Tărlungeni, judeţul Buzău: Râmnicu Sărat, judeţul Covasna: Araci, Hăghig, şi Întorsura Buzăului, judeţul Dâmboviţa: Gura Şuţii, judeţul Harghita: Bălan, judeţul Maramureş: Coroieni, judeţul Mureş: Band, judeţul Sălaj: Jibou, judeţul Sibiu: Alţâna, Brateiu, Roşia.

~~~

Asociaţia OvidiuRo ajută şcolile şi comunităţile să integreze cu succes în sistemul şcolar copiii din familii foarte sărace. Fiecare Copil în Şcoală este o iniţiativă naţională pentru a aduce fiecare copil din România în sistemul public de educaţie de la o vârstă fragedă. „Şcoala te face mare” este campania naţională de conştientizare a opiniei publice cu privire la importanţa educaţiei pentru TOŢI copiii, lansată de OvidiuRo în 2009.

Contact:  Nicoleta Popa – 0728 77 88 18, nicoleta.popa@ovid.ro

Str. Dr. Râureanu, nr. 4, etaj 3, Bucureşti, 050048   tel/fax: 021-315.8806   www.ovid.ro