Punguţa cu două cărţi

P2C 2022

„Punguța cu două cărți” este un proiect dedicat copiilor de 0-3 ani din comunități defavorizate, prin care ne propunem să îi încurajăm pe părinți să le citească celor mici încă de la naștere și să oferim copiilor experiențe plăcute cu cărțile. Prin aceste experiențe memorabile, copiii vor fi încurajați să descopere lumea dintre copertele cărților, le stimulăm curiozitatea și dorința de cunoaștere.

Am început cu un proiect – pilot lansat în 2019 în comunități defavorizate și finanțat de Kaufland România, iar succesul de care acesta s-a bucurat în rândul părinților, al copiilor și al ambasadorilor lecturii ne-a determinat, pe partenerul nostru și pe noi, să continuăm și să extindem acest proiect în continuare.

Până acum, 27.300 de punguțe, cu un număr total de 54.600 de cărți ilustrate, potrivite vârstei antepreșcolare și atent selecționate de specialiști în educație timpurie, au fost oferite copiilor și familiilor lor.

În 2022, 20.000 de Punguțe vor ajunge la copii din medii defavorizate, obiectivul fiind ca și aceștia să beneficieze de stimulare cognitivă încă de la vârste foarte mici. La fel ca în edițiile precedente, proiectul urmează să fie implementat la nivel național în cele mai sărace comunități rurale și urbane, acolo unde ambasadori ai lecturii își doresc să susțină proiectul pe bază de voluntariat. 

Proiectul este gândit astfel încât comunitatea locală, alcătuită din asistenți sociali, asistenți medicali, mediatori sanitari, bibliotecari, angajați ai primăriilor, preoți, să viziteze  și să intre în contact cu cele mai sărace familii. Acești ambasadori ai lecturii au participat la sesiuni de formare centrate pe literație și  au misiunea de a organiza sesiuni de lectură pentru copii și pentru părinți, precum și de a le transmite acestora din urmă mesaje despre importanța educației timpurii, astfel  încât TOȚI copiii să aibă șansa unei dezvoltări cognitive și socio-emoționale corecte, încă din primii ani de viață.