Leslie Hawke

„Copiii care astăzi se joacă printre blocuri decrepite sau pe ulițe prăfuite sunt până la urmă viitorul României. Vor forma fie o clasă de mijloc, fie o clasă socială problematică. Depinde de noi ce vor deveni.”

Leslie Hawke este americancă și a venit în România în anul 2000, ca voluntar în corpul Păcii, iar de atunci s-a implicat activ în combaterea sărăciei.

A înființat Asociația OvidiuRo, alături de profesoara Maria Gheorghiu, în 2004, și și-a propus ca fiecare copil să urmeze o grădiniță și o școală.

OvidiuRo este de altfel una din fundațiile pe care noi le sprijinim de doi ani de zile, prin programul de donații salariale „Schimbă un destin. Dă valoare unei vieți”.

Am vorbit cu Leslie despre programele OvidiuRo și despre motivația ei de a lupta pentru a-i aduce la școală pe cei mai săraci copii din România.

De ce este educația timpurie este așa de importantă pentru a lupta împotriva sărăciei?

Există un număr impresionant de studii internaţionale care demonstrează că lipsa stimulării intelectuale dar şi a atingerilor şi afectivităţii în primii ani de viaţă duce la dizabilităţi de învăţare majore. Cu alte cuvinte, mediul în care copiii trăiesc în primii cinci ani determină capacitatea lor de a “funcţiona” cu succes ulterior.

Asta demonstrează că, pentru a sprijini copiii săraci să îşi atingă potenţialul lor uman, TREBUIE intervenit când sunt foarte mici. Ignorarea acestor copii până când împlinesc şase sau şapte ani şi trebuie înscrişi la şcoală este o greşeală. Pentru că până la acea vârstă au deja un decalaj imens faţă de ceilalţi copii al căror creier a fost stimulat şi care şi-au putut dezvolta nişte abilităţi. Odată ajunşi în clasa întâi sfârşesc de cele mai multe ori în ultima bancă, locul ideal pentru a continua să fii ignorat. Este de aşteptat ca cei mai mulţi să abandoneze sistemul de învăţământ înainte de şti bine să scrie şi să socotească. E greu de spus de fapt dacă ei abandonează sistemul sau sistemul i-a abandonat pe ei.

Această situaţie nu poate duce către altă destinaţie decât aceea a unei Românii în care rata criminalităţii şi dependenţa de ajutor social vor atinge cote alarmante.


Pentru a citi întregul articol intrația aici.