Agenția pentru Educație Timpurie


Ca Agenție pentru Educație Timpurie, misiunea OvidiuRo este de a mobiliza resurse din mediul public și privat pentru a asigura o educație de calitate pentru toți copiii.

Eficacitatea programului pilot Fiecare Copil în Grădiniță a determinat Parlamentul României să extindă la nivel național stimulentul educațional sub forma tichetului social în 2016. De când Legea Fiecare Copil în Grădiniță a intrat în vigoare, prezența zilnică a copiilor din familii defavorizate a crescut. În anul școlar 2017-2018, 46.000 de copii erau înscriși în programul național, iar 32.000 dintre aceștia au avut prezență bună și au beneficiat astfel și de tichetul social.

OvidiuRo se concentrează acum pe furnizarea materialelor educaționale de calitate și pe formarea cadrelor didactice în ceea ce privește optimizarea acestor resurse, precum și pe crearea unor Centre de Educație Timpurie de Calitate în comunitățile defavorizate.

Începând cu septembrie 2017, având sprijinul donatorilor noștri – persoane fizice și companii – am reușit să distribuim peste 60.000 de cărți ilustrate pe care copiii să le folosească la grădiniță sau acasă, împreună cu familia; am format profesorii a peste 60.000 de copii în metode de lucru ce maximizează utilizarea cărților – care oferă oportunități de învățare a cuvintelor noi, a numerelor, culorilor, animalelor, obiceiurilor legate de igiena zilnică sau de o alimentație sănătoasă; am implicat peste 5000 de părinți în sesiuni de citit interactiv împreună cu copii.

Având susținerea Inspectoratelor Școlare Județene și prin crearea unei rețele de profesori-resursă, 2500 de profesori de învățământ preșcolar au beneficiat de formări în metode de predare centrate pe copil și pe dezvoltarea literației. De asemenea, au primit kituri ce conțin cărți ilustrate și materiale educaționale de calitate.

  • 1400 de preșcolari au participat la sesiuni de citit la grădiniță, în timpul Caravanei de Citit.
  • 100 de grădinițe au organizat modulul educațional Șotron 2, prin care, timp de zece săptămâni, 1000 de copii de 2 sau 3 ani și mamele lor s-au familiarizat cu grădinița.
  • 600 de profesori voluntari au coordonat Atelierele de Vară Șotron, când 3600 de copii din 250 de comunități rurale au beneficiat de experiențe de învățare de neuitat.
  • 90 de GrădiBiblioteci – centre de lectură constând într-un raft de cărți ușor accesibil pentru cei mici și numeroase cărți ilustrate, potrivite vârstei, au fost amenajate în cele mai defavorizate grădinițe.
  • 50 de grupe de grădiniță au primit câte un centru de lectură și științe – Povești sub Lupă.
  • Granturile Hai la Grădiniță! au ajutat echipele locale din 6 comunități să implementeze soluții adaptate nevoii locale pentru a face loc în grădiniță tuturor copiilor de vârstă preșcolară.

Ca Agenție pentru Educație Timpurie, OvidiuRo continuă să lucreze îndeaproape cu autoritățile publice și cu profesorii din întreaga țară, să organizeze sesiuni de formare și să aducă resurse educaționale de calitate în grădinițele defavorizate. Obiectivul nostru pentru anul 2019 este să creștem calitatea educației în și mai multe grădinițe, la nivel național, prin programul pilot ,,Fiecare copil merită o poveste” – un program de stimulare a lecturii în grădinițe și acasă și de dezvoltare a vocabularului, astfel încât copiii din medii defavorizate să aibă șansa unui start corect la școală.