Bursele de jurnalism civic Oana Livadariu

livaradiu

Oana Livadariu, colega noastră dragă, om de comunicare și jurnalist, a murit la vârsta de 34 de ani, răpusă de o boală cruntă. Oana își făcea cu pasiune meseria și credea cu tărie în puterea cuvântului scris de a schimba lumea.

În memoria ei, OvidiuRo a acordat 20 de burse în 2015 și 2016 pentru a încuraja jurnaliști tineri să documenteze o problematică pe cât de complexă, pe atât de stringentă: lipsa accesului la educație pentru cei mai săraci copii din România, care îi ține captivi în cercul vicios al sărăciei în care s-au născut.

Aceste povești despre – sate în schimbare, rolul uriaș pe care șansa îl joacă în viețile oamenilor săraci; importanța unui model de urmat – bun sau rău; efectele extraordinare pe care le au pe termen lung programele sociale de care beneficiază oamenii puternici și perseverenți – toate oferă o imagine de greutăți și eroism personal care se găsește din abundență în România rurală.


Ediția din 2015

Cincisprezece echipe formate dintr-un reporter și un fotoreporter au aplicat și au fost jurizate de jurnaliștii Viorel Ilișoi și Andrei Crăciun și de fotograful Daniel Vrăbioiu. Patru burse, finanțate de The Alex Fund (organizația parteneră OvidiuRo din SUA), în valoare de 1200 de euro fiecare au fost oferite echipelor de jurnaliști formate din:


Ediția din 2016

Ediția 2016 a Burselor de Jurnalism Civic și-a propus să scoată la lumină realitatea complexă din teren, provocările și oportunitățile aduse de legea Fiecare Copil la Grădiniță și impactul real al acesteia asupra accesului la educație preșcolară al copiilor săraci din România.

15 burse, în valoare de 2500 lei fiecare, au fost oferite de OvidiuRo și The Alex Fund proiectelor jurnalistice care au documentat lipsa accesului la educație preșcolară în rândul copiilor din familii devaforizate din zona rurală.

34 de jurnaliști, fotoreporteri sau fotografi au aplicat la ediția din acest an a Burselor OvidiuRo. Juriul, format din jurnaliștii Viorel Ilișoi și Andrei Crăciun, fotograful Cosmin Bumbuț și cofondatoarele OvidiuRo, Maria Gheorghiu și Leslie Hawke, a desemnat drept câștigătoare 15 proiecte jurnalistice propuse de următorii (în ordinea punctajului obținut):