Îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor vulnerabili

Este bine cunoscut faptul că o stare de sănătate precară afectează într-o mare măsură dezvoltarea copiilor și crește rata absenteismului la școală. Educarea continuă atât a părinților cât și a copiilor pe teme ce privesc sanătatea, igiena, nutriția și prevenția bolilor infecțioase este absolut necesară în zonele rurale.

În 2012, GlaxoSmithKline a selectat OvidiuRo să reprezinte România în cadrul unei inițiative regionale ce privește starea de sănătate a populației roma defavorizate.

De atunci și până în prezent, 3 granturi consecutive „Împreună pentru o sănătate mai bună”, în valoare totală de 400.000 de Euro, au ajutat OvidiuRo să asigure, în comunitățile sărace:

  • medicamente, vitamine, fructe și produse de igienă,
  • educație pentru sănătate pentru părinți și copii, și
  • diagnosticare prin caravane medicale organizate periodic.

Cele 3 granturi (2012 – 2014, 2015 – 2017, 2018 – 2020) au permis echipei OvidiuRo să includă componenta de educație pentru sănătate în fiecare dintre proiectele desfășurate, la nivel național (inclusiv un kit de igienă pentru grădinițe).

CARAVANE MEDICALE 2018-2019

Începând cu septembrie 2018, peste 600 de copii și aproximativ 300 de adulți din județele Constanța, Satu Mare, Vaslui, Iași și Covasna au beneficiat de consultații gratuite chiar în satul lor, în cadrul a 5 caravane medicale susținute cu sprijinul GlaxoSmithKline. Consultațiile s-au concentrat pe pediatrie, chirurgie pediatrică, genetică, radiologie, oftalmologie și stomatologie. Patru dintre Caravane au fost organizate în parteneriat cu Asociația Caravana cu Medici, iar caravana din Covasna, în parteneriat cu ONG-ul german Die Johanniter.
De asemenea, 500 de kituri de igienă au fost distribuite în grădinițe în timpul modulului educațional de 2 săptămâni – Ateliere de Vară Șotron 2019.

CARAVANE MEDICALE 2012 – 2017

Medical-caravan

În cadrul componentei de sănătate oferită de GSK, OvidiuRo a inițiat colaborarea cu studenții de la Facultatea de Medicină care fac parte din proiectul „Împreună pentru sănătatea rurală” și în cadrul căruia, împreună cu specialiști și doctori vizitează sate izolate pentru a oferi consultații și rețete gratuite.

Între 2012 și 2017, doisprezece Caravane Medicale au fost organizate și au avut ca rezultat consultarea a peste 2.600 de persoane, iar cei investigați au primit tratamente și trimiteri către specialiști. Peste 600 de studeți la Medicină, rezidenți și specialiști au participat la Caravanele Medicale și au oferit examinări în cardiologie, oftalmologie, pediatrie, neurologie, ORL, dermatologie și ecografie. Concluzia principală a fost că foarte puțini copii sau adulți din comunitățile sărace au fost vreodată la un control medical de rutină, înainte ca proiectul Caravana Medicală să ajungă la ei. Cele mai des întâlnite probleme din timpul Caravanelor au fost infecțiile respiratorii, anemii, paraziți intestinali, infecții ale pielii și pneumonia.
washing hands & teeth

  • Peste 3.000 de postere cu reguli privind spălarea mâinilor și igiena dinților au fost distribuite în grădinițele vizitate de OvidiuRo pe parcursul Caravanelor de citit.
  • 180 de comunități au primit kit-uri de de igienă care conțin săpun lichid, prosoape de hârtie, hârtie igienică, gel antibacterian pentru mâini și produse de curățare.
  • 26.000 de copii au participat la activități de igienă personală sau educație pentru sănătate în cadrul modului educațional de două săptămâni – Școala de Vară.
  • 22.000 de copii, părinți și profesori au participat sau au asistat la lecțiile de igienă din cadrul proiectului PHASE (Igienă personală și educație sanitară) oferit tot de GSK.

Foto Caravane medicale: