Ateliere de Vară „Șotron”

Încurajăm copiii să învețe și în vacanță

ovid-atelierele-de-vara-001Programul Atelierele de Vară „Șotron”, creat și implementat de Maria Gheorghiu în 2001, în Bacău, a ajutat, în ultimele două decenii, sute de profesori și mii de copii din comunități defavorizate să beneficieze de experiențe noi de învățare. OvidiuRo oferă profesorilor, care participă în mod voluntar la aceste ateliere, instrumentele care încurajează colaborarea, autonomia și abilitățile de gândire critică la copii.

Atelierele de Vară „Şotron” sunt un modul educaţional susţinut de OvidiuRo an de an, pe perioada vacanţei de vară, cu un impact major asupra copiilor, profesorilor şi părinţilor din comunităţi rurale şi urbane defavorizate. În timpul verii, profesorii voluntari susţin activităţi atât cu copiii de grădiniţă, cât și cu cei din învățământul primar, care au nevoie de intervenții remediale, după un format pregătit de OvidiuRo şi diseminat în urma a numeroase training-uri.

În contextul pandemiei de COVID-19, când copiii din medii vulnerabile nu au avut acces la școala online și pentru că este important ca aceștia să rămână conectați la activități de învățare, am derulat Atelierele pe perioada întregii vacanțe.

În total, în 2020, 550 de profesori au organizat Atelierele de Vară „Șotron” în 37 de județe și 1.200 de copii au participat la atelierele care s-au desfășurat săptămânal, de la solstițiul de vară, până la echinocţiul de toamnă. Pentru că siguranța copiilor și a profesorilor este o prioritate, am respectat toate normele de prevenție și igienă: grupele au avut cel mult cinci copii, profesorii s-au asigurat că se păstrează distanța între copii, i-au învățat să se spele pe mâini cu apă și cu săpun și să folosească dezinfectant și măști de protecție. Asociația OvidiuRo a oferit profesorilor participanți cursuri de pregatire, precum și cărți și alte materiale didactice necesare desfășurării activităților. De asemenea, fiecare copil a primit cel puțin trei cărți ilustrate pentru acasă.


ovid-ateliere-de-vara

Fiecare profesor care organizează un Atelier de Vară Șotron:

(1) beneficiază de formări centrate pe activități integrate ce urmăresc implementarea noului curriculum pentru educație timpurie;

(2) primește materiale educaționale, adecvate vârstei copiilor;

(3) devine parte din comunitatea de profesori care transformă educația timpurie din România.

Cine poate organiza un Atelier de Vară Șotron?

Orice profesor care :

(1) lucrează cu copii ce provin din familii defavorizate sau își dorește să organizeze un Atelier într-o altă grădiniță, acolo unde este mare nevoie de resurse și de astfel de intervenții;

(2) participă la sesiunile de formare;

Mai multe detalii despre Atelierele de Vară Șotron aici: Raportul pe 2019 al Programului de Vară Șotron.