Celebritatile din Romania sunt de acord: ‘Scoala Te Face Mare’

16.06.2009

Avand in vedere cresterea continua a abandonului scolar, cinci celebritati romane si-au pus la dispozitie timpul si imaginea pentru a promova mesajul ca TOTI copiii din Romania au dreptul la educatie si ca toti parintii au obligatia sa-si trimita copiii la scoala pentru cel putin 10 ani.

„Scoala te face mare” este o campanie initiata de Asociatia Ovidiu Rom si Asociatia Telefonul Copilului si dezvoltata de Saatchi & Saatchi cu scopul de a promova importanta educatiei pentru TOTI copiii.

Aceasta este o colaborare fara precedent intre persoane publice, agentii de publicitate, trusturi media si agentii de productie de top din Romania. Spoturile TV avandu-i ca protagonisti pe Andreea Marin Banica, Dana Deac, Cabral Ibacka, Damian Draghici si Dan Bittman vor fi transmise pe marile posturi TV din Romania, incepand cu 6 iunie. Spoturile sociale au fost regizate de pro-bono de Cristian Mungiu si Radu Muntean.

Sprijinita de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, UNICEF si Salvati Copiii, campania „Scoala te face mare” isi propune sa creasca gradul de participare scolara a copiilor saraci si sa aduca educatia in topul agendei publice.

„Scoala te face mare” urmareste constientizarea populatiei cu privire la consecintele abandonului scolar si la drepturile si responsabilitatile fiecaruia dintre noi cu privire la educatia copiilor. Cu ajutorul serviciilor oferite de Asociatia Telefonul Copilului prin intermediul numarului 116 111, parintii pot obtine informatii si raporta problemele cu care se confrunta in demersurile pentru inscrierea copiilor la scoala. De asemenea, campania isi propune informarea autoritatilor cu privire la cazurile inregistrate la 116 111 si influentarea politicilor publice astfel incat fiecare copil din Romania sa beneficieze de dreptul la educatie.

Leslie Hawke, Presedinte al Asociatiei Ovidiu Rom, spune ca aceasta campanie „s-a declansat in urma declinului gradului de alfabetizare din Romania. Daca aceasta tendinta nu este contracarata, consecintele pentru piata de munca vor fi devastatoare. Cei mai saraci copii din Romania se inscriu tarziu la scoala, urmeaza scoli cu standarde scazute si abandoneaza scoala devreme.”
„Nu cred ca motivul este discriminarea ostentativa! Cauza este ca familiile sarace au devenit si mai sarace si nu exista un efort national coordonat pentru a-i integra pe acesti copii in invatamantul de masa. Aceasta problema nu poate fi rezolvata doar de Ministerul Educatiei. Partidele politice trebuie sa coopereze, iar societatea trebuie sa se alature efortului de a sprijini parintii saraci sa-si inscrie copiii la gradinita la timp, atunci cand acest lucru produce un impact pe termen lung, si sa reuseasca sa-i integreze pe copiii vulnerabili in invatamantul de masa”, a adaugat Leslie Hawke.

Catalina Florea, Director Executiv al Asociatiei Telefonul Copilului declara: „Educatia nu mai reprezinta de mult o asociere cu elita, ci este dreptul fiecarui copil, iar parintii si scoala trebuie sa isi uneasca eforturile in acest sens. Educatia inseamna putere, iar un copil care merge la scoala si isi dezvolta stima de sine, are mai multe sanse de a-si valoriza potentialul. Acesta este mesajul pe care Asociatia Telefonul Copilului doreste sa il transmita parintilor si publicului larg, alaturi de informatii concrete si consiliere cu privire la respectarea acestui drept. In cadrul campaniei ‘Scoala te face mare’, organizatia noastra si Romtelecom ofera serviciile liniei gratuite de asistenta 116 111, numar unic european pentru telefonul copilului, contribuind astfel la facilitarea accesului la educatie pentru copiii Romaniei. Accesul catre 116 111 este oferit gratuit de Romtelecom si Cosmote”.

Justificarea proiectului
In perioada 2001- 2008, rata abandonului pentru clasele I-IV aproape ca s-a triplat, iar in cazul claselor V – VIII, rata abandonului a crescut de patru ori*. Aceasta tendinta alarmanta nu este bine cunoscuta de publicul larg, si a atras foarte putin atentia presei. Abandonul scolar este cauzat in principal de saracia severa, gradul scazut de educatie al parintilor, lipsa de informatie in ceea ce priveste drepturile si obligatiile parintilor, si lipsa de pregatire a profesorilor.

Multi romani sunt constienti de existenta multor cazuri de abandon scolar inainte de terminarea celor 10 clase obligatorii, dar foarte putini realizeaza ca si ei pot contribui la rezolvarea acestei probleme – prin responsabilizarea autoritatilor locale si a guvernului in vederea rezolvarii acestei probleme prin masuri practice, nu prin vorbe.

Dezvoltarea economiei romanesti si a societatii in general si modul in care Romania este perceputa in afara depind in mare parte de dobandirea unui grad inalt de educatie a intregii populatii. Abandonul scolar perpetueaza saracia asupra multor generatii si genereaza infractionalitate si disfunctii sociale. La randul lor, acestea creeaza stereotipuri negative, atat in Romania, cat si in strainatate.

Ovidiu Rom si Telefonul Copilului considera aceasta campanie inceputul unei initiative pe termen lung, pentru a atrage atentia publicului larg si a autoritatilor asupra cresterii decalajului educational intre copiii foarte saraci si cei din clasa mijlocie, si pentru a le oferi ajutor familiilor sarace pentru care sistemul scolar prezinta adeseori provocari financiare si sociale descurajatoare.