Educarea părinților și a copiilor cu privire la igienă, nutriție și prevenirea bolilor infecțioase

GSK_Health caravan Stana_oftalmo

Este binecunoscut faptul că o stare de sănătate precară afectează într-o mare măsură dezvoltarea copiilor și crește rata absenteismului școlar. Educarea continuă atât a părinților cât și a copiilor pe teme ce privesc sanătatea, igiena, nutriția și prevenția bolilor infecțioase este absolut necesară în zonele rurale.

Problemele de sănătate din zonele sărace rurale au determinat în 2012 pe GlaxoSmithKline să selecteze OvidiuRO să reprezinte România în cadrul unei inițiative regionale ce privește starea de sănătate a populației roma defavorizate.

De atunci și până în prezent, granturile recurente „Împreună pentru o sănătate mai bună”, în valoare totală de 460.000 de Euro, au ajutat OvidiuRO să asigure, în comunitățile sărace:

  • Medicamente, vitamine, fructe și kit-uri de igienă (care conțin săpun, prosoape de hârtie, hârtie igienică, gel de mâini antibacterian și produse de curățenie) în peste 400 de comunități;
  • Educație pentru sănătate pentru părinți și copii – postere cu reguli privind spălarea mâinilor și igiena dinților au fost distribuite în grădinițele vizitate de OvidiuRO; 36.000 de copii au participat la activități de igienă personală sau educație pentru sănătate în cadrul modului educațional de două săptămâni – Școala de Vară și 55.000 de copii, părinți și profesori au participat sau au asistat la lecțiile de igienă din cadrul proiectului PHASE (Igienă personală și educație sanitară) oferit tot de GSK.

Pandemia de COVID-19 a afectat întreaga societate, dar mai ales familiile din comunități defavorizate, cu resurse extrem de limitate, aflate departe de oraș și de magazine bine aprovizionate, cu prețuri accesibile. Pentru că aceste familii nu mai pot merge la lucrul cu ziua sau la muncile sezoniere, veniturile lor au scăzut dramatic, iar hrana zilnică este aproape imposibil de procurat. Cu ajutorul sponsorilor noștri, intervenim în cazurile cele mai grave, oferind atât tichete sociale, cât și sute de pachete care conțin alimente de bază, produse igienico-sanitare, dar și cărți, rechizite și jocuri.

Print

Consultare și trimiteri către specialiști pentru aproximativ 3400 de persoane, oferite prin cele 15 caravane medicale.

Peste 700 de studenți la Medicină, rezidenți și specialiști au participat la Caravanele Medicale și au oferit examinări în cardiologie, oftalmologie, pediatrie, neurologie, ORL, dermatologie și ecografie. Caravanele medicale din 2018-2019 au examinat copii și adulți din zonele rurale din Constanța, Satu Mare, Vaslui, Iași și Covasna. Patru dintre Caravane au fost organizate în parteneriat cu Asociația Caravana cu Medici. Caravana din Covasna a fost organizată în parteneriat cu ONG-ul german Die Johanniter. De asemenea, 500 de kituri de igienă au fost distribuite în grădinițe în timpul modulului educațional de 2 săptămâni – Ateliere de Vară Șotron 2019.

puls-caravana