Fără grădiniţă, copiii riscă să nu termine şcoala

Studii internaţionale arată că investiţia în educaţia timpurie aduce beneficii de 4 până la 6 ori mai mari decât suma cheltuită. Mai mult, vârsta la care copiii îşi încep educaţia determină posibilităţile lor de a avea succes în viaţă.

În România, chiar şi atunci când oficial sunt înscrişi, majoritatea copiilor care provin din familii sărace nu merg la grădiniţă regulat. Când ajung în clasa I, ei au deja un decalaj greu de recuperat faţă de ceilalţi copii şi riscă să părăsească şcoala timpuriu. Absenţa educaţiei preşcolare creşte riscul abandonului şcolar, nevoia de educaţie specială, şomajul, dar şi infracţionalitatea în rândul adulţilor.

Asociaţia OvidiuRO invită pentru al doilea an consecutiv toate Primăriile din ţară să aplice pentru o finanţare care să le ajute să aducă la grădiniţă fiecare copil sărac cu vârsta între 3 şi 6 ani. Proiectul se va extinde după ce a obţinut rezultate spectaculoase în primul an. Rata prezenţei zilnice a copiilor la grădiniţă aproape s-a dublat faţă de anul şcolar precedent şi a crescut constant din septembrie 2010 încoace, ajungând la 84% în martie, o prezenţă record pentru cele 19 comunităţi sărace unde a fost pus în practică proiectul.

Pentru a citi întregul articol intrați aici.