Bursele de jurnalism civic Oana Livadariu

Oana Livadariu, colega noastră dragă, om de comunicare și jurnalist, a murit la vârsta de 34 de ani, răpusă de o boală cruntă. Oana își făcea cu pasiune meseria și credea cu tărie în puterea cuvântului scris de a schimba lumea.
În memoria ei, OvidiuRo a acordat 20 de burse în 2015 și 2016 pentru a încuraja jurnaliști tineri să documenteze o problematică pe cât de complexă, pe atât de stringentă: lipsa accesului la educație pentru cei mai săraci copii din România, care îi ține captivi în cercul vicios al sărăciei în care s-au născut.
Aceste povești despre – sate în schimbare, rolul uriaș pe care șansa îl joacă în viețile oamenilor săraci; importanța unui model de urmat – bun sau rău; efectele extraordinare pe care le au pe termen lung programele sociale de care beneficiază oamenii puternici și perseverenți – toate oferă o imagine de greutăți și eroism personal care se găsește din abundență în România rurală.
Ediția din 2015
Cincisprezece echipe formate dintr-un reporter și un fotoreporter au aplicat și au fost jurizate de jurnaliștii Viorel Ilișoi și Andrei Crăciun și de fotograful Daniel Vrăbioiu. Patru burse, finanțate de The Alex Fund (organizația parteneră OvidiuRo din SUA), în valoare de 1200 de euro fiecare au fost oferite echipelor de jurnaliști formate din:
- Mihai Voinea & Auraș Mihaiu (ADEVĂRUL) – Minunea de la Iazu, satul în care ţiganii îşi trimit copiii să descopere Universul: „Noi nici nu ştiam de aşa ceva!“
- Lina Vdovîi & Ioana Cîrlig (CASAJURNALISTULUI.RO) – Sunați-l pe Dumnezeu
- Oana Dan & Silviu Panaite (DELA0.RO) – Fiecare Copil în Grădiniță. Mai puțin Nicușor.
- Alexandra Dincă & Bogdan Dincă (HOTNEWS.RO) – De-a mama și de-a tata
Ediția din 2016
Ediția 2016 a Burselor de Jurnalism Civic și-a propus să scoată la lumină realitatea complexă din teren, provocările și oportunitățile aduse de legea Fiecare Copil la Grădiniță și impactul real al acesteia asupra accesului la educație preșcolară al copiilor săraci din România.
15 burse, în valoare de 2500 lei fiecare, au fost oferite de OvidiuRo și The Alex Fund proiectelor jurnalistice care au documentat lipsa accesului la educație preșcolară în rândul copiilor din familii devaforizate din zona rurală.
34 de jurnaliști, fotoreporteri sau fotografi au aplicat la ediția din acest an a Burselor OvidiuRo. Juriul, format din jurnaliștii Viorel Ilișoi și Andrei Crăciun, fotograful Cosmin Bumbuț și cofondatoarele OvidiuRo, Maria Gheorghiu și Leslie Hawke, a desemnat drept câștigătoare 15 proiecte jurnalistice propuse de următorii (în ordinea punctajului obținut):
- Alex Nedea– VICE România: Povestea copiilor alungați pentru că sunt prea săraci, material preluat și de Realitatea TV
- Diana Meseșan & Andrei Becheru– DOR (Decât o Revistă): Animale sălbatice, în drumul copiilor spre grădiniță
- Andrada Lăutaru & Delia Marinescu– VICE România: Cum e viața copiilor din Clejani, locul unde oamenilor le e frică să se declare romi
- Patricia Iftene & Vlad Bâscă– VICE România Povestea copiilor săraci cărora statul le dă pe cât de mulți bani le ia
- Iulia Roșu & Ioana Epure– Adevărul Povestea copiilor rătăciți în geografia sărăciei
- Andreea Pocotilă– VICE România: Grădinița de după zid: o distopie în lumea analfabeților
- Gabriel Sandu & Maria Cîrstea– VICE România Am mers să văd de ce niște copii români săraci nu-s la școală și am dat de un chef la Primărie
- Mircea Oprea– RFI Copiii României care nu vor să se facă nimic
- Mircea Barbu– Adevărul Reportaj: Din război în haos. Cum ratează România integrarea copiilor de refugiaţi prin educaţie
- Gabriel Kolbay & Vali Kozak– Viața Liberă Galați: Mahalaua cu ieșire prin clasă
- Diana Mitrache & Ilie Pintea– Cronica Văii Jiului: Aninoasa, viața între două marfare
- Cătălin Hopulele– Ziarul de Iași: Flăcara olimpică mocneşte în noroiul din Oproaia
- Sebastian Olaru– Agerpres: Valsul ursuleților de pluș
- Ana Dănescu– Gazeta de Sud: Desculț prin viață, în drum spre grădiniță
- Mihaela Vlădescu– Ziarul de Vrancea: Speranța nu merge la grădiniță