Ce facem
Misiunea Asociației OvidiuRO este de a face educația preșcolară accesibilă și eficientă pentru toți copiii din România. Creierul copilului are nevoie de stimulare pentru a se dezvolta, iar succesul în școală este în mare măsură dependent de experiențele din primii ani de viață. Copiii care cresc în familii în care nu există cărți, o situație din păcate frecventă în comunitățile sărace, sunt deja foarte dezavantajați până la momentul începerii clasei întâi, iar riscul de abandon școlar este foarte mare. Frecventarea grădiniței este esențială pentru acești copii. Cărți potrivite vârstei lor și participarea la activități alături de educatori îi îndreaptă pe copii pe drumul frumos al literației, drum ce îi va educa și îi va ajuta, în final, să rupă cercul vicios al sărăciei, în care familiile lor au fost prinse.
Programele OvidiuRO oferă resurse materiale și cunoștințe care acoperă nevoile de educație și sănătate ale copiilor, familiilor și profesorilor lor. Doar prin eforturi concertate putem aduce o schimbare reală și de durată în educația copiilor noștri.
Pregătim copiii pentru succes la școală
Prin programele noastre dedicate copiilor, facem grădinița prietenoasă și primitoare. Pentru că suntem conștienți de rolul părinților și al profesorilor, aceștia sunt partenerii noștri.
Fiecare Copil Merită o Poveste
Sub această umbrelă, oferim copiilor un start sănătos pentru literație. Oferim cărți atent selectate, Grădi-Biblioteci (mini biblioteci), iar profesorii participă la training-urile oferite de OvidiuRO.
Ţinem copiii conectați la învățare de-a lungul întregii veri. Copiii citesc, descoperă natura, învață noțiuni de igienă, socializează și, dacă este cazul, sunt ajutați să recupereze din cunoștințele pe care ar fi trebuit să le aibă deja.
Îi încurajează pe părinți să le citească celor mici, încă de la naștere. Copiii și părinții primesc cărți pe care să le ia acasă, iar părinții participă la sesiuni în care se discută despre importanța cititului încă de la naștere.
Creăm în comunitate evenimente de citit, care îi introduc pe copii în magia cărților și în care discutăm despre importanța înscrierii copiilor la grădiniță.
Amenajarea în grădinițe a centrelor de științe și de lectură. Profesorii primesc instrumentele necesare pentru desfășurarea orelor STEM.
Familiarizează mamele și copiii lor de 2 ani cu mediul structurat de învățare oferit de grădiniță și cu activități ce încurajează literația emergentă.

Dezvoltăm profesori și clase model
În anii care au trecut de la înființarea Asociației OvidiuRO, am înțeles că a oferi materiale educaționale profesorilor și a-i învăța cum să le folosească la maxim generează rezultate de calitate în educația copiilor. Astfel, sub umbrela Agenției pentru Educație Timpurie, combinăm cursurile pentru profesori cu punerea la dispoziția lor a unor materiale educaționale de calitate, creăm rețele de profesori dedicați, contribuim la sudarea unor comunități unite, care sa aibă în centrul lor grija pentru copii.
Pentru că învățarea continuă este un principiu de bază al OvidiuRO, subliniem importanța comunicării frecvente și constante cu profesorii voluntari din rețeaua noastră. Pandemia ne-a determinat să adaptăm toate proiectele astfel încât să respectăm protocoalele naționale de sănătate. De aceea, sesiunile de formare organizate de OvidiuRO s-au mutat în online începând cu luna mai 2020 și au atras 2.000 de profesori, bibliotecari, asistenți sociali și chiar preoți, care ulterior au devenit ambasadori ai cititului în comunitățile sărace. Temele acoperite în aceste sesiuni au inclus: tehnici de citire cu voce tare, noțiuni fundamentale de literație, adaptarea activităților de predare pentru copiii cu deficiențe educaționale (activități remediale), activități STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă, matematică), principii Montessori și activități educaționale inspirate din arta spectacolului (teatru și circ) care sporesc creativitatea, imaginația și spontaneitatea copiilor.
