Schimbă-le povestea! Trimite CARTE prin SMS la 8844

Campania „Schimbă-le povestea!”,  lansată în cadrul Festivalului Internațional de Film American (AIFF), are scopul de a sublinia importanța accesului tuturor copiilor la o educație timpurie de calitate și de a asigura fondurile necesare oferirii de cărți copiilor preșcolari.

Facem un apel către toți cei care se pot implica și își doresc să susțină educația preșcolară a unui copil sărac – să trimită un SMS* (recurent, cu valoarea de 2 EUR/ lună), la 8844 cu textul CARTE. Fiecare SMS trimis reprezintă o carte care va fi oferită unui copil sărac. De cele mai multe ori, va fi prima lui carte. Va fi începutul unei noi povești, poate va fi pagina întoarsă către un viitor mai bun.

În noua realitate generată de  pandemia de COVID-19, copiii care trăiesc în medii defavorizate nu au avut acces la grădiniță și la școala online, de aceea s-a adâncit decalajul educațional și au crescut șansele de abandon școlar. În plus, copiii din familiile sărace nu au deloc cărți acasă, iar în grădinițele din zonele defavorizate există de cele mai multe ori doar cărți de colorat, ceea ce creează un impediment major în pregătirea pentru școală a acestor copii.

Realitatea este că…

  • în România sunt, conform datelor furnizate de INS, aproximativ 600.000 de copii de vârstă preșcolară (3-5 ani) și 35.000 de educatori.
  • aproximativ 83% dintre copii sunt înscriși la grădiniță.
  • acest procent este cu 10%  mai mic în mediul rural față de cel urban…

…dar problema majoră rămâne prezența zilnică extrem de scăzută a acestor copii la grădiniță.

Din păcate,

  • rata de părăsire timpurie a grădiniței și a școlii din țara noastră rămâne la unul dintre cele mai mari niveluri din Europa – 18,1%, iar în mediul rural ajunge chiar la 26.6%, față de 10,6% media europeană în 2018, pe fondul gradului de sărăcie și al gradului scăzut de educație al părinților.

Din fericire, OvidiuRO există și

  • împreună putem să le schimbăm povestea,
  • împreună putem aduce cărțile aproape de copii,
  • împreună le putem da o șansă reală la educație
  • fiecare SMS cu textul CARTE  trimis la 8844 se transformă într-o carte pentru un copil.

* Campanie realizată cu sprijinul Digi Mobil, Orange România, Telekom România Mobile şi Vodafone România. Valoarea donaţiei este de 2 Euro/lună. Suma alocată cauzei este de 2 Euro. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA